"İlginç olan şudur ki, gözlemcilerle ilgili tüm bu numarayı onlar kendileri çevirdi. 50 kişi kabul etmeye hazırdık. Başkalarının yerini almayacaklardı. Başka gözlemcilerin olması, Kovid-19 nedeniyle kısıtlamaların uygulanması ve onların bize yönelik davranışları dikkate alınarak doğrudan AGİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi’ne 50 gözlemci için yer sunulmuştu. Ancak 50 rakamı onları tatmin etmemiş. 500’ün gelmesi gerektiğini söylediler. Yani bilinçli olarak provokasyona başvurdular ki sonra (AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi) Sayın Borrell ve sözcüsü ve diğerleri, güya Rusya’da uluslararası gözlemci bulunmadığını, olanların da AGİT’in istediği gibi olmadığını söyleyebilmeleri için."
“Seçim süreciyle ilgili olarak şunu söylemeliyim ki, ziyaret ettiğimiz 20 sandıkta bize her şey normal göründü. Kalıcı gözlemcilere, orada üç gün geçirmiş, hem çoğunluğu hem de muhalefeti temsil eden aday delegelerine sorular yönelttik. Her defasında bize oylamanın ciddi sorunlar olmaksızın devam ettiği söylendi. Dolayısıyla, benim için seçimler oldukça iyi bir düzeyde gerçekleşti.”
Fransa ve Sırbistan da dahil bir dizi ülkeden yabancı uzman, seçim sürecini takip etmek üzere Kırım'da bulunuyor.
Gazetecilere izlenimlerini anlatan Fransız diplomat Voisin, Kırım'da seçimlerin genel kabul gören standartlara uygun şekilde geçtiğini ve seçim merkezlerinde sivil toplum temsilcilerinin hazır bulunduğunu kaydetti.
Videolu seçim gözlem sisteminden ayrıca söz etmek istediğini belirten Voisin, "Bu sistemi ilk olarak 5 yıl önce Tacikistan'da görmüştüm. Ancak burada sistemin çok geniş bir şekilde kullanıldığını gördüm. İlgi duyan her gözlemci, herhangi bir merkezdeki seçim sürecini gözleyebilir. Seçimleri gözlemek için buraya gelmeyen uluslararası kuruluşların temsilcilerine bu sistemleri kendi ülkelerinde kurmalarını tavsiye edebilirim. Bu, seçim sürecini son derece şeffaf hale getiriyor" dedi.
Birleşik Rusya Partisi'nin Kırım'daki oy oranının yüzde 63.33 olduğu açıklanmıştı.
Pamfilova, "(Seçimler) zor geçti, zira benzeri görülmemiş saldırılar vardı, seçimlerimizi sekteye uğratmak, itibarsızlaştırmak için büyük bir arzu vardı. Bugün arkadaşlarımızla konuştuk, dijital kaynaklarımıza yönelik bu düzeyde baskı ve bu kadar çeşitli saldırı hiçbir zaman olmamıştı" dedi.
Merkez Seçim Komisyonu Sözcüsü Aleksandr Sokolçuk, saldırıların büyük oranda yabancı IP adreslerinden düzenlendiğini vurguladı.
Merkez Seçim Komisyonu'nun sistemindeki olası güvenlik açıklarını ortaya çıkarmak için toplam 7 saatten uzun süren 3 saldırı, toplam yaklaşık 1 saatlik DDoS 3 DDoS saldırısı ve komisyonun internet sitesine yabancı yazılım atmaya yönelik 4 saldırı olduğunu anlatan Sokolçuk, alınan teknik önlemler sayesinde sitenin güvenli şekilde çalışmasını ve kullanıcıların siteye erişebilmesini sağladıkların kaydetti.