00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
HABERLER
07:00
7 dk
HABERLER
09:00
6 dk
HABERLER
11:00
5 dk
DÜNYA HABERİ
11:07
13 dk
PARANIN HAREKETİ
11:21
16 dk
HABERLER
12:00
6 dk
HABER MASASI
13:30
35 dk
HABERLER
15:00
5 dk
HABERLER
16:00
5 dk
HABERLER
17:30
4 dk
HABERLER
19:00
5 dk
ARAMIZDAN AYRILANLAR
20:30
15 dk
HABERLER
07:00
5 dk
HABERLER
09:00
6 dk
HABERLER
11:00
4 dk
HABERLER
12:01
5 dk
YAPAY ZEKA GÜNLÜĞÜ
14:05
54 dk
HABERLER
16:00
5 dk
HABERLER
17:30
3 dk
HABERLER
19:00
14 dk
DünBugün
Geri dön
Adana107.4
Adana107.4
Ankara96.2
Antalya104.8
Bursa101.4
Çanakkale107.2
Diyarbakır89.6
Gaziantep104.3
Hatay106.1
İstanbul97.8
İzmir91.0
Kahramanmaraş92.3
Kayseri105.5
Kocaeli90.2
Konya88.6
Malatya106.0
Manisa101.0
Mardin92.2
Ordu99.6
Sakarya90.2
Samsun107.7
Sivas104.2
Şanlıurfa95.3
Trabzon102.4
Van88.0
 - Sputnik Türkiye, 1920, 19.10.2024
SAĞLIK
Sağlık haberleri, sağlıklı beslenme, sağlıklı yaşam üzerine her şey

‘Ultra işlenmiş gıda’ olarak biliniyordu, sağlığa faydalı olduğu ortaya çıktı

© AAKahve
Kahve - Sputnik Türkiye, 1920, 30.09.2024
Abone ol
Toronto Üniversitesi’nin yaptığı kapsamlı bir araştırma, soya sütü tüketiminin sağlık açısından birçok fayda sağladığını ortaya koydu. Özellikle kan basıncını düşürme ve inflamasyonu azaltma etkileriyle dikkat çeken soya sütü, inek sütüne alternatif olarak önemli bir seçenek olarak öne çıkıyor.
Araştırmaya göre, düzenli olarak soya sütü tüketen bireylerde kolesterol seviyeleri düşüyor, kan basıncı iyileşiyor ve iltihaplanma belirtileri azalıyor. Bu bulgular, soya sütünün ultra işlenmiş gıda olarak sınıflandırılmasının gözden geçirilmesi gerektiğini de gösteriyor. Zenginleştirilmiş soya sütü, mevcut sınıflamaya rağmen sağlık açısından pek çok fayda sağlıyor.

Toronto Üniversitesi’nin kapsamlı çalışması

Toronto Üniversitesi tarafından yürütülen araştırma, inek sütü yerine soya sütü kullanımının etkilerini incelemek amacıyla 500'den fazla kişinin katıldığı 17 farklı çalışmayı analiz etti. Katılımcılar, dört hafta boyunca günde 500 ml süt (inek veya soya) tüketti. Araştırmada, soya sütü kullananların kolesterol ve kan basıncı değerlerinde iyileşmeler gözlendi.

Soya sütünün besin değeri ve diğer bitki sütleriyle karşılaştırma

Soya sütünün şeker oranının inek sütüne göre yaklaşık %60 daha düşük olduğu da araştırmada vurgulandı. BMC Medicine dergisinde yayımlanan bu çalışmada, soya sütünün sağlığa fayda sağlayabilecek bitkisel sütler arasında önemli bir konumda olduğu belirtildi. Bezelye sütü en yüksek fosfor, çinko ve selenyum oranlarına sahipken, soya sütü en fazla magnezyum içeren bitki sütü oldu.

Sonuç: Soya sütü ultra i̇şlenmiş gıda olarak değerlendirilmeli mi?

Araştırmacılar, soya sütünün 'ultra işlenmiş' kategorisinde sınıflandırılmasının yanıltıcı olabileceğini ifade ediyor. Bitki sütlerinin üretimi, öğütülmüş bitkilerin suyla karıştırılması yoluyla gerçekleştirilse de, bu sütler sağlık üzerinde birçok olumlu etki yaratıyor.
Ajda Pekkan - Sputnik Türkiye, 1920, 30.09.2024
YAŞAM
Ajda Pekkan konserini bir bir terk ettiler: Özür gelse de yuhalama bitmedi
Haber akışı
0
Tartışmaya katılmak için
giriş yapın ya da kayıt olun
loader
Sohbetler
Заголовок открываемого материала