CNN'de yer alan habere göre, Amerikan Astronomi Topluluğu'nun 237. toplantısında gök bilimcilerin yeni keşfi ele alındı.
Sonuçları 'Astrophysical Journal Letters' dergisinde yayımlanan çalışmada Arizona Üniversitesinden araştırmacılar çok parlak kuasarın tam ortasındaki kara deliğin ışınlarının 13 milyar ışık yılı öteden geldiğini tespit etti. Araştırmacılar, bunun da kuasarın, evren daha 670 milyon yaşındayken var olduğu anlamına geldiğini belirtti.
The most distant quasar and the earliest known supermassive black hole have been discovered, shedding light on how massive galaxies formed in the early universe https://t.co/Mn8J5EDsGx
— CNN (@CNN) January 15, 2021
Bilim adamları, J0313-1806 ismi verilen kuasarın merkezinde Güneş'in kütlesinin 1.6 milyar katı büyüklüğünde bir kara deliğin bulunduğunu kaydetti.
Gök bilimciler, bunun şimdiye kadar keşfedilen 'en yaşlı kara delik' olduğuna işaret etti.
Kuasar nedir?
Güneş sisteminin de içinde bulunduğu Samanyolu dahil evrendeki tüm galaksilerin merkezinde bir kara delik bulunuyor. Bu kara deliklerden süper sıcak gazlarla çevrili olanlarına 'kuasar' adı veriliyor. Yeni keşfedilen kuasarın olağanüstü parlaklığı, merkezindeki kara deliği çevreleyen gazın son derece güçlü bir biçimde ısınması sonucu ortaya çıkıyor.