Çin'in ilk bağımsız gezegenlerarası misyonunu gerçekleştirecek Tianwen-1 Mars isimli keşif aracını kızıl gezegenin yörüngesine gönderecek roket, dün Hainan eyaletinin Wenchang Uydu Fırlatma Merkezi'ndeki fırlatma rampasına dikey olarak yerleştirdi.
878 ton ağırlığındaki Uzun Yürüyüş-5 Y4 kodlu roket, ağır kaldıran fırlatma aracı niteliğiyle daha önce üç kez denenmişti, ancak ilk kez uzaya yük taşıyacak.
China moves a rocket into position to launch a rover to Mars in one of three upcoming missions to the red planet, one from the U.S. and another by the United Arab Emirates. https://t.co/3lOZgub607
— The Associated Press (@AP) July 17, 2020
Gelecek hafta yola çıkabilir
Uzmanlara göre roketin fırlatma rampasına yerleştirilmesi, Tianwen-1'in gelecek hafta yola çıkabileceğine işaret ediyor.
Çin medyasının Çin Ulusal Uzay İdaresi'ne dayanarak bildirdiğine göre, son incelemeler ve denemeler tamamlandıktan sonra fırlatma gerçekleşecek. Resmen fırlatma tarihi açıklanmasa da haberlerde temmuz sonu-ağustos başı dile getirildi.
🚀 Bu yaz mevsiminde uygun bir tarihte dördüncü Uzun Yürüyüş-5 (Changzheng-5) roketiyle #Tianwen1 #Mars keşif aracı fırlatılacak
— CRI Türkçe (@CRI_Turkish) July 17, 2020
📌 #UzunYürüyüş5 Y4 kodlu roket bugün Hainan eyaletinin Wenchang #Uzay Fırlatma Merkezi'nde fırlatma rampasına taşındı https://t.co/Gs9FDy0PGp
Muhtemel tarih 23 Temmuz
Daha önce Uzun Yürüyüş-5 Y4'ün rampaya taşınmasıyla fırlatılması arasında 6 günlük bir süre geçtiğini hatırlatan gözlemciler, 23 Temmuz tarihi civarında Çin'in Mars'a ilk yolculuğunun başlamasını bekliyor.
China looks set to launch its Tianwen-1 Mars mission on July 23 after rolling out the Long March 5 rocket todayhttps://t.co/cnAf68sN5W
— Andrew Jones (@AJ_FI) July 17, 2020
Nature dergisinde yayımlanan bir makaleye göre, fırlatma başarılı olursa, Tianwen-1, Şubat 2021'de Mars'a ulaşacak. Uydunun üzerindeki aracın içinde bulunan keşif aracı, bu şekilde Mars yörüngesinde 2-3 ay dolaştıktan sonra kızıl gezegene iniş yapmaya çalışacak.
Çin uzaya odaklanıyor
Daha önce Çin, Mars görevi için Gobi Çölü'nde 'Mars Base 1' adında kamp kurmuş, bu Mars üssü simülatörü, kızıl gezegende var olabilecek bir uzay kolonisine benzer şekilde tasarlanmıştı.
Çin'in gönderdiği Çang'ı-4, Ocak 2019'da Ay’ın Dünya’dan görünmeyen karanlık yüzüne inen ilk uzay aracı olmuş, araçtan ayrılan robot keşif görevi yürütmüştü.
Takvimler 2003'ü gösterdiğinde Rusya ve ABD'den sonra uzaya insan gönderen üçüncü ülke unvanını alan Çin, Ekim 2007'de insansız uzay aracı Chang'ı 1'i ayın yörüngesine yerleştirerek bunu başaran beşinci ülke olmuştu.
Mars'ta yaşam belirtisi arayacak
ABD ve BAE gibi Çin de Mars görevinin ilk hedefini, kızıl gezegende çok eski mikroskobik yaşam belirtileri aramak.
Yolculuk için çok dar fırsat penceresi
Mars'la ilgili misyonlar için zamanlama önemli, zira en kısa yolculuk süresi ve en az yakıt tüketimi için Dünya ile Mars'ın Güneş'in aynı yüzünde ideal hizaya gelmelerini beklemek gerekiyor. Bu fırsat penceresi ise sadece 26 ayda bir açılıyor.
Koronavirüs pandemisi nedeniyle Avrupa ile Rusya, yaz döneminde Mars'a hayat belirtisi arama görevi başlatma planını askıya almıştı.
Arap aleminin ilk gezegenlerarası görevi unvanını alacak BAE'nin Emel isimli uzay aracı, hava durumuna göre 20-22 Temmuz'da Japonya'dan fırlatılacak.
Live coverage: Launch of Emirates Mars Mission delayed by poor weather https://t.co/9rykmVLm0b pic.twitter.com/T2EwZipB1U
— SEMAe - Sociedad Española de Medicina Aeroespacial (@SEMAeroespacial) July 14, 2020
Bunu Çin'in Tianwen-1'inin takip etmesi, ABD'nin Perseverance isimli uzay aracının da 30 Temmuz-15 Ağustos arası fırlatılması öngörüyor.
Bu araçlar, Şubat 2021'de Mars'a varana dek uzayda 480 milyon kilometre kat edecek.
ABD, bugüne dek Mars'a sekiz kez uzay aracı indirmeyi başaran tek ülke konumunda.