- Sputnik Türkiye, 1920, 19.10.2024
SAĞLIK
Sağlık haberleri, sağlıklı beslenme, sağlıklı yaşam üzerine her şey

Tam yağlı mı az yağlı mı? 33 yıl süren araştırma kalp sağlığı için hangisinin daha güvenli olduğunu açıkladı

© AASüt
Süt - Sputnik Türkiye, 1920, 08.08.2025
Abone ol
Norveç’te 73 bin 860 kişi üzerinde 33 yıl süren araştırma, tam yağlı sütün kalp hastalığı riskini artırdığını, az yağlı sütün ise bu riski azalttığını ortaya koydu. Bilim insanları bu bulguların, dünya sağlık otoritelerinin tavsiyeleriyle de örtüştüğünü belirtti.
Norveç’te yürütülen ve The American Journal of Clinical Nutrition dergisinde yayımlanan 33 yıllık kapsamlı araştırma, tam yağlı ve az yağlı süt tüketiminin kalp sağlığı üzerindeki etkilerini ortaya koydu.
Araştırmada, 1974-1988 yılları arasında gerçekleştirilen üç kardiyovasküler sağlık taramasının verileri incelendi. Ortalama yaşı 41 olan 73 bin 860 kişi 33 yıl boyunca takip edildi. Bu süre zarfında 26 bin 393 ölüm kaydedildi; bunların 8 bin 590’ı kalp-damar hastalıklarından kaynaklandığı ortaya çıktı.

Tam yağlı süt riski artırıyor

Araştırmaya göre, tam yağlı süt tüketenlerin, az yağlı süt tüketenlere kıyasla ölüm riski daha yüksek. En fazla süt tüketen kişiler, en az tüketenlere göre tüm nedenlere bağlı ölüm riskinde yüzde 22 ve kalp-damar hastalıklarına bağlı ölüm riskinde yüzde 12 artış gösterdi. Detaylı analizler, bu risk artışının özellikle tam yağlı sütten kaynaklandığını ileri sürdü.

Az yağlı süt koruyucu olabilir

Az yağlı süt tüketimi, tam yağlı süte kıyasla ölüm riskini yüzde 11, kalp hastalığı riskini ise yüzde 7 azalttı. Bulgular, katılımcıların cinsiyet, eğitim düzeyi ve sigara alışkanlıkları gibi faktörler hesaba katıldığında bile değişmedi.

Dünya sağlık otoriteleri ne diyor?

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Amerikan Kalp Derneği, süt ve süt ürünlerinde doymuş yağ oranı düşük seçeneklerin tercih edilmesini tavsiye ediyor. Bu çalışma, bu tavsiyeleri destekleyen en uzun süreli bulgulardan biri oldu.
İngiltere Ulusal Sağlık Servisi (NHS), süt ve süt ürünlerindeki doymuş yağın aşırı tüketilmesinin kolesterol seviyelerini yükseltebileceğini, bunun da kalp krizi veya felç riskini artırabileceğini vurguluyor.
Demans - Sputnik Türkiye, 1920, 07.08.2025
SAĞLIK
Alzheimer tedavisinde çığır açan araştırma: 'Lityum, beyni hastalıktan koruyabilir'
Haber akışı
0
Tartışmaya katılmak için
giriş yapın ya da kayıt olun
loader
Sohbetler
Заголовок открываемого материала