Rusya Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü Arap ve İslam Araştırmaları Merkezi’nin kıdemli araştırma görevlisi Doç. Boris Dolgov, Sputnik’e açıklamasında, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki olası görüşmeye ilişkin açıklamaların gerçekten de yapıldığını söyledi. Suriye’deki çatışmalar öncesinde iki ülke arasındaki ilişkilerin “iyi ve hatta yakın” olduğunu hatırlatan uzman, “Türk ve Suriye liderleri ortak etkinlikler, hatta aile yemekleri düzenliyordu. Ama Suriye’deki savaş, Türk yönetiminin ani biçimde Esad’a karşı çıkmasına ve iktidarının gayri meşru olduğunu açıklamasına yol açtı” ifadelerini kullandı.
'TÜRKİYE, SURİYE'DE İKTİDAR DEĞİŞİKLİĞİNİ GÜNDEME GETİRMİYOR'
“Bu, Türk yönetiminin, Suriye yönetiminin silahlı muhalefetin büyük kısmını ve IŞİD’i bastırmayı başardığı gerçeğini kabul etmesiyle ilgili. Türkiye şu anda Suriye’de iktidar değişikliği konusunu gündeme getirmiyor. Suriye’deki Kürt silahlı oluşumlara yönelik ortak tutum da büyük rol oynuyor. Özerk Kürt devletinin kurulması Türkiye ve Suriye için kabul edilemez. Suriye yönetimi, Kürt sorununun mevcut veya değiştirilecek Suriye Anayasası çerçevesi içinde çözüme kavuşturulması gerektiğini savunuyor”.
'GÖRÜŞMELER, İDLİB'DEKİ GRUPLARIN BASTIRILMASINI SAĞLAYABİLİR'
Erdoğan ve Esad arasındaki olası görüşmelerin ve bu görüşmelerden çıkacak olası olumlu sonuçların, İdlib’de Hayat Tahrir eş-Şam liderliğindeki radikal grupların büyük kısmının bastırılmasına yol açabileceğini dile getiren uzman, “Türkiye, Rusya’yla ortaklaşa İdlib’deki sorunu çözmek için çaba harcayacak. Suriye ve Türkiye’nin yakınlaşması elbette genel olarak tüm Ortadoğu’daki durumu olumlu etkileyecek” dedi.
İki ülke arasında ilişkilerin kurulmasının, Suriyeli sığınmacıların da evlerine dönmesine yardımcı olacağından emin olduğunu söyleyen Dolgov, “Bazıları evlerine dönmeye başladı bile, ama bu geri dönüş kitlesel hâl almaktan henüz çok uzak. Elbette Türkiye ve Suriye yakınlaşırsa bu süreç genişler ve sığınmacılar Türkiye’den evlerine dönmeye başlar. Şam’ın açıklamalarına göre, adları Suriye ordusuna yönelik işlenen suçlara karışmayan tüm sığınmacılar anayurduna dönebilir” diye ekledi.