Dünya haritası - Sputnik Türkiye, 1920
DÜNYA
Rusya, ABD, Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın dört bir yanından son dakika haberleri, analizler ve özel dosyalar.

Bilim insanları, bağışıklık sisteminin bilinmeyen bir yönünü keşfetti: 'Vücudumuz doğal antibiyotik üretiyor'

© TwitterAntibiyotik
Antibiyotik - Sputnik Türkiye, 1920, 06.03.2025
Abone ol
Bilim insanları, bağışıklık sisteminin daha önce bilinmeyen bir bölümünü keşfetti. Araştırmacılar, vücutta proteinleri geri dönüştürmekle görevli olan proteazom adlı yapının, bakteriyel enfeksiyonlarla savaşmak için yeni bir mekanizma geliştirdiğini ortaya çıkardı. Bu keşfin, vücudun antibiyotik direncine karşı çözüm olacağı açıklandı.
Yeni araştırmaya göre, bağışıklık sistemi bakteriyel enfeksiyonlarla savaşmak için doğal antibiyotikler üretiyor.
Nature dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, proteazom isimli bir hücrenin bakteriyel enfeksiyona uğradığını tespit ettiğinde yapısını ve işlevini değiştirdiği belirlendi. Araştırmacılar, vücutta proteinleri geri dönüştürmekle görevli olan proteazom adlı yapının, bakteriyel enfeksiyonlarla savaşmak için yeni bir mekanizma geliştirdiğini ortaya çıkardı. Keşfin, enfeksiyonlara karşı nasıl korunduğumuz konusundaki bilgiyi kökten değiştireceği ifade edildi.
Weizmann Bilim Enstitüsü'nden Prof. Yifat Merbl, "Bu gerçekten heyecan verici çünkü bunun gerçekleştiğini daha önce bilmiyorduk. Vücudumuzdaki tüm hücrelerde gerçekleşen ve bakteriyel enfeksiyonlara karşı savunma sağlayan yepyeni bir bağışıklık mekanizması keşfettik" dedi. Araştırmacılar, bu doğal antibiyotikleri bulmak için 'çöplük dalışı' olarak adlandırdıkları bir süreçten geçti. Laboratuvarda yetiştirilen bakteriler ve zatürre ile sepsis geçiren fareler üzerinde yapılan testlerde, bu doğal antibiyotiklerin mevcut bazı antibiyotiklerle karşılaştırılabilir sonuçlar verdiği görüldü.
Imperial College London'da immünolog olan Prof. Daniel Davis, bulguların 'son derece provokatif ve çok ilginç' olduğunu belirterek, bu keşfin vücudumuzun enfeksiyonlarla nasıl savaştığına dair anlayışımızı değiştirdiğini söyledi. Ancak bu bulguların yeni bir antibiyotik kaynağına dönüştürülmesi fikrinin henüz test edilmesi gerektiğini ve bunun zaman alacağını vurguladı.
Sebze ve meyve - Sputnik Türkiye, 1920, 02.03.2025
YAŞAM
Bilim insanları duyurdu: Yiyeceklerin tatları dijital veriye dönüştürüldü
Haber akışı
0
Tartışmaya katılmak için
giriş yapın ya da kayıt olun
loader
Sohbetler
Заголовок открываемого материала