Toplantı Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü ve Jeodezi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Özener’in konuşmasıyla başladı.
‘DEPREMİ ÖNLEME ŞANSIMIZ YOK AMA ZARARLARINI AZALTABİLİRİZ’
"Deprem sadece Marmara’da olmuyor her yerde oluyor diyen Özener, şunları söyledi:
"Artık depremin lütfen, nerede ve ne zaman olacağını tartışmayalım artık. Ben özellikle onu defalarca ifade ediyorum. Özellikle kamuoyu ile deprem büyüklüğü ve zamanının tartışılmasını açıkçası ben çok anlamlı bulmuyorum. Bunların tartışılacağı yerler, bilimsel toplantılar, makalelerdir. Bizim burada özellikle gideceğimiz yer depreme karşı nasıl önlem alabiliyoruz? Bunun içinde Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, 99 depreminden sonra hemen harekete geçerek bir proje başlatmıştı. 'Afete hazırlık eğitimi projesi'. Bu proje 1 yıl sonra bir birim haline geldi. 'Afete hazırlık eğitim birimi' yani şunu söylüyoruz biz: 'Depremi önleme şansımız yok, bu doğa olayının önüne geçemiyoruz ama zararlarını azaltabiliriz.”
‘TÜM TÜRKİYE'Yİ HOMOJEN OLARAK TAKİP EDİYORUZ’
‘HER 100 KİŞİDEN 3 KİŞİ DOLAP ALTINDA KALARAK YAŞAMINI YİTİRDİ’
Bölgesel Deprem Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat ise yapısal olmayan eşyaların sabitlenmemesi nedeniyle can kayıplarının yaşandığını vurgulayarak, “ Hayatını kaybedenlerin yüzde 3’ü, bütün Marmara bölgesinde, yaralananların da yüzde 50’si yani her 2 kişiden birisi yapısal olmayan hasarlar nedeniyle yaralanıyor. Yani ya dolap devrilmesi, ya da cam çerçeveye basıp yaralandılar. Bunların daha önceden tedbiri alınsaydı bunları yaşamayacaktık. Her 100 kişiden de 3 kişi dolap altında kalmak suretiyle 17 Ağustos’ta hayatını kaybetti. Böyle bir araştırma sonucumuz var“ dedi.
‘HER AN DEPREM OLACAKMIŞ GİBİ HAZIRLIKLI OLMALIYIZ’
‘BİR MÜFREDAT OLARAK CİDDİ BİR ŞEKİLDE ELE ALINMASINDA DA FAYDA OLACAKTIR’
Bir gazetecinin okullardaki çocukları deprem konusunda bilinçlendirmeye yönelik çalışmalarla ilgili sorusuna ise Kalafat, şöyle cevap verdi:
“Öncelikle hedef kitlemiz çocuklar. 4. Sınıf ve üzerindeki çocuklara deprem bilincini daha çok yaygınlaştırmak istiyoruz. Çünkü geleceğin mühendisleri, mimarları onlar olacaklar. Dolayısıyla oradan başlamamız gerektiğini düşünüyoruz. Bunun için biz aslında Rasathane olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. Yılda 200 tane okuldan 8 bin öğrencimiz buraya geliyor. Ama sizin de dediğiniz gibi Milli Eğitim Bakanlığı’nca da bir müfredat olarak ciddi bir şekilde ele alınmasında da fayda olacaktır."
‘SABİTLEMEDİĞİNİZ EŞYALAR SİZİ ÖLÜME GÖTÜREBİLİR’
‘HERKES SEVDİĞİNİN KAHRAMANI OLSUN’