DÜNYA

ABD'de Hakan Atilla'ya 32 ay hapis cezası

ABD'de İran'a yaptırımların delinmesiyle ilgili davadaki tek sanık konumunda olan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'ya 32 ay hapis cezası verildi. 14 aylık tutukluluk süresinin cezadan düşürülmesi kararı uyarınca Atilla, sadece 18 ay daha hapis yatacak.
Sitede oku

Gürcanlı: ABD'deki altınlar 'cezaya karşılık el konabilir' endişesiyle mi çekildi?
ABD'de İran'a yaptırımların delinmesiyle ilgili davadaki tek sanık konumunda olan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın, 5 suçlamadan mahkum edilmesi sonrası, bugün ceza duruşması yapıldı.

BEKLENENDEN ÇOK DAHA HAFİF CEZA

New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi Yargıcı Richard Berman, karar öncesi yaptığı açıklamalarla Hakan Atilla'ya beklenenden çok daha hafif ceza verilmesinin yolunu açtı. Atilla'nın eşinin de katılmasıyla duygusal anların yaşandığı duruşmada Halkbank'ın eski yöneticisi, 32 ay hapis cezası aldı. Atilla'nın hapiste geçirdiği 14 ay, 32 aydan düşülecek.

‘İş dünyasında 'ABD' ürkekliği var’
TEMYİZE GİDİLECEK

Savcılığın 500 bin dolara varan para cezası talebine karşın Yargıç Berman, Atilla'nın ödeyemeyeceği gerekçesiyle para cezası vermemeye hükmetti. Atilla'nın avukatları kararı temyize götürecek.

BERMAN'DAN MERHAMET VURGUSU

''Bu davada, kitapta yazan mahkumiyetin değil, merhametli bir cezanın verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Hakan Atilla için müebbet hapis cezasının uygun, adil veya makul olacağı görüşünü tamamen reddediyorum'' diye konuşan Berman, Atilla'nın sistemde 'önemsiz bir rol' oynadığı gerekçesiyle cezanın hafifletileceğini söyledi.

Sarraf için ABD'ye nota veren Türkiye, Atilla'ya 'dokunulmazlık' talep etmedi

Ancak savunmanın 'kumpas kurma' suçlaması için cezanın hafifletilmesi talebini reddeden yargıç, sanık veya işbirlikçileri suç sayılan eylemleri tamamlamamış olsaydı bu talebin kabul edilebileceğini belirtti.

'SADECE ASLAN'IN EMİRLERİNİ YERİNE GETİRİYORDU'

Yine de Atilla'nın diğer kişilerden 'ciddi boyutta daha az kusurlu' olduğunu dile getiren Berman ''Atilla, Rıza Sarraf'dan daha az kusurlu ve Halkbank'taki üstü olan Süleyman Aslan'ın talimatlarını yerine getiriyordu'' dedi.

'ÇARKTA BİR DİŞLİYDİ'

Sarraf: Zafer Çağlayan'a 45-50 milyon euro arasında rüşvet ödedim
Savcıların, Atilla'nın 'sistemin beyni' olduğu iddiasını reddederek "Çarkta bir dişliydi ve bu anlamda işi yapmaya isteksiz olan bir dişliydi'' vurgusu yapan Yargıç, ancak Atilla'nın davada yeminli olduğu halde yalan ifade vererek 'adaletin tecelli etmesini engellediğini' iddia etti.

'MENFAAT SAĞLAYAN ATİLLA DEĞİL, ÇAĞLAYAN'

Sarraf'ın ifadesinde eski bakan Zafer Çağlayan'a 'ciddi miktarda' rüşvet verdiğini söylediğini hatırlatan yargıç, "Açıkça görülüyor ki, Atilla bu sistemden menfaat sağlamadı'' vurgusu eşliğinde hükmün belirlenmesinde bunun önemli olduğuna dikkat çekti. ''Görünüşe göre Atilla, rüşvet alan Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan'ın yönetimi altında, işini, kimi zaman isteksizce veya tereddütle de olsa yapan bir kişiydi'' dedi.

Sarraf: Zafer Çağlayan'ın bilgisi haricinde hiçbir şey yapmadık

ATİLLA'YA GÖNDERİLEN 102 MEKTUP KAYITLARA GEÇTİ

Bu arada Hakan Atilla’nın 16 Mayıs’a ertelenen ceza duruşması öncesinde Atilla’nın ailesi, komşuları ve arkadaşları tarafından Yargıç Richard Berman’a gönderilen 102 mektup mahkeme kayıtlara geçtiği ortaya çıktı. Berman bu mektuplardan eşi Burçin Atilla, bir Halkbank çalışanı ve Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği'ne ait olanları sesli okudu.

'MEKTUPLAR BANA ÇOK YARDIMCI OLDU'

Sarraf: Türkiye'de cezaevinden çıkmak için rüşvet verdim

Mektupları okurken gözlerinin faltaşı gibi açıldığını, mektupların sadece Atilla'yı değil, yazanları da çok iyi yansıttığını ve kendisine çok yardımcı olduğunu anlatan Yargıç,'mektupların, Türk yetkililerin bu davayla ilgili kimi zaman kullandığı sert söylemle taban tabana çeliştiğini aktardı. Berman ''Atilla, ülkesinde ailesi, dostları ve meslektaşları tarafından son derece sayılan biri'' diyerek sanığın eğitiminden, askerliğinden, aile hayatından ve mesleki başarılarından da bahsetti.

RIZA SARRAF'IN ROLÜ

Sarraf, Emine Erdoğan'ın derneğine rekor 'bağış' yapmış
Kasımda başlayan davanın merkezindeki İran-Türkiye vatandaşı Rıza Sarraf, 19 Mart 2016’da ABD’de tutuklanandı, yargılanmasına kısa bir süre kala 26 Ekim 2017’da hakkındaki suçlamaları kabul etti, savcılıkla anlaşarak oldukça kapsamlı bir 'etkin pişmanlık anlaşması' imzaladı. 

Sarraf, duruşmalarda İran'a yaptırımların delinmesi şebekesi hakkına bilgi verirken Atilla'ya karşı tanıklık da yaptı. 

Eski Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Atilla ise 27 Mart 2017 New York'ta gözaltına alınıp davanın tek sanığı olarak yargılandı.

Sarraf ve Gündeş'in davalık yalısı için 'imar barışı beklensin' talebi
15 YILDAN 32 AYA DÜŞTÜ

Nisandaki karar duruşmasında 14 aydır tutuklu bulunan Atilla hakkında savcılık 15.5 yıl hapis cezası talep ederken, avukatları Atilla'nın hiç ceza almaması, alacaksa da cezanın 5 senelik alt sınır baz alınarak belirlenmesini savunmuştu.

Salı günü Londra’da Bloomberg haber ajansına bir mülakat veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Atilla’nın suçsuz olduğunu ve bankacıya verilecek cezanın "Türkiye Cumhuriyeti'ni suçlu olarak ilan etmek anlamına” geleceğini söyledi.

Yorum yaz