00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
HABERLER
07:00
5 dk
HABERLER
09:00
6 dk
HABERLER
11:00
4 dk
HABERLER
12:01
5 dk
YAPAY ZEKA GÜNLÜĞÜ
14:05
54 dk
HABERLER
16:00
5 dk
HABERLER
17:30
3 dk
HABERLER
19:00
14 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
07:00
1 dk
SEYİR HALİ
Ali Çağatay'la Seyir Hali
07:01
119 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
09:00
1 dk
YERİ VE ZAMANI
Güçlü Özgan'la Yeri ve Zamanı
09:05
115 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
11:00
1 dk
DÜNYA HABERİ
Dünyadan öne çıkan başlıklar
11:06
22 dk
PARANIN HAREKETİ
Ekonomide neler oluyor?
11:21
20 dk
ENERJİNİN SEYRİ
Enerji sektöründe öne çıkan başlıklar
11:45
20 dk
GÜN ORTASI
Okan Aslan'la Gün Ortası
12:05
85 dk
HABER MASASI
Selin Yazıcı, Ebru Dönmez ve Serkan Baştımar'la Haber Masası
13:30
35 dk
HAFTANIN KEYFİ
Serhat Ayan'la Haftanın Keyfi
14:05
55 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
15:00
1 dk
ÇALIŞMA HAYATIM
Melis Elmen'le Çalışma Hayatım
15:05
55 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
16:00
1 dk
EKSEN
Ceyda Karan'la Eksen
16:01
89 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
17:30
1 dk
YOL ARKADAŞI
Mustafa Hoş'la Yol Arkadaşı
17:33
87 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
19:00
1 dk
BÖLGENİN KALBİ
Ceyhun Bozkurt'la Bölgenin Kalbi
19:05
84 dk
DünBugün
Geri dön
Adana107.4
Adana107.4
Ankara96.2
Antalya104.8
Bursa101.4
Çanakkale107.2
Diyarbakır89.6
Gaziantep104.3
Hatay106.1
İstanbul97.8
İzmir91.0
Kahramanmaraş92.3
Kayseri105.5
Kocaeli90.2
Konya88.6
Malatya106.0
Manisa101.0
Mardin92.2
Ordu99.6
Sakarya90.2
Samsun107.7
Sivas104.2
Şanlıurfa95.3
Trabzon102.4
Van88.0
 - Sputnik Türkiye, 1920, 19.10.2024
SAĞLIK
Sağlık haberleri, sağlıklı beslenme, sağlıklı yaşam üzerine her şey

1 sene önce kışlık erzak olarak hazırladıkları erişte yüzünden 12 kişilik ailenin 9'u hayatını kaybetti

© DHAerişte
erişte - Sputnik Türkiye, 1920, 05.11.2024
Abone ol
Bir yıldır dondurucuda bekleyen fermente mısır unundan yapılan erişteleri kahvaltıda tüketen 12 kişilik bir aileden 9'u, yedikleri yiyeceklerdeki zehir nedeniyle hayatını kaybetti.
Çin'de yaşanan bu üzücü olay, dondurulmuş gıdalarda oluşabilecek zehirlenmelerin nelere yol açabileceğini gözler önüne serdi.

Dondurucudaki tehlikeli zehir: Bongkrekik asit

Aile üyelerinin kahvaltıda fermente mısır unundan yapılan geleneksel bir Çin eriştesi olan Suantangzi’yi tüketmesi, kısa süre içinde mide bulantısı, şiddetli karın ağrısı ve kusma gibi semptomlara yol açtı. Zehirlenme belirtileri birkaç saat içinde ortaya çıkarken, yemeğin içerdiği bongkrekik asit zehrinin ölümcül etkileri nedeniyle hastanede yapılan tüm müdahaleler sonuçsuz kaldı.
Bongkrekik asit, özellikle fermente mısır veya hindistan cevizi içeren yiyeceklerde gelişen bir toksin olarak biliniyor. Bu toksin, karaciğer, böbrekler ve beynin işlevlerini olumsuz etkileyerek hayati organlara zarar veriyor ve küçük miktarlarda dahi ölümcül sonuçlara yol açabiliyor.

Zehirlenmeden korunmanın yolları nelerdir?

Bu tür ölümcül vakaları önlemek için uzmanlar, fermente gıdaları tüketirken ekstra dikkat edilmesi gerektiğine işaret ediyor. İşte bu korkutucu senaryonun tekrarlanmaması için dikkat edilmesi gereken noktalar:
Fermente Gıdalardan Kaçının: Özellikle fermente mısır ve hindistan cevizi bazlı gıdalardan sakının. Bu tür gıdaları tüketecekseniz, mutlaka taze ve güvenilir kaynaklardan aldığınızdan emin olun.
Buz Çözme İşlemlerinde Dikkatli Olun: Fermente ürünleri buzluktan çıkardıktan sonra oda sıcaklığında çözmek yerine, buzdolabında yavaşça çözdürün. Bu sayede, toksik madde üretimini en aza indirebilirsiniz.
Asidik Ürünlerle Karıştırın: Singapur Gıda Ajansı, potansiyel toksinleri nötralize etmek için yiyeceklere limon suyu veya sirke gibi asidik maddeler eklemeyi öneriyor. pH seviyesini düşüren bu yöntem, toksin oluşumunu önlemede etkili olabilir.

Türkiye ve Avrupa i̇çin risk seviyesi düşük

İyi haber ise, bongkrekik asidin yaygın olarak fermente mısır veya hindistan cevizi ürünlerinden elde edildiği Çin ve Endonezya dışında, Avrupa ve Türkiye’de bu tür zehirlenme vakalarının oldukça düşük olması. Ülkemizde bu yiyeceklerin daha az bulunması, tehlike riskini azaltıyor.
Yine de, dondurulmuş gıda tüketiminde herkesin dikkatli olması öneriliyor. Buzluktan çıkarılan gıdaları doğru şekilde çözdürmek, gıda güvenliği açısından en önemli kurallar arasında. Gıdalarda hijyen ve güvenlik önlemlerine dikkat etmek, sağlığınızı korumanız için büyük önem taşıyor.
İrfan Alış - Sputnik Türkiye, 1920, 05.11.2024
YAŞAM
Peyk grubunun solisti İrfan Alış hayatını kaybetti: İrfan Alış kimdir, neden öldü?
Haber akışı
0
Tartışmaya katılmak için
giriş yapın ya da kayıt olun
loader
Sohbetler
Заголовок открываемого материала