Baklanov: Kürt devletinin kurulması kesinlikle söz konusu değil

Rus Diplomatlar Birliği Başkan Yardımcısı Baklanov, Kürt devleti konusunu gündeme getirmek için ortaya çıkan fırsatlara rağmen, bunun için gerçek koşulların bulunmadığını ve böyle bir sloganla ilerlemenin çok tehlikeli bölgesel sonuçlara yol açabileceğini belirtti.
Sitede oku

Kommersant: Kürtler, Türkiye-ABD ihtilafının rehineleri durumunda
Rus Diplomatlar Birliği Başkan Yardımcısı Andrey Baklanov, Vestnik Kavkaza haber ajansına verdiği röportajda, özellikle ABD'nin Suriye'nin kuzeyindeki Kürtleri destekleyerek Ortadoğu'daki varlığını güçlendirme girişimleri nedeniyle yılbaşından bu yana gündeme yeniden oturan Kürt sorununu değerlendirdi.

Baklanov, "Şu anda Kürt ulusal hareketinin liderlerinden bazıları, kendi devletlerini kurmak için benzersiz bir şansa sahip olduklarını ve bu şansı mutlaka kullanılmaları gerektiğini düşünüyor. Uluslararası toplum tarafından kınanmış ve Rusya'da yasaklanmış olan IŞİD'in yenilgiye uğratılmasındaki paylarının çok büyük olduğunu hissediyorlar, zira Kürtler, Suriye'nin kuzeyinde ve diğer bazı bölgelerinde militanlarla savaşan güçlerin en hazırlıklı ve savaşma kabiliyetine sahip bölümünü temsil ediyorlardı. Bu nedenle onlar, sağlamış oldukları katkıların uluslararası toplum tarafından takdir edilmesi ve ‘ulusal evlerini', bağımsız bir devleti tesis etme konusunun çözülmesi için daha verimli şartların oluşturulması gerektiğine inanıyorlar" diye konuştu.

'KÜRTLER ÇOĞUNLUK DEĞİL'

İzvestiya: Kürtler, ABD'nin boş vaatlerine kanmamalı
Başta Suriye olmak üzere Kürtlerin tarihsel olarak kendilerine ait olduğunu düşündükleri topraklardaki Kürt nüfusunun çoğunluk olmadığını söyleyen Baklanov, "Bu bölgelerde bir arada yaşayan çeşitli halklar var, bazı yerlerde Kürt nüfusu ağır basarken, bazılarındaysa Araplar çoğunlukta. Bu durum, Kürtlerin bir devlet kurmasının başka bir soruna yol açacağı, böyle bir devletin içinde Arap azınlıkları sorununun ortaya çıkacağı anlamına geliyor. Bu nedenle Suriye yönetimi, bu sorunun 21. yüzyılın gerçekleri dikkate alınarak çözülmesinin daha kapsamlı ve demokratik olacağına inanıyor. Böylelikle, Kürt devleti konusunu gündeme getirmek için ortaya çıkan fırsatlara rağmen, bunun için gerçek koşullar oluşturulmuş değil ve böyle bir sloganla ilerlemek, çok tehlikeli bölgesel sonuçlara yol açabilir. Sadece Kürtlerin olacağı bir devletin organize edilmesi konusunda başarılı olunmayacak, böyle bir şey kesinlikle söz konusu değil, bu nedenle bir takım müzakere formatlarının aranması en mantıklı gibi görünüyor" dedi ve şöyle devam etti:

"Belki de mevcut devletlerin toprak bütünlüğünü korumak ve Kürtlerin ihtiyaçlarını daha önemli bir statüyle karşılamak için belirli bir buluşsal yöntem yaratmak mümkün olabilir. Örnek olarak, tarihsel olarak Swahili halkının yaşadığı Tanganika'dan ve Arap nüfuslu Zanzibar'dan oluşan Tanzanya alternatifini verebilirim."

Türkiye, YPG'yi, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu görüşünü kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.

Yorum yaz