Hindistan'ın Uttarakhand eyaletinin Chamoli bölgesinde buzul kopması sonucu meydana gelen heyelan ve Alaknanda ile Dhauliganga nehirlerindeki taşma, çok sayıda evin sürüklenmesine, stratejik köprülerin yıkılmasına ve binlerce kişinin tahliyesine yol açtı. Köylüler, selin karşısına çıkan her şeyi önüne kattığını ve sürükleyip götürdüğünü anlattı.
Uttarakhand eyalet yönetimi, çok şiddetle aşağı inen kaya ve sulardan oluşan heyelanla gelen ani sellerde yaklaşık 100-150 kişinin ölmüş olabileceğini duyurdu.
İşçilerin akıbeti
Sel sebebiyle afet bölgesindeki bir hidroelektrik santralinin baraj inşaatında çalışan yaklaşık 160 işçinin kayıp olduğu belirtildi.
This doesn’t look good. Prayers for people around Joshimath, Uttarakhand. A big flood in Dhauli Ganga near Reni village, 26 KM from Joshimath. Many homes destroyed after cloudburst and breaching of reservoir. ITBP rushed in for rescue
— Abhishek Bhalla (@AbhishekBhalla7) February 7, 2021
Video: @ITBP_official pic.twitter.com/E5j1PTDZo7
Yetkililer, bölgede yüzlerce kişinin mahsur kalmış ve hayatlarının tehlikede olabileceğine dair korkularını ifade etti.
Eyalet yönetimi, ilk etapta cansız bedenine ulaşılan kişilerin sayısının 2'den 10'a çıktığını, 157 kişinin kayıp olduğunu söyledi.
Tünelde zamana karşı yarış
Enerji Bakanlığı, ilkin baraj inşaatındaki bir tünelde 61 kişinin enkaz altında mahsur kaldığını, ardından buradan 16 kişinin kurtarıldığını duyurdu.
Uttarakhand Glacier Burst | For all those people who were stuck in the tunnel, for them every minute counts, says AVM Manmohan Bahadur (R), ADG, CAPS.#Uttarakhand #Chamoli (@ShivAroor) pic.twitter.com/VfoFW8svsT
— IndiaToday (@IndiaToday) February 7, 2021
Eriyen buzulun aktığı Alaknanda ile Dhauliganga nehirlerinin civarındaki halk tahliye edilirken, önlem olarak Bhagirathi nehrinin akışı durduruldu. Alaknanda, Srinagar, Rishikesh barajları boşaltıldı.
तपोवन में रेस्क्यू कार्य जारी।
— chamoli police (@chamolipolice) February 7, 2021
पुलिस प्रसाशन मोके पर। pic.twitter.com/OuQT3wEVz5
Eyalet başbakanından telefonla bilgi alan Hindistan Başbakanı Narendra Modi, durumu yakından takip ettiğini açıkladı. Modi "Hindistan, Uttarakhand'ın yanında, tüm ulus oradakilerin güvenliği için dua ediyor" diye tweetlerken, polis ve askerlerin de katılımıyla çok geniş çağlı arama-kurtarma çalışmaları başladı.
Am constantly monitoring the unfortunate situation in Uttarakhand. India stands with Uttarakhand and the nation prays for everyone’s safety there. Have been continuously speaking to senior authorities and getting updates on NDRF deployment, rescue work and relief operations.
— Narendra Modi (@narendramodi) February 7, 2021
Ordu ve polis seferber
İlkin 200-250 Hindistan-Tibet Sınır Polisi, bölgedeki arama-kurtarma çalışmalarına yönlendirildi. Ardından Hindistan ordusunun yaklaşık 600 askeri ve çok sayıda helikopteri bölgeye konuşlandırıldı.
Air Force, Army Help With #Uttarakhand Rescue, 10 Bodies Recovered https://t.co/JyakwOpE3e pic.twitter.com/5twwx47kTr
— NDTV (@ndtv) February 7, 2021
'Himalaya tsunamisi' 6 bin can almıştı
Küresel ısınmayla iklimi değişen Himalayalar bölgesinde bulunan Uttarakhand, bundan ötürü heyelan ve sellerle birlikte anılan bir eyalet. Haziran 2013'te rekor düzeyde yağmurun yol açtığı sellerde yaklaşık 6 bin kişi ölmüştü.
Evler, binalar, yollar ve köprülerin kaya kütleleri ve çamur altında kaldığı felaket, 'Himalaya tsunamisi' diye anılıyor.
Hükümetin uyarılara rağmen santral inşaatına izin vermesine tepki
Başbakan Modi'nin eski su kaynakları bakanı Uma Bharti, buna rağmen bölgede hidroelektrik santrali inşaatına izin verilmesini eleştirdi:
İktidar partisi BJP'li kadın siyasetçi, tweetinde "Ben bakanken, Himalaya çok hassas bir bölge olduğu için, (dağlardan akan ana nehir olan) Ganga üzerinde enerji santrali inşa edilmemesini talep etmiştim" hatırlatmasını yaptı.
Çevre koruma uzmanları da bölgede santral gibi büyük inşaatların durdurulması çağrısı yaptı.
İklim Değişikliği ile Mücadele Ağı gönüllüsü Ranjan Panda, "Bu eko-hassas bölgede yeni bir felaketin meydana gelmesi, hidroelektrik barajlarının ciddi bir incelemeden geçirilmesi gerektiğini bir kez daha gündeme getirdi. Hükümet artık uzmanların uyarılarına karşı umursamazlığı bırakmalı ve bu kırılgan ekosistemde hidroelektrik projelerle kapsamlı otoyol ağları inşa etmeyi durdurmalıdır" dedi.