00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
HABERLER
07:00
7 dk
HABERLER
09:00
6 dk
HABERLER
11:00
4 dk
HABERLER
12:00
6 dk
90 SANİYE
13:28
2 dk
HABERLER
14:00
5 dk
HABERLER
16:00
5 dk
HABERLER
17:30
5 dk
HABERLER
18:00
11 dk
HABERLER
19:00
10 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
07:00
1 dk
SEYİR HALİ
Ali Çağatay'la Seyir Hali
07:01
119 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
09:00
1 dk
YERİ VE ZAMANI
Güçlü Özgan'la Yeri ve Zamanı
09:05
115 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
11:00
1 dk
DÜNYA HABERİ
Dünyadan öne çıkan başlıklar
11:10
22 dk
PARANIN HAREKETİ
Ekonomide neler oluyor?
11:21
20 dk
BASIN TURU
Selin Yazıcı, Ebru Dönmez ve Serkan Baştımar'la Basın Turu
11:31
23 dk
ENERJİNİN SEYRİ
Enerji sektöründe öne çıkan başlıklar
11:51
14 dk
GÜN ORTASI
Okan Aslan'la Gün Ortası
12:05
83 dk
90 SANİYE
Türkiye ve dünya gündemi
13:28
1 dk
HABER MASASI
Selin Yazıcı, Ebru Dönmez ve Serkan Baştımar'la Haber Masası
13:30
35 dk
YENİ ŞEYLER REHBERİ
Serhat Ayan'la Yeni Seyler Rehberi
14:05
55 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
15:00
1 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
16:00
1 dk
EKSEN
Ceyda Karan'la Eksen
16:01
89 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
17:30
1 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
18:00
1 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
19:00
1 dk
BÖLGENİN KALBİ
Ceyhun Bozkurt'la Bölgenin Kalbi
19:05
84 dk
DünBugün
Geri dön
Adana107.4
Adana107.4
Ankara96.2
Antalya104.8
Bursa101.4
Çanakkale107.2
Diyarbakır89.6
Gaziantep104.3
Hatay106.1
İstanbul97.8
İzmir91.0
Kahramanmaraş92.3
Kayseri105.5
Kocaeli90.2
Konya88.6
Malatya106.0
Manisa101.0
Mardin92.2
Ordu99.6
Sakarya90.2
Samsun107.7
Sivas104.2
Şanlıurfa95.3
Trabzon102.4
Van88.0
 - Sputnik Türkiye, 1920, 19.10.2024
SAĞLIK
Sağlık haberleri, sağlıklı beslenme, sağlıklı yaşam üzerine her şey

DSÖ 'Dünyanın en ölümcül yiyeceği, Her gün sofraya konuyor ama ölüm saçıyor' diyerek uyardı: 'Aşırı yoksulluk hastalığı'

© FotoğrafUzmanından anestezinin bilinmeyenleri; ‘Hasta anesteziyi kaldıramadı’ ifadesi doğru mu?
Uzmanından anestezinin bilinmeyenleri;  ‘Hasta anesteziyi kaldıramadı’ ifadesi doğru mu?  - Sputnik Türkiye, 1920, 01.02.2025
Abone ol
Her yıl yaklaşık 200 kişinin ölümüne yol açan 'dünyanın en ölümcül yiyeceği' manyok, hala 500 milyon insanın temel besin kaynağı olmaya devam ediyor. Güney Amerika’ya özgü bu bitki, uygun şekilde işlenmediğinde hidrojen siyanür üreterek zehirlenmelere ve ölümcül hastalıklara yol açabiliyor.
Manyok, tropikal bölgelerde yetişen ve kökleri tüketilen bir bitki. Yüksek karbonhidrat içeriği nedeniyle Afrika, Asya ve Güney Amerika'da milyonlarca insanın beslenme kaynağı olarak görülüyor. Ancak çiğ veya yanlış işlenmiş şekilde tüketildiğinde toksik bileşenler içeriyor ve hidrojen siyanür salgılayarak ölüme yol açabiliyor.
Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, manyok tüketimi nedeniyle her yıl en az 200 kişi hayatını kaybediyor. WHO, "Manyok kökleri, kendisini hayvanlardan ve böceklerden korumak için siyanürlü glikozitler içerir. Eğer doğru şekilde işlenmezse, insanlarda akut siyanür zehirlenmesine neden olabilir." diyerek tehlikeye dikkat çekiyor.

DSÖ uyarıyor: Ölümcül hastalıklara yol açıyor

Manyok zehirlenmesi, özellikle kıtlık ve savaş dönemlerinde artış gösteriyor. WHO raporlarına göre, yanlış işlenmiş manyok tüketimi "Konzo" adı verilen geri döndürülemez bir sinir sistemi hastalığına yol açabiliyor.
Konzo hastalığı, özellikle protein eksikliği çeken bireylerde yaygın görülen, felç benzeri bir durum olarak tanımlanıyor. Bu hastalığın aşırı yoksullukla bağlantılı olduğu ve çoğunlukla salgınlar halinde görüldüğü belirtiliyor.

Manyok güvenli hale nasıl getirilir?

Her ne kadar dünyanın en tehlikeli yiyeceği olarak anılsa da, milyonlarca insan manyoku güvenli şekilde tüketiyor. WHO ve gıda uzmanları, manyokun doğru işlenmesi gerektiğini vurguluyor.
Manyokun güvenli hale getirilmesi için yapılması gerekenler:
24 saate kadar suda bekletmek,
İyice haşlamak ve suyunu süzmek,
Fermantasyon işlemi uygulamak,
Kabuklarını soymak ve güneşte kurutmak.
Bu işlemler, manyoktaki toksik bileşenlerin büyük ölçüde azalmasını sağlıyor ve yiyeceğin güvenli hale getirilmesine yardımcı oluyor.
Dünya Uyku Günü - Sputnik Türkiye, 1920, 01.02.2025
SAĞLIK
Tıp dünyasını şaşkına çeviren vaka tarihte bir ilk: 63 yıldır uyuyamayan adamın gizemi çözülemiyor
Haber akışı
0
Tartışmaya katılmak için
giriş yapın ya da kayıt olun
loader
Sohbetler
Заголовок открываемого материала