Suriye'nin kuzeydoğusunda istikrar çalışmalarına yönelik siyasi görüşmelerin devam ettiğini belirten Ghika, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey'nin bu konuda Türkiye ve DSG ile görüşmelerini sürdürdüğünü ifade etti.
Koalisyonun DSG'yle 40 bin kişilik 'güvenlik gücü' eğitmesine yönelik bir soruya yanıt veren Ghika, "Kuzeydoğu Suriye ile ilgili tam sayıları söyleyemeyeceğim çünkü orası biraz hassas bir yer. Ancak şunu ifade edebilirim, 30 ila 40 bin sayısına doğru durağan bir şekilde ilerliyoruz. Bu sayıya ulaşacağımızı düşünüyoruz" dedi.
Şu ana dek bu eğitimler kapsamında kaç kişinin eğitildiğine ilişkin bir soruya ise Ghika, "Şu anda 10 ila 20 bin arasında bir yerdeyiz ve durağan bir şekilde artıyor bu" karşılığını verdi. Ghika, bu sürecin hızlanmasına ilişkin ise şu ifadeleri kullandı:
"Bu sürecin hızlanması DSG'nin IŞİD sonrası için kendini ne kadar hızlı yapılandırdığına bağlıdır. Bizim perspektifimize göre ise DSG bu aşamaya geçerken biz de sonuna kadar DSG'ye vereceğimiz desteğe bağlıyız. Böylece, bu ortaklıkla IŞİD tehdidi ile mücadeleye devam edebiliriz."
DSG'ye karşı Suriye’nin kuzeydoğusundaki bazı kentlerdeki protestolara yönelik bir soruya yanıt veren Ghika, protestoları izlediklerini ve örgütün Ayn-el İsa'da protestocularla bir araya geldiğini söyledi.
Bölgedeki protestoların genellikle yaşam koşullarıyla ilgili olduğunu ve etnik bir sorundan kaynaklanmadığını iddia eden İngiliz general, "DSG'nin Arap nüfusun ağırlıklı yaşadığı şehirlerden çekilmesine ilişkin bir planınız var mı?" sorusuna ise "Şu anda ilerlenen bir yol var ve bölgedeki en büyük tehdidin IŞİD olduğunun kabul edilmesi gerekir. Şu aşamada bir çatlağı kırmak IŞİD'in tekrar toparlanmasına yol açacak. Bu da bölgenin güvenlik ve istikrarını tehdit eder" yanıtını verdi.
İRAN HAKKINDA AÇIKLAMA
ABD yönetiminin son haftalarda İran'ın Suriye ve Irak'ta ABD'ye ait hedeflere saldırı hazırlığı yaptığı iddialarına ilişkin soruları da yanıtlayan Tümgeneral Ghika'nın, "İran destekli Şii milislerin" durumunda herhangi bir değişiklik görmediklerini ifade etti.
Bölgede söz konusu olan tehditlere yönelik güvenlik tedbirlerini sürekli güncellediklerini belirten Ghika, ABD yönetiminin İran tehdidine yönelik açıklamaları ile ters düştüğü hatırlatılınca, bölgedeki aktörlerin teşkil ettiği tehditlerin zaman zaman değişiklik gösterdiğini ifade ederek Washington ile Koalisyon arasındaki görüş farklılığını gizlemeye çalıştı.
Gazetecilerin bu görüş ayrılığını vurgulayan sorular yöneltmesi üzerine ise Ghika, "Bağdat'a gelin size tehdit seviyesinin ne olduğunu anlatalım" diyerek tepki gösterdi.