Hakkında açılan FETÖ soruşturması üzerindeki gizlilik kararının kaldırılması için savcılığa dilekçe veren İYİ Parti lideri Akşener, ifadeye çağırılması halinde bildiklerinin devletin resmi kayıtlarına geçirilmesini istediğini söyledi.
Cumhuriyet'ten Ali Açar ile Selda Güneysu'nun sorularını yanıtlayan Akşener'in açıklamaları şöyle:
Seçimler sonrasında Kemal Kılıçdaroğlu ile bir araya geldiniz. Bu görüşmede neler konuşuldu?
"Belediyeler üzerinden görüşmemiz oldu. Bize ‘CHP olarak görmeyin’ diyerek nezaket gösterdi. Elbette ittifak yaptık ama 'kazanılan belediyeler hangi amblemle kazanıldı ise biz buna dikkat edeceğiz' dedik. Belediye başkanlarını en azından kendi adımıza rahat bırakmayı karalaştırdık. Bir ihtiyaç olduğunda genel başkanlar olarak görüşeceğimizi konuştuk. Meral Akşener olarak ne Mansur Bey'e ne de Ekrem Bey'e ‘Şu genel müdür olsun’, ‘İştiraklere bağlı şirketlerin yönetiminde bu bulunsun’ demedik. Tek bir üst düzey yönetici talebim olmadı. Çünkü 2009-2014 ve 2019 seçimlerinde çok insan birikti. Genel sekreter ya da yardımcılığı gibi konularda talepte bulunamayız. O başkanın tasarufunda bulunmalı. Asıl mesele Türkiye’de milletimiz aç ve işsizlik had safhada. Her salı grup toplantımızın ardından talepler geliyor. Sıradan talepler ve sırf evine ekmek götürmek için insanlar iş talep ediyor. Bunda da İstanbul ön sırada. Bunları görüştük."
'BEN AK PARTİ'NİN KURUCULARI ARASINDAYIM'
Hakkınızda FETÖ soruşturması açıldı. Bunu değerlendirir misiniz?
'TÜRKİYE'NİN EGEMENLİK HAKLARINA SAYGISIZLIK VAR, MÜSAADE ETMEYİZ'
S-400 füzeleri ve Doğu Akdeniz’de yaşananlarla ilgili tavrınız ve düşünceleriniz?
Irak’ta öldürülen Türk diplomat olayı ile Türkiye’ye bir mesaj mı var?
"Bunun neye tekamül ettiğini göreceğiz. Bizde kendi imkanlarımız ölçüsünde neye tekamül ettiğini öğrenmeye çalışıyoruz. Bir sebep varsa ve bir mesajsa o ne? Barzani ile el altından görüşmeler devam ediyor. Barzani ile hiç kopmadılar. 23 Şubat’da Apo ile görüşülüyor demiştim. Bunun altında da başka bir iş olmalı.
Yeni bir açılım süreci yaşanır mı?
'CANAN HANIM ÜZERİNDEN SİYASETİN ÇEŞİTLİ ALANLARINA MESAJ VAR'
Canan Kaftancıoğlu hakkındaki soruşturmayı nasıl değerlendiriyorsunuz?
31 Mart ve 23 Haziran seçimlerinin ardından Türkiye’de siyaset olarak ne değişti?
"Aslında siyaseten çok şey değişti. Vatandaşlarımız hangi siyasi partiye oy verirse versin şimdi dirençle bazı şeylerin değişebileceğini gördüler. Ben böyle psikolojik etkisi olduğunu düşünüyorum. Korku duvarının çatlamasının önemli olduğunu düşünüyorum. 31 Mart ile bu korku duvarı yıkıldı. CHP ile yaptığımız işbirliği, güç birliği ne derseniz ‘İsteyince oluyormuş’ mesajını verdi. 17 yıllık AK Parti iktidarının alaşağı edilebileceği bu seçimde ortaya çıktı. Bu da insanları rahatlattı. Efsaneleri çöktü. Şehirli seçmen denilen tanım vardır. Uğraştı, uğraştı kendini hep yenilmiş hissetti. Bu sefer olabiliri gördü. İnsanlar zafer hissetmiyor. Sadece isteyince olabilirmişi gördü."
'ÇEŞİTLİLİĞE İHTİYAÇ VAR, TEKÇİLİKTEN YORULDUK'
Sizce yeni bir partiye gerek var mı? Grup kurabilirler mi ve sizden oy alır mı?
Yeni bir anayasa taslağına destek verir misiniz? Ekonomide yeni bir Kemal Derviş dönemi mi geliyor?
"Yeni Anayasaya yönelik hemen hemen Kemal Kılıçdaroğlu’nun dışında başka siyasi alanlarda çalışmanın var olduğunu biliyorum. Bizim de Şenol Bal hanımefendinin başkanlığında 24 Haziran seçimlerinden itibaren başlatılmış çalışmamız var. Şahıs olarak parlementer sistemden yanayım. Demokrasimizin ömrü uzun. 95 yıllık bir birikim var. Bizim bakışımız var olan birikimlerin eksikliklerini düzeltmek olacak şekilde. Keşke damat beyi kenara alsa ama ona mahkum. Yeni bir Kemal Derviş’e gerek yok. Bu ülkede bunu toparlayacak birikimli insanlar var. Keşke onlara şans verse."