00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
HABERLER
07:00
6 dk
HABERLER
09:00
5 dk
HABERLER
11:00
5 dk
DÜNYA HABERİ
11:07
14 dk
PARANIN HAREKETİ
11:21
14 dk
HABERLER
12:00
5 dk
90 SANİYE
13:29
2 dk
HAFTANIN KEYFİ
14:05
51 dk
HABERLER
15:00
5 dk
HABERLER
16:00
5 dk
HABERLER
17:30
6 dk
HABERLER
18:00
10 dk
EN ÇOK OKUNAN 5 HABER
18:31
7 dk
HABERLER
19:00
6 dk
BÖLGENİN KALBİ
19:07
83 dk
HABERLER
11:00
5 dk
HABERLER
12:00
5 dk
EN ÇOK OKUNAN 5 HABER
12:39
7 dk
HABERLER
13:00
6 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
14:00
1 dk
ÖZEL HABER
Gazeteci Karan: ‘Ukrayna’nın TürkAkım saldırısı ekonomik terörizmdir’
14:11
4 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
15:00
1 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
16:00
1 dk
SESLİ HABER
Beyaz yakalılardan 4 kat fazla kazanıyorlar: Mesleği yapabilmek için bunları gözden çıkarmak gerek
16:09
3 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
17:00
1 dk
ÖZEL HABER
Menajerlik sektöründe tekelleşme iddiaları: Yüksek rantın arkasında ne var?
17:10
6 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
18:00
1 dk
DünBugün
Geri dön
Adana107.4
Adana107.4
Ankara96.2
Antalya104.8
Bursa101.4
Çanakkale107.2
Diyarbakır89.6
Gaziantep104.3
Hatay106.1
İstanbul97.8
İzmir91.0
Kahramanmaraş92.3
Kayseri105.5
Kocaeli90.2
Konya88.6
Malatya106.0
Manisa101.0
Mardin92.2
Ordu99.6
Sakarya90.2
Samsun107.7
Sivas104.2
Şanlıurfa95.3
Trabzon102.4
Van88.0
 - Sputnik Türkiye, 1920, 19.10.2024
SAĞLIK
Sağlık haberleri, sağlıklı beslenme, sağlıklı yaşam üzerine her şey

Osmanlı'dan günümüze gelen mucize baharat: 'Önceden gözdeydi şimdi Türkiye'de değerini bilen yok'

© AABaharat
Baharat - Sputnik Türkiye, 1920, 14.01.2025
Abone ol
Yüzyıllardır hem mutfakta hem de tıp dünyasında kullanılan karanfil, modern tıbbın da onayladığı birçok faydasıyla dikkat çekiyor. Osmanlı İmparatorluğu’nun saray mutfaklarında ve geleneksel tıpta sıkça tercih edilen bu baharat, sağlıklı yaşamın gizli kahramanı olarak yeniden gündemde.
Karanfil, Osmanlı İmparatorluğu'ndan günümüze kadar hem mutfakta hem de sağlık alanında önemli bir yere sahip. Antik Yunan, Roma, Hint ve Çin tıbbında kullanılan bu mucizevi baharat, Osmanlı saraylarında hem yemeklere lezzet katması hem de şifalı özellikleriyle biliniyordu. İbn-i Sina gibi dönemin ünlü tıp bilginleri, karanfili ilaç yapımında kullanmış; onun sağlık üzerindeki etkilerini ayrıntılı şekilde ortaya koymuştu.

Karanfilin sağlığa faydaları

Modern tıp, karanfilin sağlık üzerindeki olumlu etkilerini doğruluyor. İşte bu mucize baharatın başlıca faydaları:

1. Ağrı Kesici ve i̇ltihap giderici

Karanfilin içeriğinde bulunan eugenol bileşiği, ağrı kesici ve iltihap giderici özellikler sunar. Özellikle diş ağrılarının hafifletilmesinde doğal bir çözüm olarak tercih edilen karanfil, antienflamatuar etkileriyle de dikkat çeker.

2. Ağız ve diş sağlığı

Karanfil, antiseptik özellikleri sayesinde ağız sağlığını destekler. Diş etlerini güçlendirir, ağız kokusunu giderir ve diş ağrısını hafifletir. Geleneksel olarak karanfil çiğnemek, ağız hijyenini korumanın etkili bir yoludur.

3. Sindirimi kolaylaştırır

Mide rahatsızlıklarına iyi gelen karanfil, yemek sonrası oluşan şişkinlik ve gaz problemlerini hafifletir. Sindirimi kolaylaştıran özellikleriyle mideyi rahatlatır ve hazmı hızlandırır.

4. Bağışıklık güçlendirici

Karanfil, ateş düşürücü etkileriyle soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara karşı vücut direncini artırır. Güçlü antioksidan özellikleri, hücre yaşlanmasını yavaşlatarak bağışıklık sistemini destekler.

5. Cilt sağlığını destekler

Ciltteki iltihapları azaltıcı etkisiyle sivilce ve cilt problemlerine karşı kullanılabilir. Doğal bir çözüm olarak ciltteki iyileşme sürecini hızlandırır ve cildi daha sağlıklı bir görünüme kavuşturur.

Günümüzde karanfilin kullanımı

Günümüzde çoğu kişi, karanfili yalnızca baharat olarak görse de, bu mucizevi bitki sağlık açısından da sayısız fayda sunuyor. Çay olarak tüketilmesinden uçucu yağının kullanılmasına kadar farklı şekillerde faydalanılan karanfil, hem lezzet hem de şifa kaynağı olarak hayatımızda yer almalı.

Karanfilin değerini bilen az

Türkiye’de mutfaklarda sıkça yer alsa da, karanfilin şifalı özellikleri pek bilinmiyor. Ancak modern tıbbın yaptığı çalışmalar, bu kadim baharatın sağlık açısından ne kadar değerli olduğunu yeniden kanıtladı. Karanfili sofralarınıza ve hayatınıza dahil ederek bu faydalardan yararlanabilirsiniz.
Kar yağışı - Sputnik Türkiye, 1920, 14.01.2025
YAŞAM
Meteoroloji’den 'Türkiye’de şartlar zorlaşıyor' uyarısı: 2025’in ilk büyük hava dalgası geliyor
Haber akışı
0
Tartışmaya katılmak için
giriş yapın ya da kayıt olun
loader
Sohbetler
Заголовок открываемого материала