00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
HABERLER
07:00
6 dk
HABERLER
09:00
6 dk
HABERLER
11:00
5 dk
DÜNYA HABERİ
11:06
12 dk
PARANIN HAREKETİ
11:20
17 dk
HABERLER
12:00
5 dk
HABERLER
12:45
105 dk
HABERLER
15:00
5 dk
HABERLER
19:00
17 dk
EKSEN ÖZEL
19:27
25 dk
EN ÇOK OKUNAN 5 HABER
20:02
13 dk
HABERLER
11:00
5 dk
HABERLER
12:00
6 dk
EN ÇOK OKUNAN 5 HABER
12:30
13 dk
HABERLER
13:00
5 dk
HAFTA SONU HALLERI
13:05
115 dk
HABERLER
15:00
5 dk
HABERLER
16:00
5 dk
HABERLER
17:00
5 dk
HABERLER
18:00
7 dk
DünBugün
Geri dön
Adana107.4
Adana107.4
Ankara96.2
Antalya104.8
Bursa101.4
Çanakkale107.2
Diyarbakır89.6
Gaziantep104.3
Hatay106.1
İstanbul97.8
İzmir91.0
Kahramanmaraş92.3
Kayseri105.5
Kocaeli90.2
Konya88.6
Malatya106.0
Manisa101.0
Mardin92.2
Ordu99.6
Sakarya90.2
Samsun107.7
Sivas104.2
Şanlıurfa95.3
Trabzon102.4
Van88.0
 - Sputnik Türkiye, 1920
YAŞAM
Türkiye ve dünyadan ilgi çekici yaşam haberleri, toplumsal olaylar, güncel araştırmalar, fotoğraf ve video galerileri.

Araştırma vejetaryen beslenmenin ileri yaşlarda ölüm riskini arttıracağını gösteriyor

© FotoğrafRusya'da sebze pazarı
Rusya'da sebze pazarı - Sputnik Türkiye, 1920, 04.10.2024
Abone ol
Araştırmacılar, ileri yaşlarda vejetaryen beslenmenin riskli olduğunu açıkladı. 65 yaş ve üzeri olan vejetaryenleri uzun yıllar boyunca inceleyen araştırmada, nörolojik rahatsızlık ve ölüm risklerinin arttığını gözlemledi. Vejetaryen diyetlerine sadece balık ekleyen kişilerde ise ölüm riskinin önemli derecede azaldığı açıklandı.
ABD'nin Kaliforniya eyaletinde Loma Linda Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, et ve balık ürünlerinin tüketilmediği vejetaryen diyetleri uygulayan orta yaşlı kişilerde bir çok hastalığa yakalanma riski azalırken 65 yaş ve üzerindeki kişiler için bu durumun tam tersi olduğu gözlemlendi.
Bilim insanları, 65 yaş ve üzeri vejetaryen diyeti uygulayan kişilerin, felç, bunama ve Parkinson hastalığı gibi rahatsızlıklar için daha yüksek riskleri taşıdıklarını bildirdiler. Vejetaryen diyete balık eklendiğinde bu hastalık risklerinin önemli ölçüde azaldığı ve düşük ölüm riskiyle ilişkilendirildi.
Çalışmada, Kanada ve ABD'den 30 ila 85 yaş arasındaki 88 bin 400 kişiden diyet verilerinden yararlanıldı.

Genel olarak bakıldığında sonuçlar ilgi çekiyor

10 yılı aşkın bir süre zarfında yapılan araştırmada katılımcılar diyetlerine göre beş farklı kategoride; vejetaryen olmayan, yarı vejetaryen, pesko-vejetaryen (balık yiyenler), lakto-ovo-vejetaryen (süt ürünleri ve yumurta yiyenler) ve vegan olarak birbirinden ayrıldı.
Genel olarak bakıldığında vejetaryen beslenen kişilerin et yiyenlere oranla yüzde 12 oranında ölüm riskinin daha az olduğu, ancak pesko-vejetaryenlerin yüzde 18 oranında daha az olduğu gözlemlendi. Araştırmacılar lakto-ovo-vejetaryen diyetine sadık kalanlara baktığında ölüm riski yüzde 15 oranındayken, veganların ölüm riskinin yüzde 3 oranında azaldığını gördüler.

Ancak oranlar yaş ilerledikçe değişiyor

Sonuçlar, vejetaryen diyetin orta yaşlı insanlar için ölüm riskinden koruma sağlamasına rağmen, 80'li yaşlardakilerin bu kadar fayda görmediğini gösteriyor.
Bu yaş grubundaki vejetaryenlerin arasında nörolojik rahatsızlık riskinin artmasının nedeninin beyne yardımcı olabilecek yağ asitleri gibi hayati besinleri tüketmemelerinden kaynaklı olduğu söyleniyor.
Alzheimer, epilepsi, migren, Parkinson ve Wilson hastalığı gibi rahatsızlıklar birer nörolojik hastalıktır.
Kuş beslemek akciğer hastalığına sebep olabilir - Sputnik Türkiye, 1920, 04.10.2024
SAĞLIK
Dünyada başlıca ölüm nedeni belli oldu: Uzmanlardan 'Basit adımlarla riski azaltın' uyarısı
Haber akışı
0
Tartışmaya katılmak için
giriş yapın ya da kayıt olun
loader
Sohbetler
Заголовок открываемого материала