Yine bu süreçte ABD’nin Irak’ta hükümet çalışanlarını ülkeden çekme kararı dikkat çekmiş, Irak Meclisi Güvenlik Komisyonu üyelerinden Kerim Uleyvi de ABD’yi Irak’a daha çok asker göndermek için bahane uydurmakla suçlamıştı.
Körfezdeki askeri yığınağını yoğunlaştıran ABD’nin Irak’ı merkez üssü olarak kullanılmak istediği iddiaları da gündemde.
'İRAN VEKALETEN SAVAŞIN SAHASI KONUMUNDA'
ABD’nin 11 Eylül’le birlikte hegemon bir güç olma hedefinin karşısında ciddi bir rakip görmediğini, Afganistan ve arkasından Irak’a müdahalesinde de bu planını hayata geçirme arzusunda olduğunu belirten Erol, “Ancak ABD bu attığı adımların bir sonucu olarak karşısında adı konulmamış bir defakto ‘ötekiler’ ittifakını buldu” dedi.
Bu ötekiler ittifakının başında Rusya ile Çin’in geldiğini ve son döneme bakıldığında ABD ve AB arasındaki iplerin de koptuğunu ifade eden Erol’a göre, İran tam bu noktada ABD ile “ötekiler ittifakı” arasındaki yeni bir vekaleten savaşın sahası konumunda.
İran’ın sahip olduğu potansiyel bakımından bir oyuncu ve Rusya ve Çin’in vazgeçemeyeceği bir aktör konumunda olduğunu da belirten Erol, Rusya açısından da İran’ın en temelde bir beka konusu olduğu görüşünü iletti. Erol’a göre, İran ve aynı zamanda Türkiye’nin farklı bir mecraya çekilmesi Rusya açısından Balkanlar’dan başlamak üzere, Orta Asya’ya uzanan geniş bir hatta ciddi bir zafiyet anlamına geliyor. Bu bakımından ABD-İran krizinin ikili ve ya bölgesel bir kriz olarak görülmemesi gerektiğinin altını çizen Erol, şunları kaydetti:
'ABD SOĞUK SAVAŞ ARAÇLARIYLA YENİ BİR DÜNYA DÜZENİ KURAMAYACAĞINI DÜŞÜNÜYOR'
'BATIDAKİ LİDERLİĞİNİ DAHİ KAYBETTİ'
'BÜYÜK BİR SAVAŞA İHTİYAÇ DUYUYOR'
Bu nedenle “İran krizinin uluslararası sistemde beka endişeli bir kırılmaya işaret ettiğini” vurgulayan Erol, “ABD her ne pahasına olursa olsun bu krizi, bu savaşı kazanmak zorunda, kendisini böyle hissediyor ve gerekirse askeri yöntemlere de başvurmak istiyor” dedi.
'ABD’NİN ELİNDE CİDDİ BİR GEREKÇE YOK; İRAN’I HATAYA İTMEYE ÇALIŞIYOR'
Irak örneğini veren Erol, “Dünya o zaman sesini çıkarmamıştı ama İran, Irak değil ve o zaman ki uluslararası sistem de şu anki uluslararası sistem değil. Bundan dolayı da Amerika eskisi gibi rahat hareket edebilme imkan ve kabiliyetine sahip değil, en başka kendi batılı müttefiklerinden tam anlamıyla bir destek alamıyor” dedi.