00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
HABERLER
07:00
6 dk
HABERLER
09:00
6 dk
HABERLER
11:00
5 dk
DÜNYA HABERİ
11:06
14 dk
PARANIN HAREKETİ
11:21
16 dk
HABERLER
12:00
6 dk
HABERLER
15:00
5 dk
HABERLER
16:00
5 dk
HABERLER
17:30
4 dk
HABERLER
19:00
16 dk
HABERLER
07:00
6 dk
HABERLER
09:00
5 dk
HABERLER
11:00
4 dk
HABERLER
12:01
5 dk
HABERLER
16:00
5 dk
HABERLER
17:30
3 dk
YOL ARKADAŞI
Kemal Kılıçdaroğlu ne yapmak istiyor?
17:34
86 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
19:00
1 dk
DünBugün
Geri dön
Adana107.4
Adana107.4
Ankara96.2
Antalya104.8
Bursa101.4
Çanakkale107.2
Diyarbakır89.6
Gaziantep104.3
Hatay106.1
İstanbul97.8
İzmir91.0
Kahramanmaraş92.3
Kayseri105.5
Kocaeli90.2
Konya88.6
Malatya106.0
Manisa101.0
Mardin92.2
Ordu99.6
Sakarya90.2
Samsun107.7
Sivas104.2
Şanlıurfa95.3
Trabzon102.4
Van88.0
Dünya haritası - Sputnik Türkiye, 1920
DÜNYA
Rusya, ABD, Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın dört bir yanından son dakika haberleri, analizler ve özel dosyalar.

Putin: Mahkum takasında önemli rol oynayan Veliaht Prens Selman ve Erdoğan'a müteşekkiriz

Abone ol
Ağustos ayında Rusya ve ABD arasında MİT'in koordinasyonunda gerçekleştirilen mahkum takası hakkında konuşan Putin, ABD'li gazeteci Gerşkoviç'in takasındaki katkısı için Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman ile Türkiye'yi platform olarak sunan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etti.
Ana teması 'Uzak Doğu-2030. Fırsatlar Yaratmak İçin Güçlerimizi Birleştirelim' olarak belirlenen bu yılki Doğu Ekonomik Forumu'nun panel oturumunda konuşan Rusya Devlet Başkanı, konuşmasına ülkenin uzak doğusundaki son gelişmelerle başlarken, doğuya yönelim kapsamında bu bölgelerin ticaret koridorlarındaki önemine değinerek, Uzak Doğu bölgelerinin ülkenin Asya-Pasifik bölgesindeki gelecek vaat eden büyüme pazarlarına doğrudan erişimini sağladığının altını çizdi.

Uzak Doğu'nun yeni küresel ekonomik gerçeklikte Rusya'nın amiral gemisi haline geldiğinin altını çizen Putin, tüm ülkenin geleceğinin bu bölgenin kalkınmasına bağlı olduğunu söyledi.

Rus lider, Arktik bölgesindeki yeraltı kaynaklarının aktif şekilde çıkarılması, transit kapasitesini artırarak kargoların Batı'dan Doğu'ya yönlendirilmesi yoluyla Kuzey Deniz Yolu üzerinde yük taşımacılığını genişleteceklerini belirtti.

Kuzey Deniz Yolu'ndaki Rus limanlarının kapasitelerini de artıracaklarını anlatan Putin, "İki yıl önce Kuzey Deniz Yolu boyunca kabotaj seferleri başlatıldı, bugün bu programın Kuzey Batı, Arktik ve Uzak Doğu'daki 14 limanı kapsıyor. Geçen yıl Kuzey Deniz Yolu'ndaki Rus limanlarının kapasitesinin 40 milyon tonu aştığını belirtmek isterim. Tabii ki bunun sadece bir başlangıç ​​olduğunu düşünüyoruz, limanların kapasitelerini artırmaya, yük transferlerini modernize etmeye, onlara yönelik kısa ve uzun mesafeli demiryolu hatlarını genişletmeye devam edeceğiz" diye konuştu.
Malezya Başbakanı Enver İbrahim ve Çin Devlet Başkan Yardımcısı Wang Zhen’in de katıldığı etkinlikte Rus hükümetine hitap eden Putin, Doğu’daki ticaret koridorlarının gelişimiyle ortaya çıkan enerji ve altyapı ihtiyacına vurgu yaparken, Uzak Doğu bölgesinde nükleer enerji santralleri inşa edilmesi çağrısında bulundu.
Putin, enerji endüstrisi gelişim planının Uzak Doğu'daki işletmelerin ve vatandaşların sadece mevcut değil gelecekteki ihtiyaçlarını da dikkate alması gerektiğini söylerken şunları kaydetti:
Enerji endüstrisi kalkınma planının, iş dünyasının ve vatandaşların hem mevcut hem de gelecekteki ihtiyaçlarını ve Federasyonu oluşturan yerleşim birimlerimizin karşı karşıya olduğu uzun vadeli görevleri dikkate alması gerektiğini vurgulamak isterim.
Rusya'nın yabancı yatırımcılar da dahil olmak üzere Rusya genelinde ve Uzak Doğu'da iş ortamını daha da iyileştireceğine değinen Rus lider, “Kesinlikle ilerlemeye devam edeceğiz, hem bir bütün olarak Rusya'da hem de Uzak Doğu'da iş ortamını sürekli iyileştireceğiz. Buna bu bölgede yabancı yatırımcılarla etkileşime yönelik yeni ve daha etkili yaklaşımların uygulanması da dahil” diye ekledi.

'ABD'li gazetecinin takasında önemli rol oynayan Veliaht Prens Selman ve Türkiye'yi platform olarak sunan Erdoğan'a müteşekkiriz'

Ağustos ayında Rusya ve ABD arasında MİT'in koordinasyonunda gerçekleştirilen mahkum takası hakkında konuşan Putin, bu önemli takasta birçok ülkenin yer aldığını, özellikle Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önemli rol oynadığını belirterek kendilerine müteşekkir olduklarını söyledi.

Putin, "Devletin yardımına ihtiyacı olan tüm Rusya vatandaşlarına her zaman eşit davranıyoruz. Bunu gelecekte de yapacağız. Bu birincisi. İkincisi de, yapılan takasa gelirsek, birçok ülke bu çalışmaya, bu misyona katıldı. Mesela gazeteci kisvesi altında çalışan, ancak açıkça istihbarat misyonlarını ve görevlerini yerine getiren ABD'li gazeteciyi (Evan Gerşkoviç) ele alırsak, Suudi Arabistan Veliaht Prensi bu çalışmada aktif rol aldı. Bunun için de kendisine minnettarız, çünkü bu sonuçta vatandaşlarımızın anavatanlarına dönmesine yol açtı. Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan da bu sorunların nihai çözümü için Türkiye'yi bir platform olarak temin etti. Tıpkı diğer bazı ülkeler gibi, Arap dünyasından ülkeler de burada iyi niyet gösterdi. Sonuç olarak, bu sürece katılan herkesin çıkarına olacak şekilde olumlu bir sonuca ulaştığımızı düşünüyorum. Bunlardan en önemlisi elbette yurtdışında kendi vatanının çıkarları doğrultusunda özel görev yapan vatandaşlarımız da dahil Rusya vatandaşlarının anavatanlarına dönmeleridir" dedi.

Ukrayna ile Avrupa'ya TürkAkım ve Mavi Akım hatırlatması

Ukrayna'nın Rus doğalgazının Avrupa'ya taşınmasında transit ülke olmayı reddetme planlarına da değinen Putin, böyle bir durumda seçimin AB'ye kalacağını kaydetti.

Devlet Başkanı, "Rus doğalgazının Avrupa'daki ana tüketicileri, Ukrayna'ya tam teşekküllü yardım, askeri, mali ve her türlü desteği sağlamalarına rağmen, görünüşe göre Ukrayna'yı transit geçişi sürdürmeye zorlamak istemiyorlar. Ancak Ukrayna'nın Rus gazının transit geçişini reddetmesi, Avrupa'ya giden gaz miktarının azalacağı anlamına geliyor. Bunlar diğer güzergahlar, özellikle de TürkAkım üzerinden gidecek, belki de kısmen Mavi Akım üzerinden yine Türkiye'ye gidecek" ifadelerini kullandı.

Bu tedariklerin Avrupa'da enerji istikrarının korunmasına yardım edeceğinin altını çizen Putin, "Ancak seçim onların. Bunun onları nasıl etkileyeceğini, ben tam bilmiyorum. Biz kendi sorunlarımızla uğraşıyoruz, onlar da kendi sorularıyla uğraşsınlar" diye ekledi.

‘Küresel ekonominin geleceği Asya ve Küresel Güney'de yatıyor’

Rusya Devlet Başkanı, Batı yaptırımları sonrası ana iş bağları ve ticaret yollarının giderek Doğu ve Küresel Güney'e doğru yeniden yönlendirildiğinin altını çizdiği konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

Son dönemde karşılaştığımız zorluklar ve küresel ekonomide ivme kazanan nesnel eğilimler, ki en önemlisi de budur, ana iş bağları, ticaret yolları ve genel olarak tüm kalkınma vektörünün giderek Doğu ve Küresel Güney'e doğru yeniden yönlenmesine neden olmaktadır. Uzak Doğu bölgelerimiz bu büyüyen ve gelecek vaat eden pazarlara doğrudan erişim sağlamakta, bazı Batılı elitlerin dünyaya dayatmaya çalıştığı engelleri aşmamıza olanak tanımaktadır.

‘ABD, İkinci Dünya Savaşı’nın sonuçlarını başarıyla kullandı’

Rusya Devlet Başkanı, ABD'nin İkinci Dünya Savaşı'nın sonuçlarını başarıyla kullandığını ve tek bir para birimi olan doları yarattığını anımsatırken, Avrupa için Marshall Planını uygulayan ABD’nin bu süreçte tek bir dünya para birimi olan doları yarattıktan sonra profesyonelce olmayan ve aptalca eylemlerle diğer ülkeleri doları terk etmeye zorladığını kaydetti.
Birçok ülkenin ulusal para birimlerine yöneldiğine vurgu yapan Putin, “Doğal olarak, belirli para birimlerinin kullanımındaki öncelikler değişiyor. ABD’nin mali ve siyasi yetkilileri sadece özensiz değil, profesyonel olmayan ve aptalca eylemleriyle bu süreci zorluyor. Sanırım hata yaptıklarının farkındalar ama bu yanlıştan bir türlü kurtulamıyorlar, hata yaptıklarını kabul etmekten çekiniyorlar. Kullandıkları araçlar da işe yaramıyor. Ulusal para birimlerine geçiyoruz hepsi bu. Her şeyin çökeceğini düşünüyorlardı ama eğilimler ortada. Para birimi kullanımındaki eğilimler ekonomik büyüme hacmi ile ilişkilidir” dedi.
Öte yandan Rusya'nın dolarla ticaretten vazgeçmediğini anımsatan Rus lider, ABD’nin tutumu yüzünden farklı para birimleri ve fırsatlar aramak zorunda kaldıklarını sözlerine ekledi.
Amerikan ekonomisinin güçlü ve iyi olduğunu kabul eden Rus lider, ancak Çin ekonomisinin hacminin çok daha büyük olduğunu ve aralarındaki farkın sürekli büyüdüğünü vurgularken, konuşmasında, “Bugün Çin ekonomisi satın alma gücü paritesi açısından dünyada birinci sırada. Amerikan ekonomisi güçlüdür, iyidir, tabii ki yapısı diğerlerine göre karşılaştırılabilir. Ancak Çin ekonomisinin hacmi çok daha büyüktür ve ABD ikinci sıradadır. İki ekonomi arasındaki fark yıldan yıla sürekli artmaktadır” diye sürdürdü.
Putin, Çin ve ABD ekonomisinde giderek açılan farkın, uluslararası anlaşmalarda yuan kullanımına da bağlı olduğunun altını çizdi.

'Rusya'nın dünyadaki konumunu güçlendirmeye devam edeceğiz'

Putin, yabancı ortaklarla işbirliğini genişleterek Rusya'nın dünyadaki konumunu güçlendirmeye devam edeceklerini söyledi.

Rusya Devlet Başkanı, "Uzak Doğu bölgesinin ve tüm ülkenin yabancı ortaklar ve dostlarla, güvenilir, uzun vadeli, karşılıklı faydaya dayanan işbirliğine ilgi duyan devletler ve şirketlerle işbirliğini genişletmeye ve böylece Rusya'nın dünyadaki konumunu güçlendirmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Putin: Rusyasız Avrupa ekonomisi çok ciddi sınavlardan geçiyor

Rusya ile ticaretine sınır getiren Avrupa ekonomisinin Rus enerji kaynaklarını reddi nedeniyle çok ciddi sınavlardan geçtiğini kaydeden Putin, birçok Avrupa ülkesinin resesyonun eşiğinde olduğunu, durumun daha da kötüleşeceğini ekledi.
Rus enerjisine kilit vurulması mümkün değildir, dünya ekonomisi buna izin vermeyecektir” diyen Rus lider ifadelerini şu şekilde sürdürdü:
Almanya da dahil olmak üzere, enerji kaynaklarımıza dayanmak üzere tasarlanan Avrupa ekonomisi çok ciddi sınavlardan geçerken birçok endüstri kapanıyor. Ancak bu bizim tercihimiz değil, biz doğalgaz tedarik etmeye hazırız. Sorunlarımızı da çözeriz. Evet, belki bazı kayıplarla ama yine de çözeriz. Bizimle işbirliği yapmak istemeyenler de zarar görsünler. Avrupa ülkelerinde neler olduğunu görüyoruz, birçoğu resesyonun eşiğinde ve durum daha da kötüleşecek. Çünkü onlara enerji kaynakları sağlayanlar her şeyden önce kendi çıkarlarını düşünüyorlar. Enerji sektörümüzü kim ya da nasıl kapatmaya çalışırsa çalışsın bu mümkün değil. Çünkü üretim dünya pazarının ihtiyaçları doğrultusunda sınırlı. Bu tek kelimeyle imkânsız. Yarın gelip gazımızı, petrolümüzü kapatsalar dünya ekonomisi böyle bir adıma dayanamaz.

'30'dan fazla ülke BRICS'e katılmak veya işbirliği yapmak istiyor'

Rusya'nın BRICS ülkeleriyle ilişkilerine değinen Putin, ilişkilerin çok başarılı bir şekilde geliştiğini söyledi.

Rus lider, 30'dan fazla ülkenin BRICS'e katılmak veya işbirliği yapmak istediğinin altını çizdi.

'Düşmanı Kursk Bölgesi'nden kovmak ve vatandaşları korumak Rus ordusunun kutsal görevi'

Kursk Bölgesi'ndeki duruma değinen Rusya Devlet Başkanı, düşmanı Kursk Bölgesi'nden kovmanın ve vatandaşları korumanın Rus ordusunun kutsal görevi olduğunu vurguladı.

Rusya'daki iç siyasi durumu kaosa sürükleme girişimlerinin başarısız olduğunu belirten Putin, Rus toplumunun kenetlendiğinin altını çizdi.

Putin, "Düşman Rusya'da panik ve kaos yaratmak istese de, Ukrayna ordusunun Kursk Bölgesi'ne saldırısı yalnızca Rus toplumunu birbirine kenetledi" diye konuştu.

Putin, düşmanın Kursk saldırısıyla Rus ordusunun başta Donbass'ta olmak üzere ana istikametlerdeki taarruzunu durdurmaya çalıştığını kaydederek "Düşman başarılı oldu mu? Hayır hiç başarılı olmadı. Birincisi, silahlı kuvvetlerimiz durumu istikrara kavuşturarak Ukraynalı askerleri kademeli bir şekilde sınır bölgelerinden çıkarmaya başladı. İkincisi ve en önemlisi, taarruzumuzu dizginlemeye yönelik hiçbir eylem yok. Aksine, sınır bölgelerine oldukça fazla sayıda ve iyi eğitilmiş birlik gönderen düşman, ana istikametlerde kendisini zayıflattı, Rus birlikleri de taarruz operasyonlarını hızlandırdı" ifadelerini kullandı.

Düşmanın özel askeri harekat bölgesindeki mevzilerinin zayıfladığını anlatan Putin, "Ukrayna, ön cephesinin çökmesine ve askeri imkan ve kabiliyetlerini kaybetmesine yol açacak ağır kayıplar veriyor" dedi.

Ukrayna ordusunun Kursk Nükleer Güç Santrali'ne (NGS) saldırılarını eleştiren Putin, "Bunlar çok tehlikeli terör eylemleri. Biz de aynı şekilde karşılık vermeye başlarsak, Avrupa'nın bölümünde neler yaşanacağını tahmin edebilirsiniz" değerlendirmesinde bulundu.

'İstanbul anlaşmalarını Rusya'ya stratejik yenilgi yaşatmak için reddettiler'

Batı ve Kiev'in İstanbul anlaşmalarını Rusya'ya stratejik yenilgi yaşatmak için reddettiklerini söyleyen Rus lider, ancak hasımların bunu başaramayacağı mesajını verdi.

2022'de İstanbul'da barış anlaşmasının neredeyse tüm parametreleri üzerinde mutabık kalındığını anımsatan Putin, sözlerine şöyle devam etti:

"Bunu daha önce birçok kez söyledik, olası barış anlaşmasının neredeyse tüm parametreleri üzerinde Kiev'deki hükümetin temsilcileriyle mutabakata varmıştık, her konuda anlaşmıştık. Üstelik müzakere heyetinin başkanı, kendisi şu anda Yüksek Rada'da iktidar partisinin grubuna liderlik ediyor, bu anlaşmalara paraf atmıştı. Evet, bazı şeylerin üzerinde biraz daha çalışılması gerekiyordu ancak verdikleri onay duruyor, ortada bir belge var. Daha sonra (Boris) Johnson geldi. Bilindiği gibi İngiltere hükümeti bunu reddetmiyor, bunu teyit ediyorlar. Johnson geldi ve Ukraynalılara son Ukraynalıya kadar savaşma talimatı verdi."

'Sanki Ukrayna'yı uzaylılar yönetiyor'

Putin, Ukrayna ordusunun verdiği kayıplar karşısında Kiev'in tepkisizliğini eleştirdi.

Putin, "Sanki Ukrayna'yı yönetenler uzaylıymış ya da yabancıymış gibi bir izlenim oluşuyor bende. Halkı ve kendi insanlarını düşünmüyorlar. Zira Ukrayna ordusu hem insan hem de teçhizat açısından devasa kayıplar veriyor" dedi.

Pavel Durov'un Fransa'da gözaltına alınması hakkında

Putin, oturumun soru cevap kısmında, Telegram'ın kurucusu Pavel Durov’'un Fransa’da gözaltına alınmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulunurken, Durov ile birkaç yıl önce Kremlin'de bir araya geldiğini hatırladığı konuşmasında, “Durov ile yıllar önce Moskova'da bir kez karşılaşmıştım. İş adamlarıyla düzenli olarak görüşüyorum ve o sırada Kremlin'deki toplantılardan birindeydi. Planlarından bahsetmişti. O zamandan beri kendisini görmedim” ifadelerini kullandı.
Halihazırda nerede yaşadığı ile ilgili herhangi bir bilgiye sahip olmadığını belirten Rus lider, Durov’un başkent Moskova’da yaşadığını sandığını vurgularken, kendisini gözaltına alan Fransız makamlarının eylemlerinin net olmadığını, seçiçi davranıldığını kaydetti.
Putin, Rusya'nın Telegram'ın kurucusu Pavel Durov'a karşı herhangi bir suç iddiasında bulunmadığını, kendisinden herhangi bir talepte de bulunmadığını belirtirken, öte yandan Rus hükümetinin Telegram'ın kurucusu Durov'a da soruları olabileceğini söyledi.
Rus lider, “Durov'a bu şekilde muamele ediliyorsa, muhtemelen diğerlerinin de kapatılması ve tutuklanması ya da ev hapsine veya başka bir tür göz hapsine alınması gerekir. Bu nedenle, yetkililerin eylemleri seçici oldukları için çok net değil. Fransız yetkilileri kastediyorum” diye konuştu.

'Biden'ı başkanlık yarışından çektiler, Harris'i destekleyeceğiz'

Putin'e ABD'de 5 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimlerinde kimi desteklediği de soruldu.
Rus liderin yanıtı şöyle oldu:

Daha önce, eğer favori adayımızı belirleyebilirsek bunun Joe Biden olacağını söylemiştim. Ancak onu yarıştan çektiler ve o da tüm destekçilerine Sayın Harris'i desteklemelerini tavsiye etti. Biz de aynısını yapacağız, onu destekleyeceğiz. (Harris'in) Gülüşü çok etkileyici. Demek ki her şey yolunda.

Putin: İsrail-Filistin meselesine iki devletli çözümü destekliyoruz

Putin, İsrail- Filistin gerilimi ve ülkesinin yaklaşımını da değerlendirdiği konuşmasında, Rusya'nın Filistin konusundaki tutumunun fırsatçı olmadığını vurgularken, “Rusya'nın pozisyonu fırsatçı değil, her zaman daha önce alınan ve bence çözümün temeli olması gereken kararlara, yani iki iki devletli çözüme dayanıyor. Zaten bu pozisyon, garip bir şekilde ABD de dahil olmak üzere dünyadaki pek çok kişi tarafından paylaşılıyor” dedi.

Evan Gerşkoviç kimdir?

26 Ekim 1991'de New Jersey'de dünyaya gelen ABD'li gazeteci Gerşkoviç, 2016'da yılında Rusya'da gazeteci olarak çalışmaya başladı.

2022'den itibaren Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin Moskova muhabiri olarak görev yapan Gerşkoviç, 30 Mart 2023 sabahı Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) tarafından Yekaterinburg kentinde bir Rus savunma sanayi işletmesinin faaliyetleriyle ilgili devlet sırrı kapsamına giren bilgiler topladığı şüphesiyle gözaltına alındı.

Gerşkoviç, Soğuk Savaş'tan bu yana bir ABD basın kuruluşunda çalışırken Rusya'da gözaltına alınan ilk gazeteci oldu.

Davası Rusya'da Sverdlovsk Bölge Mahkemesi'nde görülen Gerşkoviç, casusluktan suçlu bulunarak 16 yıl hapse mahkum edildi.

Muhabirlerine yönelik suçlamaları dayanaksız olarak nitelendiren WSJ, gazetecinin serbest bırakılması çağrısında bulunmuştu.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da, WSJ muhabirinin FSB tarafından gözaltına alınmasına ilişkin açıklamasında, “Burada bir şüpheden söz etmiyoruz, burada birinin suçüstü yakalanmış olmasından bahsediyoruz” demişti.

Gerşkoviç, 1 Ağustos'ta Ankara'da MİT koordinasyonunda gerçekleştirilen takas sonucunda ABD'ye iade edilmişti.
Başlıklar
Haber akışı
0
Tartışmaya katılmak için
giriş yapın ya da kayıt olun
loader
Sohbetler
Заголовок открываемого материала