Beşiğin kalıntısının, resmi törenle Hazreti İsa'nın doğduğuna inanılan Doğuş Kilisesi'ne getirilmesiyle birlikte çanlar çalındı ve ayinler düzenlendi. Törene din adamları, bakanlar, yetkililer ve Filistinli Hristiyanların yanı sıra turistler de katıldı.
Boyutu birkaç santimetreyi geçmeyen beşik kalıntısı, yedinci yüzyıldan beri, İtalya'nın başkenti Roma'nın büyük kiliselerinden Santa Maria Maggiore Bazilikası'nda tutuluyordu.
Filistin Tarihi Eserler ve Turizm Bakanı Rula Muayaah, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın, Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus'ten, Hz. İsa'nın beşiğinin Doğuş Kilisesi'ne iade edilmesini talep ettiğini, ancak Papa'nın, beşikten sadece küçük bir parçayı iade etmeye karar verdiğini söyledi.
Kalıntının 2 bini yılı aşkın bir geçmişi olduğunu dile getiren Muayaah, bunun Doğuş Kilisesi'ne bir ayrıcalık ve değer katacağını ifade etti.
Beşik kalıntısı, bugünden itibaren Doğuş Kilisesi'nde görülebilecek.
Filistin'de Hz. İsa'nın beşiğinin parçasının gelişi kutlandı https://t.co/wK0yn2mg5C pic.twitter.com/yJgmu6QABe
— Sputnik Türkiye (@sputnik_TR) November 30, 2019
Daha sonraki yıllarda değişikliğe uğrayan kilise, 6. yüzyılda İmparator Justinianos tarafından bugünkü biçimiyle yaptırıldı.
Beytüllahim kasabası, Eski Ahit'te çoğu kez "Beytlehem Efrata" ya da "Beytlehem Yahuda" olarak geçiyor. Kitab-ı Mukaddes'in Tekvin (Yaratılış) bölümünde de Beytüllahim'den, İbrahim Peygamber'in torunu Yakub'un karısı Rahel'in öldüğü yer olarak söz ediliyor. Rahel'in mezarı, Yahudiler ve Müslümanlar tarafından da ziyaret ediliyor.