Beyrut'ta çağrı cihazlı saldırı: İran'ın Lübnan Büyükelçisi dahil 2 bin 800'den fazla yaralı var
17:46 17.09.2024 (güncellendi: 17:11 19.09.2024)
© AA / Houssam ShbaroLübnan’da çağrı cihazlarının patlatılması sonucu yüzlerce kişinin yaralandığı bildirildi
© AA / Houssam Shbaro
Abone ol
Lübnan'da taşınabilir çağrı cihazların patlatması sonucu çok sayıda kişinin yaralandığı duyuruldu. Aralarında İran’ın Lübnan Büyükelçisi Mucteba Amani'nin de bulunduğu en az 2 bin 800 kişi yaralandı.Söz konusu patlamada ilk belirlemelere göre 9 kişinin hayatını kaybettiği ifade edildi. Patlama anları ülkenin birçok bölgesinde görüntülendi.
Lübnan resmi ajansı NNA’ya göre, İsrail’in 'pager' isimli çağrı cihazlarına sızması sonucu çok sayıda Lübnanlı yaralandı.
Lübnan Sağlık Bakanı tarafından yapılan açıklamada, Lübnan'daki bombalı saldırılarda ilk belirlemelere göre biri çocuk olmak üzere 9 kişi öldü. 2 bin 800'den fazla kişinin yaralandığı belirtilen açıklamada, 200 yaralının da durumunun kritik olduğu ifade edildi.
Yapılan açıklamada, "Beyrut’un güney banliyöleri ile Lübnan’ın birçok bölgesinde benzeri görülmemiş düşmanca bir güvenlik olayı yaşandı. Yüksek teknoloji kullanılarak taşınabilir pager sistemleri patlatıldı ve çok sayıda yaralı olduğu, yaralıların hastanelere nakledildiği bildirildi" ifadeleri kullanıldı.
Lübnan’da bazı çağrı cihazlarının, sahiplerinin üzerindeyken patladığı anlar sosyal medyaya yansıdı.
Görüntülerde, taşınabilir cihazların sinyal vermesiyle sahipleri tarafından ellerine alındığı ve bu esnada infilak ettiği fark edildi.
Yaralanan çok sayıda kişinin Hizbullah mensubu olduğu kaydedildi.
Lübnan hükümeti İsrail’i işaret etti
Lübnan çağrı cihazı patlamasını İsrail saldırı olarak değerlendirdi.
Lübnan Enformasyon Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ilk verilere dayanılarak olayın arkasında İsrail’in olduğu bilgisi paylaşıldı.
Lübnan Enformasyon Bakanı Ziyad el-Makari de olaydan İsrail'i sorumlu tutarken, saldırıların sorumluluğunun uluslararası topluma ait olduğunu vurguladı.
'Çağrı cihazlarının patlatılması İsrail'in suçu ve ulusal egemenliğin ihlalidir'
Lübnan hükümeti, çok sayıda kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olan çağrı cihazlarının patlatılmasını kınayarak bunun 'İsrail'in suçu ve ulusal egemenliğin ihlali' olduğunu açıkladı.
Lübnan hükümetinden yapılan açıklamada, 'İsrail'in canice saldırısının Lübnan'ın egemenliğinin ciddi ihlali ve her anlamda suç olduğu' vurgulandı.
Açıklamada, Lübnan hükümetinin 'devam eden bu suçla ilgili sorumluluklarını almaları için ilgili ülkeler ve Birleşmiş Milletlerle derhal tüm temasları kurduğu' belirtildi.
Hizbullah'tan açıklama
Lübnan Hizbullahı, ülke genelinde mensuplarının kullandığı çağrı cihazlarının patlamasından İsrail'i sorumlu tutarak bu saldırıya karşılık vereceğini duyurdu.
Lübnan Hizbullahı, yaptığı yazılı açıklamada, 'yürüttükleri araştırma ve ellerindeki bilgilerin ışığında ülke genelinde sivilleri de hedef alan çağrı cihazlarının patladığı saldırıdan tamamıyla İsrail'i sorumlu tuttuğunu' kaydetti.
Açıklamada, 'İsrail'in bu günahkar saldırı için ister beklesin ister beklemesin hakkı olan cezayı alacağı' belirtildi.
'İsrail’in saldırganlığının, bu katliam şebekesinin cinayet işlemekte hiçbir sınırı olmadığını gösteriyor'
İsrail'in Lübnan'a gerçekleştirdiği saldırıyla ilgili soru üzerine Çelik, saldırının ardından Lübnan’daki çağrı cihazlarına yapılan saldırıda 2 bin 800 kişinin yaralandığını ve 8 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.
Çelik, "İsrail’in saldırganlığının, bu katliam şebekesinin cinayet işlemekte hiçbir sınırı olmadığını gösteriyor" dedi.
Saldırının nasıl gerçekleştiği ve çağrı cihazlarının nasıl patlayıcıya dönüştüğü konusunda tartışmaların sürdüğünü vurgulayan Çelik, bu olayın, Netanyahu hükümetinin uluslararası baskıyı ortadan kaldırmak ve savaşı genişletmek amacıyla yaptığı bir hamle olduğunu söyledi. Çelik, “Netanyahu’nun savaşı Lübnan’a yayma çabası, siyasi hesaplarla şekillenen bir stratejidir ve Cumhurbaşkanımızın bu olayları Kurtuluş Savaşı’na benzetmesinin ne kadar doğru olduğunu bir kez daha gösteriyor” dedi.
Barış müzakerelerinde İsrail’in direncinin, uluslararası baskıyı azaltmak için saldırılara başvurmasına neden olduğunu belirten Çelik, Hamas’ın barışa olumlu yaklaşımının, Netanyahu hükümetini baskı altında bıraktığını ifade etti. Çelik, Netanyahu’nun bu baskıdan kurtulmak için Lübnan’daki sivillere yönelik saldırılar düzenlediğini belirtti.
İran Dışişleri Bakanı Arakçi, Lübnan'daki patlamaları 'İsrail'in terör eylemi' şeklinde niteledi
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Buhabib ile görüşmesinde, Lübnan'da çağrı cihazlarının patlatılmasını 'İsrail'in terör eylemi' şeklinde niteleyerek kınadı.
İran Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre Arakçi, Lübnanlı mevkidaşı Buhabib ile telefonda görüştü.
Lübnan'daki patlamalara ilişkin bu ülkeyle dayanışma içinde olduklarını belirten Arakçi, olayı 'siyonist rejimin Lübnan vatandaşlarını hedef alan terör eylemi' şeklinde niteledi.
Arakçi, yaralıların tedavisi veya Tahran'a nakli konusunda her türlü yardıma hazır olduklarını ifade ederek patlamalarda yaralanan İran'ın Beyrut Büyükelçisi Mucteba Emani'nin son durumuna ilişkin de bilgi aldı.
Lübnan Sağlık Bakanı'ndan ilk açıklama
Lübnan Sağlık Bakanı Firas el-Ebyad yaptığı açıklamada, İsrail’in çağrı cihazlarını patlatması sonucu Lübnan’da yüzlerce kişinin yaralandığını söyledi.
Lübnan Sağlık Bakanlığı, acil servislere gelen yüksek sayıda yaralılarla ilgilenmek için tüm sağlık çalışanlarına görev yaptıkları sağlık merkezine gitmeleri talimatı verdi.
Lübnanlılardan kan bağışı yapmalarını talep eden Sağlık Bakanlığı, yollarda ambulanslara öncelik verilmesi çağrısı yaptı.
Sağlık Bakanlığı, personelinden ve vatandaşlardan çağrı cihazları kullanmamasını istedi.
Irak, Lübnan'a acil yardım ekiplerini gönderecek
Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, İsrail’in Lübnan’daki çağrı cihazlarına sızıp patlatmasının ardından Irak’tan tıbbi ve acil yardım ekiplerinin Lübnan'a gönderilmesi talimatını verdi.
Irak resmi ajansı INA'ya göre, Irak Hükümet Sözcüsü Basim Avvadi, acil yardım ekiplerinin Lübnan'a gönderilmesi kararı hakkında bilgileri aktarırken, “Irak hükümeti, Lübnan'da meydana gelen ciddi güvenlik gelişmeleri ve siber saldırı nedeniyle çok sayıda sivilin şehit olduğu ve yaralandığı siyonist saldırıyı yakından takip ediyor. İşgalci ordunun genişleme ve daha fazla toprak işgal etme planlarını uygulamasına engel olunmalıdır" ifadelerini kullandı.
ABD'den ilk açıklama: 'İlgimiz yok'
ABD Dışişleri Bakanlığı, Lübnan'da Hizbullah unsurlarının kullandığı çağrı cihazlarının eş zamanlı olarak patlatılması olayıyla herhangi bir ilgilerinin bulunmadığını ve olayın sorumlusunun kim olduğuna ilişkin bir değerlendirme yapmayacaklarını bildirdi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, günlük basın brifinginde Hizbullah unsurlarının kullandığı çağrı cihazlarının patlatılmasıyla ilgili güncel gelişmeleri değerlendirdi.
Miller, "ABD'nin bu işle bir ilgisinin olmadığını söyleyebilirim. ABD, bu olayla ilgili önceden bilgi sahibi de değildi. Şu anda olayla ilgili bilgi topluyoruz" ifadesini kullandı.
Hizbullah tarafından söz konusu olayın sorumlusu olarak İsrail'in gösterilmesiyle ilgili sorulara da yanıt veren Miller, olayın halen yeni olduğunu ve nasıl gerçekleştiğiyle ilgili bilgi topladıklarını vurgulayarak, "Şu anda bunun ötesinde herhangi bir değerlendirmemiz yok" dedi.
Patlamaya ilişkin iki senaryo
Askeri uzmanlara göre Lübnan'daki çağrı cihazlarının patlamasına ilişkin olası senaryolardan birinin, birilerinin bu cihazların çalıştığı dalgaları, cihazların bataryalarını patlamalarına yol açacak şekilde ısıtmak için kullanılan bir teknikle hacklemeyi başarmış olması olarak görüldüğü ifade edildi.
Diğer senaryolarda da cihazların belirli bir sinyal alındığında patlayabilecek bataryalarla donatılarak patlatılmasıyla ilgilidir. Bu senaryonun ise Lübnan Hizbullahı'nın bu cihazlardan yeni bir sevkiyat yaptığına dair Batı medyasında yer alan haberler tarafından desteklendiği ifade edildi.
Lübnan'daki patlamalar hakkında bu saate kadar neler biliniyor?
Hizbullah tarafından kullanılan bireysel iletişim cihazları Salı günü saat 15.30 sularında Lübnan'ın birçok yerinde uzaktan eşzamanlı bir saldırı sonucu patlamaya başladı. Hizbullah üyeleri tarafından taşınan iletişim cihazlarına ya da çağrı cihazlarına yönelik elektronik saldırılar olarak adlandırıldı.
Patlamaların en fazla Beyrut'un Dahiya mahallesi, Bekaa Vadisi ve Güney Lübnan'da kaydedildiği aktarıldı.
Lübnan medyasında yer alan bilgilere göre, çağrı cihazlarının hacklenmesi İsrail istihbarat servisleri tarafından gerçekleştirildi. Hack sonucu pillerin aşırı ısındığı ve buna bağlı olarak patladığı vurgulandı.
İnternette dolaşan görüntülerde çağrı cihazının sahibinin bir mesaj ya da bir tür sinyal aldığı ve ardından cihazın patladığı görüldü.
Saldırılarda İran'ın Lübnan Büyükelçisi'nin de yaralandığı bildirildi. İran medyası büyükelçinin eşinin ‘hafif yaralar aldığını, durumunun iyi olduğunu’ söylediğini aktardı.
Hizbullah ayrıca Lübnanlıları 'Siyonist düşman adına psikolojik savaş amacıyla bazı taraflarca yayılan söylentilere ve yanıltıcı bilgilere karşı dikkatli olmaya' çağırdı.
Çağrı cihazı veya pager nedir?
Çağrı cihazı (bip cihazı), alfanümerik veya sesli mesajları alan ve gösteren kablosuz bir telekomünikasyon cihazıdır. Tek yönlü çağrı cihazları sadece mesaj alabilir, çift yönlü olanlar ise mesaj gönderebilir, onaylayabilir ve yanıtlayabilir.
Çağrı cihazları türleri
Takım Çağrı Cihazları: Bu tür, bir çalışma ekibi içindeki birey grupları tarafından kullanılmak üzere tasarlanmıştır ve özellikle geleneksel telekomünikasyon ağlarının mevcut olmadığı uzak bölgelerde, çalışma ekibi arasında mesaj ve iletişim aktarımında yüksek düzeyde güvenlik ve hız sağlar.
Bireysel Çağrı Cihazı: Hizmet kuruluşlarında müşterilere hizmet sunulmasında kullanılır. Şirketlere müşterilerle zamanında doğrudan ve kolay bir iletişim aracı sağlarken, onlara hizmet aldıkları yerden uzaklaşma özgürlüğü verir.
Masa Çağrı Cihazı: Bu tür ise, restoranlarda müşterilere hizmet vermek için tasarlanmıştır ve siparişlerini hızlı ve kolay bir şekilde yerine getirmelerini sağlar.
Kalıcı, hızlı ve güvenli bir iletişim aracı gerektiren farklı uygulamalar için uygun başka tipler de vardır.
Çağrı cihazı kullanmanın gizlilik ve güvenlikten sonraki en önemli özelliğinin, uzun pil ömrüne sahip olması ve kullanıcıların aynı anda birden fazla cihazı şarj edebilmelerini sağlayan bir şarj sistemi ile donatılmış olması olduğu ifade ediliyor.
Çağrı sistemleri nasıl çalışır?
Çağrı cihazları, bir veya daha fazla sabit verici veya baz istasyonu ile mobil kullanıcıların taşıdığı çağrı cihazlarından oluşan bir sistemin parçası olarak çalışır. Sistemler, tek bir düşük güçlü vericiye sahip küçük ölçekli sistemlerden, binlerce yüksek güçlü baz istasyonuna sahip ulusal sistemlere kadar değişebilir.
Çağrı cihazları 1950'ler ve 1960'larda geliştirildi. 1980'lerden 2000'lerin başlarına kadar geniş bir kullanım alanı buldu. 21. yüzyılda cep telefonları ve SMS özelliğine sahip akıllı telefonların yaygınlaşması, çağrı cihazı kullanımını büyük ölçüde azalttı.
Kamu güvenliği ve acil servislerde kullanım
Çağrı cihazları, bazı acil servisler ve kamu güvenliği personeli tarafından hala kullanılıyor. Modern çağrı sistemlerinin kapsama alanı ve uydu iletişimiyle birleştirildiğinde, hücresel ağlardan daha güvenilir bir iletişim sistemi olarak görülüyor. Bu dayanıklılık, kamu güvenliği ajanslarının kritik mesajlaşmalar için çağrı cihazlarını tercih etmesine neden oldu.
Siber saldırı nedir?
Siber saldırılar, bir iş veya kişisel bilgisayar ağı içindeki önemli belgelere ve sistemlere zarar vermeyi veya bunların kontrolünü ele geçirmeyi ya da bunlara erişim sağlamayı amaçlar.
Siber saldırılar, gizli bilgileri yok etmek veya bunlara erişim sağlamak amacıyla siyasi, cezai veya kişisel amaçlarla bireyler veya kurumlar tarafından dağıtılır.
Bazı siber saldırı türleri
Kötü amaçlı yazılım
Dağıtılmış Hizmet Engelleme (DDoS) saldırısı
Kimlik avı
SQL ekleme saldırıları
Siteler arası betik çalıştırma (XSS)
Botnetler
Fidye yazılımı