Gelişmeleri güvenlik uzmanı Metin Gürcan ile konuştuk.
‘F-35 VE S-400’LERİN TEDARİK SÜREÇLERİNİN AYNI ZAMANA DENK GETİRİLMESİ VE POLİTİZE EDİLMESİ TÜRKİYE’Yİ KRİZE SÜRÜKLEDİ’
Türkiye’nin hava savunma mimarisinin yapısal reform süreci ihtiyaçlarına dikkat çeken Metin Gürcan’a göre, hem 15 senelik geçmişi olan F-35’ler hem de S-400 sistemleri yakıcı bir ihtiyaç. “Özellikle Ortadoğu’daki ve küresel anlamdaki değişen güenlik ortamına baktığımızda her ikisi de olmazsa olmaz” diyen Gürcan, ancak tedarik süreçlerinin aynı zamana gelmesi ve politize edilmesinin büyük bir zamanlama hatası olduğunu ve Türkiye’yi büyük bir diplomatik krize sürüklediğini dile getirdi:
‘TRUMP’A BAĞLANAN UMUTLAR ÇIKMAYINCA NATO’YA TAŞINDI. BEN BUNA AĞIR ÇEKİM TREN KAZASI DİYORUM’
Gürcan, ABD ile krizin bir seneden beri ‘geliyorum’ dediğini ancak Ankara’nın Trump’ın Amerika’nın güvenlik yapılanmasını aşarak süreci yönlendirebileceğine yönelik inancının krizi bu boyutlara taşıdığı görüşünde. Ankara’nın Trump’ın beklentilerini karşılayamayacağını anlayınca meseleyi NATO’ya taşıdığını ve ikili kriz yerine çoklu krize yönelindiğini söyleyen Gürcan, diğer üye ülkeler üzerinden çözüm bulma girişiminin sonuç vermesine ihtimal vermeyerek gelişmeleri ‘ağır çekim tren kazası’ diye nitelendirdi:
‘S-400’LER KONUSUNDA ERTELEME OPSİYONU ARTIK YOK’
Diğer yandan Gürcan’a göre S-400’lerin Rusya Federasyonu’ndan alınması konusunda herhangi bir ertelenme yaşanmayacak. “Erteleme bundan 4-5 ay önceki pazarlıkların konusuydu” diyen Gürcan, Pentagon şefi Shanahan’ın Akar’a yolladığı mektubun da ‘çok net’ olduğunu anımsattı. Gürcan, ABD’nin olası yaptırımlarının Doğu Akdeniz’deki gelişmelerle bağlantılarının da altını çizerken, Türkiye’nin bölgede elini zayıfladığı, yalnızlaştığı, müttefik ve partner bulmakta zorlandığı bir jeopolitik süreçte karşısında ortak bir blok bulduğunu da vurguladı:
‘TÜRKİYE, İTALYA VE İSPANYA PARTNER OLABİLİR’
Gürcan’a göre Türk hükümetinin krizi öncelikle ABD-Türkiye krizi olmaktan çıkartması ve NATO’yu arabulucu olarak işin içine sokması gerekiyor. ABD ve Almanya’nın çekmesine karşın Türkiye’de İtalyanların Maraş’ta, İspanyolların da Adana’da orta irtifa hava savunma sistemleri bulunduğunu söyleyen Gürcan, bir formül geliştirilebileceğini belirtti. Ancak Gürcan, her halükarda Rusya’nın da bu süreçte hoşnutsuzlukları olacağı görüşünde. Rusya’nın da kendi sistemlerinin NATO’ya bu denli yakın olması ve açılmasını istemeyeceğini anımsatan Gürcan, ABD ile yaşanan riskli sürecin Rusya ile de yaşanması olasılığına dikkat çekti:
‘OSAKA ZİRVESİNDEN NET BİR SONUÇ ÇIKMAZ’
Gürcan, Türkiye’nin F-35 konsorsiyum toplantısından dışlandığını anımsatırken, sırada Rusya’nın S-400’lerin konuşlandırılacağı yerlerle ilgili olarak teknik heyetlerini göndermesinin de bulunduğunu vurguladı. Gürcan’a göre, krizden çıkış için 27-28 Haziran’da Osaka’da düzenlenecek G20 zirvesinde Trump’la görüşme yapılması da işe yarayacak görünmüyor. Gürcan krizden Ankara’yı çıkartacak formül bulunması olasılığı için ise “Umarım güvendiğimiz dağlara kar yağmaz ama son 1.5 senedir epey bir kar yağdı, karın yüksekliği artıyor” ifadelerini kullandı: