Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayı itibarıyla yıllık enflasyonu yüzde 15,1 olarak açıkladı. TÜİK’e göre enflasyon bir önceki aya göre ise yüzde 0.86 arttı. Ancak İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre perakende fiyatların yüzde 2.53 arttığı ağustosta TÜİK’in enflasyondaki aylık artışı yüzde 0.86 olarak açıklaması tartışmaları beraberinde getirdi.
Erdoğdu, “Türkiye, 2018 yılının son çeyreğindeki ortalama yüzde 22,4 enflasyon ve yüzde 2,8 küçülmeyle birlikte slumpflasyona girmişti. Dün açıklanan ikinci çeyrek büyüme rakamlarına göre de yüzde 1.5 oranında küçüldük. Yani enflasyon içinde küçülme demek olan slumpflasyon hâlâ devam ediyor. Ekonomi hala dipte sürünüyor” yorumunda bulundu.
‘TÜFE HESAPLAMASININ CİDDİ ŞAİBELER BARINDIRDIĞI GÖRÜLÜYOR’
Daha önceden bölge müdürlüklerinin gözlemlerine göre yapılan fiyat derlenecek iş yerleri tespitinin, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın ciro verilerine göre yapılmaya başlanmasıyla hangi iş yerlerinin ağırlığının ne kadar düştüğü, hangi iş yerlerinin ağırlığının ne kadar arttığının açıklanmadığına işaret eden Erdoğdu, şu noktalara dikkat çekti:
'TÜİK'İN İNANIRLIĞI KALMADI'
Örnek vermek gerekirse, Ocak 2019’da Aralık 2018’e göre salam yüzde 29,5, sosis yüzde 22,5, sucuk yüzde 16,3 ve dana eti yüzde 8,5 ucuzlamış. Et ve et ürünlerindeki bu çapta bir ucuzlama yaşanıp yaşanmadığını vatandaşımız yaşayarak biliyor. Bu ürünlerin ucuzlaması söz konusu olmadığına göre bu fiyat düşüşü iddialarıyla yapılan TÜFE hesaplaması şaibelidir. Maalesef artık inanırlığı kalmayan TÜİK, adeta hükümetin Titanic kemancısı gibi vatandaşın market raflarında yaşadığı zamları gizleme çabası içinde. Ama onlar rakamlara yansıtmaktan kaçınsa da halk enflasyonu fazlasıyla hissediyor.”