Ahu Özyurt’la Fotoğrafın Tamamı programına katılan Sözcü Gazetesi yazarı Murat Muratoğlu, CHP’nin İş Bankası hisseleri tartışmasının belki de “bitmiş bir iş” olabileceğini söylerken, hükümetin önünde bunu durdurabilecek herhangi bir engel bulunmadığını belirtti.
'MHP engel olmaz, hazırlığı bir yıldır yapılıyor'
“Geçen seneden beri hazırlığı yapılıyor. MHP’li vekiller de biz destekleriz dedi, altyapısı hazırlanmış durumda. Mahkeme süreçlerinde belki iade edilir. Buradaki esas kritik munzam sandık hisseleri. Bundan iki ay önce Vakıfbank’ın hisseleri Varlık Fonuna devredildi. Kanuna bakın, vakıf malı devredilemez ve satılamazdı. Devredildi ve satıldı. Burada aslolan Şişecam, dünyanın 4. Büyük şirketi kendi alanında”.
Muratoğlu, olası faiz indirimi konusunda da şunları söyledi: “TL bir fanus içinde tutulmaya çalışılıyor. Türkiye gibi Brezilya’ya bakıyorum Güney Afrika’ya bakıyorum, hepsinin parası yüzde 6 gibi değer kaybetmiş durumda. Bizde sadece yüzde 1.5 değer kaybı var. Bu hafta bir indirim ihtimali var. Normal şartlarda faizin 3 ay kadar inmemesi lazım. Ama Merkez Bankası Saray’dan talimatla karar alıyor. Yüzde 50 gibi bir indirim sürpriz olmasın. Swap hamlesi bunun ön adımı.”
'Pursaklarda bile 'Niye Suriye'deyiz?' deniyor
Yeniçağ Gazetesi Ankara Temsilcisi Orhan Uğuroğlu da ekonomideki gidişi ve Suriye denklemini yorumlarken, operasyonların ekonomiyi artık ağır biçimde etkilediğini belirtti. Uğuroğlu şöyle konuştu:
“Davutoğlu’nu adım adım takip ediyorlar. Saray her görüştüğü ismi takip ediyor. Hiçbir partiyi bu kadar yakın markaja almadılar. Ankara’da oto sanayii sitesindeyim, iş yok, onlarca dükkanda kiralık tabelası asılı. Çankaya’da birkaç kişi diplomatik konuştu. Pursaklarda 17 kişiye sorduk, hepsi 'Şehid vermeyelim. Niye Suriye’deyiz. Suriye’liler de gitsin' diyor."
Levent: Türkiye, 'Sünni bandı' istiyor
Yayına katılan bir diğer isim Gazeteci Hediye Levent ise, Türkiye ile Rusya’nın İdlib konusunda tam bir açmazda olduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin desteklediği muhaliflerin siyaseten masada kendi başlarına oturabilme şansının olmadığını belirten Levent şöyle konuştu:
“Türkiye o kitleye maaş vermiş, bazılarına vatandaşlık vermiş. Onları orada bırakamaz Türkiye. Türkiye çekildiği anda Şam’ın bu grupları silmesi en fazla bir yılı alır. Öte yandan, Türkiye Suriye’nin Kuzey’indeki Kürtler ile Türkiye içindeki Kürtler arasında ince bir sınır olmasından rahatsız. Türkiye araya kendi çıkarlarını koruyacak Arap-Sünni bir kuşak istiyor.”