Rossiya-1 televizyonunun canlı yayınında, 12 Nisan’da gerçekleştirilen bir toplantıda Rusya lideri Putin’in, Ay’a insanlı uçuş ve Mars’a da bir yolculuk düzenlenmesi planlarına onay verdiği kaydedildi.
Canlı yayında ayrıca, uzay uçuşları için Rusya’da nükleer enerji tabanlı yeni bir taşıma modülü üstünde çalışıldığı belirtildi.
Rusya uzay ajansı Roscosmos’un başındaki Dmitriy Rogozin, canlı yayına bağlanarak söz konusu modülün uzay araştırmalarında çığır açacağına inandığını kaydetti.
Rusya Devlet Başkanı’nın yeni Ay ve Mars yolculuklarına onay verdiği belirtilen toplantının gerçekleştiği 12 Nisan’da Rusya, ilk insanlı uzay uçuşunun 60. yıldönümünü kutlamıştı.
Ülke, Sovyetler Birliği döneminde 12 Nisan 1961'de Yuriy Gagarin'i uzaya göndermişti.
Çığır açan bir yolculuğa çıkan Gagarin, dünyanın yörüngesinde 108 dakika kaldı ve ulusal bir kahraman olarak geri döndü.
Rusya: 2025’te Uluslararası Uzay İstasyonu projesinden ayrılacağız
Başbakan Yardımcısı Yuri Borisov da Rossiya-1 canlı yayınındaki açıklamasında, Rusya’nın kendi uzay istasyonunu kurmayı planladığını, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki partnerlerini de bu projede 2025’ten itibaren yer almayacağı konusunda bilgilendireceğini belirtti.
Borisov, şu ifadeleri kullandı:
“Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki partnerlerimiz ile istasyonun çalışma süresinin 2024’te sona ereceğine dair üstünde mutabık kalmış olduğumuz bir tarih var. 2024’ten sonra istasyona ne olacağına dair karar, istasyon modüllerinin teknik açıdan ne durumda olduğuna bağlı olarak alınacak. İstasyonun modülleri genel olarak hizmet sürelerini doldurdu. Bu karar alınınca da 2024 sonrasındaki işbirliğimizin biçimi ve koşulları üstüne partnerlerimizle görüşmelere başlayacağız.”
Daha önce Moskovskiy Komsomolets gazetesi, Rusya hükümetinin, ülkenin kendi uzay istasyonunun kurulmasına dair 12 Nisan’daki toplantıda karar aldığını yazmıştı.
Rusya’nın, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda işbirliğine dair 2024’te sona erecek anlaşmanın ardından söz konusu anlaşmayı yenilemeyi planlamadığı daha önceden de biliniyordu.