00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
HABERLER
07:00
7 dk
HABERLER
09:00
6 dk
HABERLER
11:00
5 dk
DÜNYA HABERİ
11:07
13 dk
PARANIN HAREKETİ
11:21
16 dk
HABERLER
12:00
6 dk
HABER MASASI
13:30
35 dk
HABERLER
15:00
5 dk
HABERLER
16:00
5 dk
HABERLER
17:30
4 dk
HABERLER
19:00
5 dk
ARAMIZDAN AYRILANLAR
20:30
15 dk
HABERLER
07:00
5 dk
HABERLER
09:00
6 dk
HABERLER
11:00
4 dk
HABERLER
12:01
5 dk
YAPAY ZEKA GÜNLÜĞÜ
14:05
54 dk
HABERLER
16:00
5 dk
HABERLER
17:30
3 dk
YOL ARKADAŞI
MHP neden mıntıka temizliği yapıyor
17:33
87 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
19:00
1 dk
ÖZEL HABER
İBB’nin Sayıştay raporundan çıktı: 642 araç nerede?
19:10
3 dk
DünBugün
Geri dön
Adana107.4
Adana107.4
Ankara96.2
Antalya104.8
Bursa101.4
Çanakkale107.2
Diyarbakır89.6
Gaziantep104.3
Hatay106.1
İstanbul97.8
İzmir91.0
Kahramanmaraş92.3
Kayseri105.5
Kocaeli90.2
Konya88.6
Malatya106.0
Manisa101.0
Mardin92.2
Ordu99.6
Sakarya90.2
Samsun107.7
Sivas104.2
Şanlıurfa95.3
Trabzon102.4
Van88.0
 - Sputnik Türkiye, 1920, 19.10.2024
SAĞLIK
Sağlık haberleri, sağlıklı beslenme, sağlıklı yaşam üzerine her şey

Gizli kanser tuzağına karşı uzmanlardan önemli uyarı: 'Tatlı tatlı zehirliyor, sakın aldanmayın'

© AAŞekerli İçecekler
Şekerli İçecekler  - Sputnik Türkiye, 1920, 14.08.2024
Abone ol
Yapılan bir araştırma, haftada iki porsiyon ve üzerinde yapay tatlandırıcılı içecek tüketenlerin, bağırsak kanseri riskinin 2.2 kat arttığını ortaya koydu. Araştırmaya göre, bu ürünleri genç yaşta tüketmeye başlayanlarda ise risk daha da yüksek. Gastroenteroloji-Hepatoloji Uzmanı Doç. Dr. Çakır da, bu içeceklere karşı uyarılarda bulundu.
İngiltere'de yapılan yeni bir araştırma, yapay tatlandırıcılı içeceklerin bağırsak kanseri riskini önemli ölçüde artırabileceğini ortaya koydu. Haftada iki porsiyon ve üzeri yapay tatlandırıcılı içecek tüketen bireylerde, kalın bağırsak ve rektum kanseri görülme riskinin, haftada bir porsiyon veya daha az tüketenlere göre 2.2 kat daha yüksek olduğu belirlendi. Araştırma, özellikle 13-18 yaş arasındaki gençlerin yapay tatlandırıcılı ürün tüketiminin, bu kanser türlerinin riskini yüzde 32 oranında artırdığını vurguluyor.

Endüstriyel beslenme ve fast-food tüketimi kanser riskini artırıyor

İstanbul Florence Nightingale Hastanesi Gastroenteroloji-Hepatoloji Uzmanı Doç. Dr. Özlem Özer Çakır, endüstriyel beslenme ve yapay katkı maddelerinin, kolorektal kanserlerde artışa neden olduğunu belirtti. Çakır, kolonoskopi ile tarama yaşının son yıllarda 50'den 45'e düşürüldüğünü, bunun başlıca nedeninin fast-food ve yapay katkı maddeleri içeren yiyeceklerin artan tüketimi olduğunu söyledi.

Çocukların beslenmesine dikkat

Dr. Çakır, özellikle 10 yaşından itibaren çocukların beslenmesine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, fast-food, asitli içecekler ve ambalajlı meyve suları gibi ürünlerin tüketiminin kanser riskini artırdığını ifade etti. Bu tür gıdaların, özellikle genetik yatkınlığı olan çocuklarda, kanser riskini üç katına kadar çıkarabileceğini belirtti.

‘Şekersiz’ i̇baresi yanıltıcı olabilir

Yapay tatlandırıcılar, özellikle 'şekersiz' ibaresi taşıyan ürünlerde yoğun olarak bulunuyor. Aspartam (E951), asesülfam K (E950), sukraloz (E955) ve siklamat (E952) gibi tatlandırıcılar, düşük kalorili olması amacıyla atıştırmalıklar, içecekler ve gıda takviyelerinde sıkça kullanılıyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne bağlı Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı, aspartamı 'muhtemel kanser yapıcı' maddeler arasında sınıflandırdı.

Doğal i̇çeceklerle korunma sağlanabilir

Milliyet'in haberine göre Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Abdullah Sakin, son 20 yılda genç yaşta kalın bağırsak ve rektum kanseri vakalarının artış gösterdiğini belirterek, ailelerin çocuklarını süt, doğal meyve suyu, maden suyu ve ayran gibi doğal içeceklere yönlendirmesi gerektiğini söyledi. Bu tür içeceklerin tüketilmesi, ileride gelişebilecek bağırsak kanseri riskine karşı koruyucu olabilir.
Bu bulgular, yapay tatlandırıcılı içeceklerin sağlığa olan olumsuz etkilerini bir kez daha gözler önüne seriyor ve doğal beslenmenin önemini vurguluyor.
Fırtına  - Sputnik Türkiye, 1920, 14.08.2024
YAŞAM
Meteoroloji 'çok kuvvetli geliyor' diyerek uyardı: İstanbul dahil pek çok şehir için fırtına alarmı
Haber akışı
0
Tartışmaya katılmak için
giriş yapın ya da kayıt olun
loader
Sohbetler
Заголовок открываемого материала