Moskova merkezli düşünce kuruluşu Valday Tartışma Klubü’nün düzenlediği bir konferansın Ortadoğu oturumundaki açıklamasında Lavrov, “Türkiye ile pek çok konuda aynı noktada durmuyoruz, bazen de durduğumuz noktalar birbirinden ciddi anlamda farklı oluyor” dedi.
Ayrıca Lavrov, Rusya ile Türkiye’nin görüş ayrılıklarına rağmen uzlaşı bulabilmesine, Suriye’nin İdlib bölgesine dair varılan anlaşmayı örnek gösterdi ve şunları söyledi: “Anlaşma, üstünde mutabık kalınandan daha yavaş bir biçimde uygulanmakta, fakat Türk tarafı, kendisi ile işbirliği yapan silahlı muhalifleri Heyet Tahrir el-Şam ve başkaca terörist gruplardan ayırma konusu da dahil olmak üzere, söz konusu anlaşmada belirlenen yükümlülüklerini teyit ediyor.”
‘İdlib’de muhaliflerin çekildikleri yerlerden Türk gözlem noktaları kaldırıldı’
Lavrov, şimdiyse sıranın M4 karayolu hakkındaki anlaşma maddesinin gerçekleştirilmesine geldiğini söyledi: “Anlaşma doğrultusunda karayolunun kuzeyinde ve güneyinde altışar kilometrelik güvenli bölgeler oluşturulması gerekiyordu. Söz konusu alanda hiçbir muhalif silahlı grubun yer almaması gerekiyor. Ayrıca karayolu üstünde (Türkiye ile) ortak devriyelerin düzenli olarak yapılması şartı koşuluyor. Bu madde konusunda da belli bir ilerleme mevcut, daha sonra bu süreç yavaşladı, şimdi bu durumu düzeltiyoruz, bu madde hayata geçecek.”
ABD, Suriye'nin petrolünü ve tahılını satarak Kürt gruplara destek veriyor'
ABD'nin daha önce verdiği sözlerin aksine Suriye'de kalmaya devam ettiğini belirten Lavrov, "ABD, yeraltı kaynaklarını sömürüyor, o topraklarda üretilen buğdayı satıyor, bunların parasıyla, Suriye halkının parasıyla bazı Kürt oluşumların ayrılıkçı eylemlerine destek sağlıyor, Kürtler ile Şam arasındaki diyaloğu engelliyor ve aynı zamanda da Suriye hükümetinin kontrolündeki bölgelerde IŞİD'in yeniden belirtiyor. Bu, tam bir 'kahkaha aynaları krallığı'" ifadelerini kullandı.
'ABD IŞİD'i kullanmaya devam ediyor'
Lavrov, Suriye yönetimini değiştirme hedefinin hiçbir yere kaybolmadığına ve halen geçerli olduğuna da dikkat çekerek "Bu tür yaklaşımlar nedeniyle Suriye hükümetinin her davette kollarını açarak Cenevre'ye koşmasını beklemek çok zor" diye konuştu.
'Suriye'deki çatışmaların 'dondurulması' ülkeyi parçalamaya gebe'
Lavrov, Suriye'de çatışmaların 'dondurulmasının' ülkenin parçalanmasına yol açabileceğini belirterek "Statükonun korunması ülkeyi bölmeye gebe ve bu çok trajik olur. Ayrıca, diğer sorunların yanı sıra bölgesel boyuta gelen Kürt faktörü nedeniyle öngörülemeyen sonuçlar doğabilir. Bu nedenle bundan kaçınmaya çalışıyoruz. Ancak evet, şu anda dondurulmuş çatışma gibi göründüğü kabul ediyorum" dedi.
'Suriye hükümet heyeti, muhalefetle ilk kez doğrudan görüşme yapabilir'
Bu arada Lavrov, Suriye hükümet heyetinin anayasa komitesi toplantısında muhalefetle ilk kez doğrudan görüşebileceğini ifade etti.
Batı'nın anayasa komitesinin yavaş çalıştığına dair şikayetleri varsa, Batılı ülkelerin kendi davranışlarıyla ilgili çıkarımlarda bulunmaları ve daha yapıcı davranmaları gerektiğini kaydeden Lavrov, "Komitenin çok hızlı çalışmamasında bir trajedi görmüyorum. Zira Batılı ülkeler Beşar Esad'a büyük bölümü kabul edilemez olan birçok koşul öne sürüyor" diye ekledi.