Barolar ile birlikte meslek kuruluşlarının yapısını değiştirmeye yönelik yasa değişikliği teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Komisyonu'nda görüşülmeye başlandı.
Demirören Haber Ajansı'nın (DHA) aktardığına göre katılımın fazla olması nedeniyle komisyonda ilk olarak 'sosyal mesafe' tartışması yaşandı.
Ankara Valiliği'nin vaka sayısındaki artış nedeniyle toplantı ve gösteri yürüyüşlerini 15 gün süreyle kısıtladığını hatırlatan muhalefet milletvekilleri, komisyon toplantısının yapıldığı alanın sosyal mesafe kurallarına aykırı olduğunu belirtti.
'Şu anda sosyal mesafe sıfır'
AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan da muhalefet milletvekillerinin oturacak sandalyeleri bile aldıklarını söyleyerek "Bu salon sosyal mesafe kurallarına göre ayarlanmıştı; ancak şu anda sosyal mesafe sıfır. Uygunsa ara verelim ve bu aranın ardından salonu tekrar eski haline getirelim. Her parti kendi ekibiyle gelsin, konuşmalarını rahat rahat yapsın" dedi.
TBMM Adalet Komisyonu'nda sosyal mesafe ihlali arasıhttps://t.co/fp3cotvsLo pic.twitter.com/VmYY2N0vXj
— Sputnik Türkiye (@sputnik_TR) July 2, 2020
Adalet Komisyonu Başkanvekili ve AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, bunun üzerine salonda çalışma şartlarının sağlanması için komisyon toplantısına ara verildiğini açıkladı. Tunç, "Çalışma şartlarımızın Kovid-19 şartlarına uygun olması lazım. Bunu sağlamak da bizim elimizde. İç tüzük gereği zaten konuşma talep eden herkese başkanlık söz hakkı veriyor" ifadelerini kullandı.
Bunun üzerine değerlendirme yapmak üzere toplantıya ara verildi. Gazete Duvar'dan Müzeyyen Yüce'nin aktardığına göre aranın ardından ilk sözü CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel aldı.
CHP: Baro ve meslek odaları temsilcileri buraya davet edilmeli
“Bu toplantının yapılması için zaman, mekan ve katılımcılar açısından iç tüzüğe aykırıdır. Komisyon toplantıları siyasi parti gruplarına en az 48 saat öncesinden bildirilmesi gerekiyor. Ancak bize 1 Temmuz günü 11:07de bildirildi. Bu nedenle toplantının zamanı açısından usul yönünden itirazlarımız var" diyen Özel, şöyle devam etti:
"Baroların yönetiminde yapılacak değişiklik öngören toplantıda baro başkanları, meslek kuruluşları burada yok. Baro başkanlarının Meclis yerleşkesine sokulmadığı bir oturumu nasıl yöneteceksiniz? Baroların ve meslek odaları temsilcilerinin buraya davet edilerek, komisyon toplantısının yeniden yapılmasını talep ediyoruz.”
Görüşmek yerine yürüyorlar diyen iktidar milletvekilleri içeride yasamızı değiştirmek için acele ederken, Baro Başkanları olarak ne Adalet Komisyonu'na ne Gazi Meclis'e alınmıyoruz. Buradayız, #Vazgeçmeyeceğiz ve söylüyoruz:
— Av.Gökhan Bozkurt (@gokhanbozkurt09) July 2, 2020
Egemenlik kayıtsız şartsız Milletindir. pic.twitter.com/gnumdkDrN8
HDP: Feyzioğlu, savunma makamına büyük bir ihanet içindedir
HDP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş da baro temsilcilerinin toplantıda olmadığı bir komisyonun yapılamayacağı söyledi. Bu noktada Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu'na tepki gösteren Beştaş, şöyle devam etti:
Baro başkanları Meclis'e geldi
Komisyonda bu tartışmalar yaşanırken İstanbul, Ankara, Aydın ve Gaziantep’in de bulunduğu 20 baro başkanı, toplantıya katılmak üzere Meclis’in Çankaya kapısına geldi. Gaziantep Barosu Başkanı Bektaş Şarklı, “Barolar ile ilgili alınacak bir kararı bizim de izleme hakkımız var. Biz olmadan alınacak kararı kabul etmiyoruz. Bu yüzden de Meclis’e gidiyoruz. Yeniden toplantıya katılmayı talep edeceğiz” dedi.
HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ve CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak ise Meclis’in Çankaya kapısında bekleyen baro başkanlarını ziyaret etti.
'Baro başkanlarının komisyona girmeleri için verdiğimiz dilekçe AK Parti tarafından reddedildi'
Öte yandan CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, kişisel Twitter hesabında yaptığı açıklamada "Barolar hakkında yasa teklifi görüşülüyor ama baro başkanları içeri alınmıyor. Cumhuriyet Halk Partisi olarak, baro başkanlarımızın komisyona girmeleri için verdiğimiz dilekçemiz AKP tarafından reddedildi. Bu yanlış karardan dönülmesi için komisyonda mücadele ediyoruz" bilgisini verdi.
Barolar hakkında yasa teklifi görüşülüyor ama baro başkanları içeri alınmıyor. Cumhuriyet Halk Partisi olarak, baro başkanlarımızın komisyona girmeleri için verdiğimiz dilekçemiz AKP tarafından reddedildi. Bu yanlış karardan dönülmesi için komisyonda mücadele ediyoruz. pic.twitter.com/rn7FgwRmYk
— Av. Alpay ANTMEN (@avantmen33) July 2, 2020