ABD'nin yeni nükleer doktrininde Moskova ve Pekin'in nükleer kapasitelerini artırmakla suçlandığını kaydeden Newsweek, ABD'nin ise tam tersine nükleer cephaneliğini azalttığının savunulduğuna dikkat çekti.
Analizde, "Bu doktrin, Rusya ve Çin'i dizginlemekte başarısız olunması durumunda, Washington'un kendi amaçlarına ulaşması için yeni nükleer silahlar geliştirmesi gerektiğine işaret ediyor" dendi.
Doktrinde Trident D5 tipi denizaltıdan atılan füze başlığının geliştirilmesinin öngörüldüğünü anımsatan Newsweek, düşük hacimli bu başlık sayesinde diğer ülkelerin ABD'nin nükleer silah kullanma ihtimalinin arttığını düşüneceğini vurguladı.
ABD'de Pentagon'un hazırladığı tasarıya karşı çıkanlar da mevcut. Eski ABD Başkanı Barack Obama'nın silah kontrol ve silahsızlanma danışmanı Jon Wolfsthal, belgeyi 'şizofrenik' olarak niteledi. Wolfsthal, "Tasarının temelinde ABD'nin nükleer silaha başvuracak ilk ülke olma inancını pekiştirerek diğer ülkeleri dizginleme arzusu yatıyor" dedi.
'NÜKLEER SİLAH KULLANMA EŞİĞİ AŞAĞIYA ÇEKİLİYOR'
ABD hükümetinin Doğu Avrupa'da yaşanacak muhtemel bir çatışmada Rusya'yı taktik savaş başlıkları kullanmaktan caydırmak için Trident D5 tipi denizaltıdan atılan füze başlığının geliştirilmesini öngören yeni nükleer strateji revizyonu yaptığı belirtilmişti.
Wolfsthal, Guardian gazetesine verdiği demeçte Başkan Donald Trump yönetiminin nükleer silah kullanımı üzerindeki kısıtlamaları gevşetmeyi ve Trident füzeleri için düşük etkili nükleer savaş başlığı geliştirmeyi planladığını söylemişti.