AK Parti'nin 24 Haziran seçimlerine için hazırladığı seçim beyannamesinde 'Güçlü Türkiye, Güçlü Hükümet, Güçlü Meclis' vurgusu öne çıktı. 360 sayfadan oluşan beyannamenin ilk bölümünde yeni yönetim modeli anlatıldı.
Partisinin Seçim Beyannamesi ve Milletvekili Aday Tanıtım Toplantısı'nda konuşan Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, 24 Haziran'da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimini yüzde 50'nin çok üzerinde bir oranla kazanmayı hedeflediklerini söyledi.
Yeni hedeflerinden "Ülkemizi yüksek gelir grubuna yükselteceğiz, gelir dağılımını iyileştireceğiz, akıllı ve yeşil kent projeleriyle şehirlerimizi daha yaşanabilir kılacağız, Meclis'i güçlendireceğiz" diyerek bahseden Erdoğan, cemevlerine yeni dönemde hukuki statü vereceklerini vaat etti.
360 SAYFALIK BEYANNAMENİN TAM METNİ İÇİN TIKLAYIN
DIŞ POLİTİKA VE MİLLİ GÜVENLİK
Beyannamede 'Dış Politika ve Milli Güvenlik' başlığı altında hedefler şöyle sıralandı:
İSTİKRARLI VE GÜÇLÜ EKONOMİ
Beyannamede 'İstikrarlı ve Güçlü Ekonomi' başlığı altında yer alan bölümde neler yapılacağına ilişkin şu ifadelere yer verildi:
STRATEJİK SEKTÖRLER VE YENİLİKÇİ ÜRETİM
Beyannamenin, 'Stratejik Sektörler ve Yenilikçi Üretim' başlığı altında dijitalleşmeden imalat sanayisine, bilim ve teknolojiden Ar-Ge'ye kadar birçok alanda yapılan çalışmalar yer aldı.
TASARIM VE DİJİTAL DÖNÜŞÜM MERKEZLERİ KURULACAK
- KOBİ'lerin dijital dönüşümünü hızlandırmak için dijital dönüşüm merkezlerinin ilki Bilişim Vadisi'nde kurulacak. Büyük organize sanayi bölgelerinde (OSB) yeni teknolojilerin tanıtılması ve etkin kullanılmasında yol gösterici bir arayüz olacak "tasarım ve dijital dönüşüm merkezleri" ve "model fabrikalar" kurulacak.
- Sanayinin dijitalleşmesi sürecinde önem arz eden nesnelerin interneti gibi ileri üretim teknolojilerinin yaygınlaştırılması sağlanacak. Bu çerçevede, Türkiye'de birbiriyle konuşan makine sayısı 4.5 milyondan 8 milyona çıkarılacak.
YERLİLEŞTİRME ÇALIŞMALARI
'MEGA ENDÜSTRİ BÖLGELERİ OLUŞTURULACAK'
'KOSTER FİLOSU YENİLENECEK'
- Koster Filosu'nun Yenilenmesi Projesi hayata geçirilecek. Projeyle deniz taşımacılığında kullanılan, ilk aşamada 20 yaşlanmış ve toplamda 100'ü aşkın koster gemisi milli imkanlarla son teknolojiyle üretilerek, yenilenecek.
- Katma değeri yüksek kimyasalların üretimi özendirilecek.
- Kritik silah, mühimmat ve koruma sistemlerinde ihtiyaç duyulan enerjetik malzemelerle söz konusu ürünlerin imalatında ham madde olarak kullanılan kimyasalların yeni teknolojilerle üretilmesi sağlanacak.
TURİST SAYISINDA İLK 5 HEDEF
'TARİHİ İPEK YOLU CANLANDIRILACAK'
TARİH VE SAĞLIK TURİZMİ
6 TEMATİK TURİZM GÜZERGAHI OLUŞTURULACAK
TARIMSAL DESTEKLER ASGARİ 3 YILLIK DÖNEMLER İÇİN AÇIKLANACAK
Beyannamede, "Gıda ve Tarım" bölümünde uygulanan tarım politikaları ve atılacak adımlar hakkında bilgi verildi.
'YENİLENEBİLİR ENERJİ KULLANIMI DESTEKLENECEK'
HAZİNE ARAZİLERİNİ KULLANAN ÇİFTÇİLERE 10 YILLIK HAK
TARIM SİGORTALARI GENİŞLETİLECEK
SAĞLIKTA HEDEF: YERLİ ÜRETİM YAPAN BİR ÜLKE
2023 YILINA KADAR YAPILACAKLAR
Beyannamenin, 2023 yılına kadar yapılacak sağlıkta yapılacak çalışmalara ilişkin bölümünde, şu değerlendirmede bulunduldu:
E-NABIZ KULLANICISI 12 MİLYONA ÇIKARILACAK
- Bilgi iletişim teknolojileri destekli entegre uzaktan sağlık ve bakım uygulamaları da yaygınlaştırılacak. Bu kapsamda, e-Nabız uygulaması ile her hastanın sağlık geçmişinin hekimi tarafından görüntülenmesini sağlayacak, mevcut durumda 7 milyon olan e-Nabız sistemini kullanan vatandaş sayısı 12 milyona yükseltilecek.
- Bağımlılıkla mücadelede çalışmaları da tüm yurtta aktif bir şekilde devam edecek. 2023 yılına kadar tüm illerde bağımlılığa yönelik tedavi hizmetlerinin verileceği ifade edildi. Ulusal Uyuşturucu ile Mücadele Eylem Planı (2018-2023) yürürlüğe konularak uyuşturucu ile mücadelede yeni bir dönem başlatılacağı, uyuşturucu ile mücadelede yeni Danışma Merkezlerinin açılarak ülke genelinde yaygınlaştırılacağı aktarıldı.
BÜTÜNLEŞİK SAĞLIK HİZMET MODELLERİ HAYATA GEÇECEK
ANNE VE ÇOCUK SAĞLIĞINA YÖNELİK ÇALIŞMALAR
Beyannamede, anne ve çocuk sağlığına yönelik yürütülecek çalışmalara ilişkin bölümde ise şu ifadeler kullanıldı:
'TÜRKİYE'NİN GEN HAVUZU ÇIKARILACAK'
OBEZİTEYLE MÜCADELE EDİLECEK
ZORUNLU EĞİTİM VE OKUR YAZARLIK
ASDEP PERSONELİ HER YIL 2 MİLYON HANEYE ULAŞACAK
- Sosyal hizmet birimleri aracılığıyla sunulan hizmetlerle aile bireylerinin ekonomik ve sosyal yaşama katılımlarının artırılması sağlanacak. Aile Sosyal Destek Programı (ASDEP) uygulaması güçlendirilecek. Bu kapsamda gelecek dönemde her yıl 2 milyon hane ziyareti gerçekleştirecek. ASDEP görevlisi sayısı artırılarak, her 3 bin haneden sorumlu bir ASDEP görevlisi olması sağlanacak.
- ASDEP destekli Aile Bilgi Sistemi ile Türkiye'nin sosyal risk haritaları oluşturulacak. Böylelikle hem aile bütünlüğünü tehdit eden unsurların erkenden tespit edilip önlenmesine hem de ortaya çıkan risklerin azaltılmasına yönelik etkin ulusal ve yerel politikalara veri sağlanacak.
- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nca bugüne kadar 3 bin ASDEP personelinin istihdam edildiği anımsatılan beyannamede, ayrıca gelecek dönem 4 bin personelin daha istihdam edileceği, böylelikle programın Türkiye genelinde uygulanmasının sağlanacağı bildirildi.
- Beyannameye göre, Aile Eğitim Programı ile her yıl 400 bin vatandaşa, Evlilik Öncesi Eğitim Programı ile de her yıl evlilik hazırlığı içerisinde olan 100 bin gence eğitim verilecek.
- Aile içi şiddet, ihmal ve istismarın önlenmesi, kötü alışkanlıkların ve bağımlılıkların azaltılmasına yönelik hizmetler geliştirilecek.
- Yurt dışındaki vatandaşlar için daha aktif aile politikaları izlenecek. Türk aileleri, ziyaret edilerek, sorunları hanelerinde dinlenecek ve çözüm için girişimlerde bulunulacak.
İSTİSMAR RİSK HARİTASI TAMAMLANACAK
'GÜNLÜK 4.3 DOLARIN ALTINDA YAŞAMAK ZORUNDA OLAN VATANDAŞ KALMAYACAK'
SOSYAL BELEDİYELERE ÖDÜL
- Sosyal belediyecilik konusunda ön plana çıkan yerel yönetimleri ödüllendirmeye yönelik sertifikasyon programları geliştirilecek. "Şehir Dışından Gelen Yoksul Hastaların Refakatçilerinin Konaklatılması Projesi" başlatılarak tedavi maksadıyla şehir dışından gelen yoksul refakatçilere belediyelerle iş birliği içinde konaklama imkanı sağlanacak.
- Sosyal yardım-istihdam bağlantısının güçlendirilmesi ve "İstihdam Dostu Sosyal Yardım Anlayışı" doğrultusunda yeni mekanizmalar oluşturulacak. Bu kapsamda sosyal yardım yararlanıcılarının İŞKUR tarafından verilen mesleki eğitim, istihdam ve Toplum Yararına Programlardan (TYP) öncelikle faydalandırılacak.
- Kuruluş süreci başlatılan Türkiye Şehit Yakınları ve Gaziler Dayanışma Vakfı en kısa zamanda hayata geçirilecek. Uyuşturucu ile mücadelede her yıl 100 bin kişiye farkındalık eğitimi verilecek. Sosyal Uyum Birimleri 81 ile yaygınlaştırılacak.
- Yaşlıların ekonomik ve sosyal hayatta daha fazla yer almaları ve yaşam kalitelerinin yükseltilmesi amacıyla sağlıklı ve aktif bir biçimde yaşlanmaya yönelik programlar hayata geçirilecek.
- Her alanda aktif yaşlanma perspektifi içinde yaşlıların ekonomik hayatta daha fazla kalmalarına yönelik "istihdam imkanları" genişletilecek. Huzurevlerine sağlanan destekler artırılacak, yaşlıları kendilerini ailelerinin yanında hissedecekleri ortamlar oluşturulacak.
- Yaşlılar için yerel yönetimlerin evde bakım ve gündüzlü bakım hizmetlerini desteklemek üzere Yaşlı Destek Programı (YADES) kapsamında sunulan destek yaygınlaştırılacak. Yaşlı bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinde "kamu-özel sektör işbirliği modeli" geliştirilecek.
ENGELLİ GENÇ VE ÇOCUKLAR İÇİN AKTİF YAŞAM MERKEZLERİ