https://anlatilaninotesi.com.tr/20251025/bilim-insanlarindan-uyari-marketlerde-satilan-islenmis-et-yasaklansin-1100467098.html
Bilim insanlarından uyarı: Marketlerde satılan işlenmiş et yasaklansın
Bilim insanlarından uyarı: Marketlerde satılan işlenmiş et yasaklansın
Sputnik Türkiye
Bilim insanları, süpermarketlerde satılan bacon ve jambon gibi işlenmiş etlerin üretiminde kullanılan nitritlerin, 54 binden fazla bağırsak kanseri vakasıyla... 25.10.2025, Sputnik Türkiye
2025-10-25T00:18+0300
2025-10-25T00:18+0300
2025-10-25T00:18+0300
dünya
sağlık
dünya sağlık örgütü (dsö)
sağlık sorunu
sağlık çalışanı
aşırı işlenmiş gıdalar (upf)
et
kırmızı et
beyaz et
et ithalatı
https://cdn.img.anlatilaninotesi.com.tr/img/101860/93/1018609385_0:0:3076:1730_1920x0_80_0_0_a9844cf13ca3b3a904e1e2fee2eb174c.jpg
Uzmanlar, İngiltere Sağlık Bakanı’na yazdıkları mektupta, nitrit kullanımının yasaklanmasını ve ürün paketlerinde kanser riski uyarılarının yer almasını talep etti.İşlenmiş et tüketimini günde 70 gramı geçmeyecek şekilde sınırlandırmayı öneren uzmanlar, bu tür etlerin çok az miktarda veya hiç tüketilmemesini tavsiye etti.Araştırmalar, İngiltere’de her yıl yaklaşık 5 bin 400 bağırsak kanseri vakasının işlenmiş et tüketiminden kaynaklandığını ve her hastanın tedavi maliyetinin ortalama 59 bin sterlin olduğunu ortaya koydu.2015’te Dünya Sağlık Örgütü’nün Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC), işlenmiş eti Grup 1 kanserojen olarak sınıflandırmış, tütün ve asbestle aynı risk kategorisine eklemişti.
https://anlatilaninotesi.com.tr/20251023/taklit-ve-tagsis-listesini-guncellendi-yogurtta-bitkisel-yag-koftede-kanatli-eti-tespit-edildi-1100419278.html
Sputnik Türkiye
feedback.tr@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2025
Sputnik Türkiye
feedback.tr@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
SON HABERLER
tr_TR
Sputnik Türkiye
feedback.tr@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn.img.anlatilaninotesi.com.tr/img/101860/93/1018609385_173:0:2904:2048_1920x0_80_0_0_c21d936166bcd4351caccb34d0cb5b0d.jpgSputnik Türkiye
feedback.tr@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
sağlık, dünya sağlık örgütü (dsö), sağlık sorunu, sağlık çalışanı, aşırı işlenmiş gıdalar (upf), et, kırmızı et, beyaz et, et ithalatı
sağlık, dünya sağlık örgütü (dsö), sağlık sorunu, sağlık çalışanı, aşırı işlenmiş gıdalar (upf), et, kırmızı et, beyaz et, et ithalatı
Bilim insanlarından uyarı: Marketlerde satılan işlenmiş et yasaklansın
Bilim insanları, süpermarketlerde satılan bacon ve jambon gibi işlenmiş etlerin üretiminde kullanılan nitritlerin, 54 binden fazla bağırsak kanseri vakasıyla ilişkilendirildiğini belirterek, bu ürünlere yasak getirilmesini talep etti.
Uzmanlar, İngiltere Sağlık Bakanı’na yazdıkları mektupta, nitrit kullanımının yasaklanmasını ve ürün paketlerinde kanser riski uyarılarının yer almasını talep etti.
İşlenmiş et tüketimini günde 70 gramı geçmeyecek şekilde sınırlandırmayı öneren uzmanlar, bu tür etlerin çok az miktarda veya hiç tüketilmemesini tavsiye etti.
Araştırmalar, İngiltere’de her yıl yaklaşık 5 bin 400 bağırsak kanseri vakasının işlenmiş et tüketiminden kaynaklandığını ve her hastanın tedavi maliyetinin ortalama 59 bin sterlin olduğunu ortaya koydu.
2015’te Dünya Sağlık Örgütü’nün Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC), işlenmiş eti Grup 1 kanserojen olarak sınıflandırmış, tütün ve asbestle aynı risk kategorisine eklemişti.