https://anlatilaninotesi.com.tr/20240811/dunyanin-en-pahali-sogani-toprakla-bulustu-3500-yillik-gecmise-sahip--1086722525.html
'Dünyanın en pahalı soğanı' toprakla buluştu: 3500 yıllık geçmişe sahip
'Dünyanın en pahalı soğanı' toprakla buluştu: 3500 yıllık geçmişe sahip
Sputnik Türkiye
Dünyanın en pahalı baharatı olarak bilinen Safranbolu soğanları toprakla buluştu. 11.08.2024, Sputnik Türkiye
2024-08-11T12:40+0300
2024-08-11T12:40+0300
2024-08-11T13:48+0300
türkiye
safranbolu
soğan
baharat
türkiye
https://cdn.img.anlatilaninotesi.com.tr/img/07e8/08/0b/1086722369_0:700:1152:1348_1920x0_80_0_0_98b2aa28b8999f737e5549776e001008.jpg
UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Karabük'ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen ve 250 bin liralık fiyatıyla 'dünyanın en pahalı baharatı' olarak adlandırılan safranın soğanları toprakla buluştu.Safranbolu'da 3 bin 500 yıllık geçmişe sahip, Bizans döneminde Batı Anadolu'da ticareti yapılan, Osmanlı döneminde de önemini koruyansafran, 'milli bitki' ünvanını alırken Avrupa Birliği Komisyonu tarafından geçen yıl coğrafi işaretle tescillendi.Dünyanın en pahalı baharatı olarak biliniyorEkim ve Kasım aylarında boyu 15-30 santimetre uzunluğa geldiğinde hasat edilen, ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen, 80 bin çiçekten sadece 500 gram üretilebilen safran, 250 bin liralık fiyatı ile 'dünyanın en pahalı baharatı' olarak adlandırılıyor.Öte yandan, gıda, tıp ve giyim sektörlerinde kullanılan safranın soğan dikimine Ağustos ayı itibariyle başlandı.Konuyla ilgili gazetecilere konuşan üretici İsmail Yılmaz, Ağustos ayı itibariyle safran soğanlarını dikmeye başladıklarını ve dikim işinin 10 gün süreceğini belirtti.Yaklaşık 10 dönüm yeni alanda dikim yaptıklarını ifade eden Yılmaz, "Dikim metodunu bu yıl değiştirdik. Farklı bir deneme yapıyoruz. Organik sıvı gübre ile dikim yapıyoruz. Otla mücadele zor olduğu için hayvan gübresi kullanmak istemedik. Sahanın üzerini dikimden sonra sıcaktan etkilenmesin diye örtü ile örteceğiz" diye konuştu.Yılmaz, bu yıl yaklaşık 23 dönüm alanda hasat yapmayı planladıklarını aktardı.
https://anlatilaninotesi.com.tr/20240811/yusuf-dikecin-ardindan-aticilik-sporuna-ilgi-10-yasindan-70-yasina-kadar-bircok-kisi-ariyor-1086721823.html
türkiye
safranbolu
Sputnik Türkiye
feedback.tr@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2024
Sputnik Türkiye
feedback.tr@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
SON HABERLER
tr_TR
Sputnik Türkiye
feedback.tr@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn.img.anlatilaninotesi.com.tr/img/07e8/08/0b/1086722369_0:592:1152:1456_1920x0_80_0_0_71285615f39e1318c07db9e334f28a6c.jpgSputnik Türkiye
feedback.tr@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
safranbolu, soğan, baharat, türkiye
safranbolu, soğan, baharat, türkiye
'Dünyanın en pahalı soğanı' toprakla buluştu: 3500 yıllık geçmişe sahip
12:40 11.08.2024 (güncellendi: 13:48 11.08.2024) Dünyanın en pahalı baharatı olarak bilinen Safranbolu soğanları toprakla buluştu.
UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Karabük'ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen ve 250 bin liralık fiyatıyla 'dünyanın en pahalı baharatı' olarak adlandırılan safranın soğanları toprakla buluştu.
Safranbolu'da 3 bin 500 yıllık geçmişe sahip, Bizans döneminde Batı Anadolu'da ticareti yapılan, Osmanlı döneminde de önemini koruyansafran, 'milli bitki' ünvanını alırken Avrupa Birliği Komisyonu tarafından geçen yıl coğrafi işaretle tescillendi.
Dünyanın en pahalı baharatı olarak biliniyor
Ekim ve Kasım aylarında boyu 15-30 santimetre uzunluğa geldiğinde hasat edilen, ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen, 80 bin çiçekten sadece 500 gram üretilebilen safran, 250 bin liralık fiyatı ile 'dünyanın en pahalı baharatı' olarak adlandırılıyor.
Öte yandan, gıda, tıp ve giyim sektörlerinde kullanılan safranın soğan dikimine Ağustos ayı itibariyle başlandı.
Konuyla ilgili gazetecilere konuşan üretici İsmail Yılmaz, Ağustos ayı itibariyle safran soğanlarını dikmeye başladıklarını ve dikim işinin 10 gün süreceğini belirtti.
Yaklaşık 10 dönüm yeni alanda dikim yaptıklarını ifade eden Yılmaz, "Dikim metodunu bu yıl değiştirdik. Farklı bir deneme yapıyoruz. Organik sıvı gübre ile dikim yapıyoruz. Otla mücadele zor olduğu için hayvan gübresi kullanmak istemedik. Sahanın üzerini dikimden sonra sıcaktan etkilenmesin diye örtü ile örteceğiz" diye konuştu.
Yılmaz, bu yıl yaklaşık 23 dönüm alanda hasat yapmayı planladıklarını aktardı.