Musk, insan ve makine zekasının ortak yaşam (simbiyoz) oluşturmasına dair hedeflerinde önemli bir aşama kaydettiklerini belirtti.
Musk’ın açıkladığı projeye göre beyne enjekte edilen ve insan saçından daha ince iplikler, nöronların aktivitesini belirliyor. Bu kablosuz implant, beyne bir robot tarafından yerleştiriliyor. Böylece insan beyni doğrudan bilgisayarla iletişim kurabiliyor.
Elon Musk’s Neuralink looks to begin outfitting human brains with faster input and output starting next year https://t.co/V3IYkjatTc by @etherington pic.twitter.com/F1IiAR1TR7
— TechCrunch (@TechCrunch) 17 Temmuz 2019
‘MAYMUN BİLGİSAYARI KONTROL ETMEYİ BAŞARDI’
Ancak cihazlar şu ana kadar sadece hayvanlar üzerinde test edildi. Farelerle deneyler yapıldığı bilinirken Musk, etkinliğin soru-cevap bölümünde Kaliforniya Üniversitesi’nden bilim insanlarıyla birlikte maymunlar üzerinde de çalışıldığını açıkladı.
Musk, “Maymun, beyniyle bilgisayarı kontrol etmeyi başardı. Sadece bilginize” dedi.
PARKİNSON İÇİN ÇÖZÜM SUNACAK
“Uygarlık ölçeğinde baktığımızda bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum” diyen Elon Musk, Neuralink’in tıp alanında da çığır açacağını savundu.
Elon Musk’ın iddiasına göre Neuralink, ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) onaylı mevcut cihazlardan bin kat daha etkili elektrotlara sahip.
İNSANLAR ÜZERİNDE DENENMESİ İÇİN ONAY BEKLENİYOR
Neuralink projesinin baş beyin cerrahı Dr Matthew McDougall da, insanlar üzerindeki klinik çalışmalara 2020 yılında başlamak için FDA’den onay beklediklerini söyledi. İlk deneylerin omurilik felci yaşayan hastalar üzerinde olması ve dört bu hastaların beyinlerine dört adet Neuralink cihazı yerleştirilmesi bekleniyor.
Elon Musk, Neuralink projesini ‘varoluşsal tehdit’ olarak tanımladığı yapay zekanın insan zekası karşısında üstün gelmesini önlemek amacıyla başlattığını söylüyordu.
Yapay zekayı avantaja çevirmek istediğini belirten Musk, “Bunun oldukça iyi bir amacı var, hastalıkları tedavi etmek ve insanlığın geleceğini güvence altına almak” ifadelerini kullandı.