https://anlatilaninotesi.com.tr/20250809/et-urunlerinde-domuz-eti-ve-sakatat-tespit-edildi-15-milyar-lira-ceza-kesildi-1098465742.html
Et ürünlerinde domuz eti ve sakatat tespit edildi: 1.5 milyar lira ceza kesildi
Et ürünlerinde domuz eti ve sakatat tespit edildi: 1.5 milyar lira ceza kesildi
Sputnik Türkiye
Tarım ve Orman Bakanlığı, yılın ilk 7 ayında 732 bin 416 gıda denetimi yaptı. Et ürünlerinden bitkisel yağlara, baharatlardan süt ürünlerine kadar birçok... 09.08.2025, Sputnik Türkiye
2025-08-09T11:52+0300
2025-08-09T11:52+0300
2025-08-09T11:52+0300
türki̇ye
tarım ve orman bakanlığı
et
domuz eti
sakatat
https://cdn.img.anlatilaninotesi.com.tr/img/07e8/0a/09/1089020664_0:0:865:486_1920x0_80_0_0_3c1acd9b3f82e1652dafde507e2b2ced.jpg
Tarım ve Orman Bakanlığı, “güvenilir gıda” hedefi doğrultusunda ocak-temmuz döneminde 732 bin 416 gıda denetimi gerçekleştirdi. İncelemeler sonucunda 17 bin 223 işletmeye idari para cezası uygulanırken, toplam 1 milyar 524 milyon 236 bin 938 lira ceza kesildi. Ayrıca 385 işletme hakkında suç duyurusunda bulunuldu.Et ürünlerinde domuz eti, tek tırnaklı eti ve sakatat tespit edildiDenetimlerde sağlığı tehdit eden gıdalar arasında en dikkat çeken bulgular et ve et ürünlerinde oldu. Bazı numunelerde domuz eti, tek tırnaklı eti ve sakatat tespit edildi. Ayrıca et ürünlerinde deri dokusu ve kanatlı eti gibi etikette belirtilmeyen içeriklere rastlandı.Baharat, yağ ve süt ürünlerinde uygunsuzluklarBaharatlarda gıda boyası ve domates katkısı, bitkisel yağlarda ise tohum yağı karışımı, düşük yağ oranı ve kalitesiz zeytinyağı karıştırılması gibi tağşişler belirlendi.Süt ürünlerinde yağ oranı eksikliği ve yasaklı natamisin maddesi, çikolata, enerji içeceği ve bitki çaylarında ise ilaç etken maddesi bulundu.Bakanlık, uygunsuzlukları “sağlığı tehlikeye düşürecek gıdalar” ve “taklit-tağşiş ürünler” olarak sınıflandırdı. Taklit ve tağşişte öne çıkan başlıklar:Tüketiciye uyarıBakanlık, tüketicilerin zorunlu etiket bilgisi olan ambalajlı gıdaları tercih etmesini, son tüketim tarihine dikkat etmesini ve hayvansal ürünlerde Bakanlık onaylı kaynaklardan alışveriş yapmasını öneriyor.Gıda güvenliği ihlallerinin ALO 174 hattına bildirilmesi gerektiği de hatırlatılıyor.
https://anlatilaninotesi.com.tr/20250809/marmarayda-2-kisi-yasamina-son-verdi-seferler-gecikmeli-yapiliyor-1098463124.html
türki̇ye
Sputnik Türkiye
feedback.tr@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2025
Sputnik Türkiye
feedback.tr@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
SON HABERLER
tr_TR
Sputnik Türkiye
feedback.tr@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn.img.anlatilaninotesi.com.tr/img/07e8/0a/09/1089020664_108:0:756:486_1920x0_80_0_0_7e4112a7c8b6f532f95b087a82221d0e.jpgSputnik Türkiye
feedback.tr@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
tarım ve orman bakanlığı, et, domuz eti, sakatat
tarım ve orman bakanlığı, et, domuz eti, sakatat
Et ürünlerinde domuz eti ve sakatat tespit edildi: 1.5 milyar lira ceza kesildi
Tarım ve Orman Bakanlığı, yılın ilk 7 ayında 732 bin 416 gıda denetimi yaptı. Et ürünlerinden bitkisel yağlara, baharatlardan süt ürünlerine kadar birçok kategoride uygunsuz ürünler tespit edildi. Domuz eti, tek tırnaklı eti, sakatat ve yasaklı katkı maddeleri bulunan işletmelere 1.5 milyar lira ceza kesildi.
Tarım ve Orman Bakanlığı, “güvenilir gıda” hedefi doğrultusunda ocak-temmuz döneminde 732 bin 416 gıda denetimi gerçekleştirdi. İncelemeler sonucunda 17 bin 223 işletmeye idari para cezası uygulanırken, toplam 1 milyar 524 milyon 236 bin 938 lira ceza kesildi. Ayrıca 385 işletme hakkında suç duyurusunda bulunuldu.
Et ürünlerinde domuz eti, tek tırnaklı eti ve sakatat tespit edildi
Denetimlerde sağlığı tehdit eden gıdalar arasında en dikkat çeken bulgular et ve et ürünlerinde oldu. Bazı numunelerde domuz eti, tek tırnaklı eti ve sakatat tespit edildi. Ayrıca et ürünlerinde deri dokusu ve kanatlı eti gibi etikette belirtilmeyen içeriklere rastlandı.
Baharat, yağ ve süt ürünlerinde uygunsuzluklar
Baharatlarda gıda boyası ve domates katkısı, bitkisel yağlarda ise tohum yağı karışımı, düşük yağ oranı ve kalitesiz zeytinyağı karıştırılması gibi tağşişler belirlendi.
Süt ürünlerinde yağ oranı eksikliği ve yasaklı natamisin maddesi, çikolata, enerji içeceği ve bitki çaylarında ise ilaç etken maddesi bulundu.
Bakanlık, uygunsuzlukları “sağlığı tehlikeye düşürecek gıdalar” ve “taklit-tağşiş ürünler” olarak sınıflandırdı. Taklit ve tağşişte öne çıkan başlıklar:
Aynı değeri taşımayan madde eklenmesi Temel özelliği etkileyen içerik eksikliği Bakanlık, tüketicilerin zorunlu etiket bilgisi olan ambalajlı gıdaları tercih etmesini, son tüketim tarihine dikkat etmesini ve hayvansal ürünlerde Bakanlık onaylı kaynaklardan alışveriş yapmasını öneriyor.
Gıda güvenliği ihlallerinin ALO 174 hattına bildirilmesi gerektiği de hatırlatılıyor.