Annals of Internal Medicine isimli dergi tarafından duyurulan vakada, Belçika'da yaşayan 47 yaşındaki bir erkek, antibiyotik kullanmasının ardından patates, ekmek ve makarna gibi karbonhidrat bakımından zengin gıdalarla beslendiğinde sarhoş olmaya başladı.
Ağzına tek damla alkol koymadan
Ağzına tek damla alkol koymadığı halde sarhoş dolaşmasına anlam veremeyen erkek, iki ay sonra durumuyla ilgili hastaneye başvurdu. Testlerden geçtikten sonra kendisine otomatik bira fabrikası (ABS) ya da bağırsak fermantasyonu sendromu teşhisi konuldu.
Bu sendromda kişinin karbonhidrat tüketmesi halinde sindirim sisteminde yaşayan mantar ya da bakteriler alkol üretimine geçiyor.
Diyet, ilaç fayda etmedi
Sendromun tedavi yöntemleri arasında bağırsaklardaki şekerin alkole dönüştürülmesini engellemek için proteini yüksek, karbonhidratı düşük diyet de var.
Ama doktorların yazdığı düşük karbonhidrat diyeti ve mantarla mücadele eden ilaçları uyguladıktan sonra bile sözkonusu erkek belli gıdaları yediğinde kendisini sarhoş hissetmeye devam etti.
Eşiyle arası açıldı, ehliyetine el konuldu
Eşinin alkol koktuğu gerekçesiyle şikayet ettiği erkek, bir trafik denetiminde alkollü çıktığı gerekçesiyle ehliyetinden de oldu.
Hastayı bu dertlerden kurtarmaya karar veren doktorlar, dışkı nakline başvurdu. Bu yöntemde, sağlıklı insan dışkısı, bağırsak bakterilerinin yeniden dengelenmesine ihtiyaç duyan bir hastanın sindirim sistemi kanalına naklediliyor.
Kızı dışkısını bağışladı
22 yaşındaki kızının dışkı bağışçısı olmayı kabul etmesinin ardından gerçekleştirilen nakilden sonra erkeğin sarhoşluk belirtileri kayboldu. Operasyondan 34 ay sonraki takipte bile belirtiler geri dönmedi.
Vakayı duyuran makalenin yazarlarından Ghent Üniversitesi'nden Dr. Danny De Looze, Newsweek'e, bunun, oto bira sendromu bağlamında başarılı dışkı nakliyle ilgili ilk yayın olduğunu söyledi.
Sadece mantarların değil, bakterilerin de etanol ürettiğini ve böylelikle oto bira sendromuna neden olduğunu belirten Looze, erkeğin dışkı nakliyle tedavi olmasının, bağırsaklarındaki etanol üreten mikrobik türlerin, büyük ihtimalle bir bakterinin ortadan kaldırılması anlamına geldiğini aktardı.
Bilim insanları, dışkı naklini, ishalden ölümcül bağırsak enflamasyonuna kadar farklı semptomları bulunan C. diff bekterisinden mustarip ya da kanser olan hastaların tedavisinde kullanmayı değerlendiriyor.