Oxford Üniversitesi ile Pekin Üniversitesi ve Çin Tıp Bilimleri Akademisi tarafından yürütülen araştırma için 10 yıl boyunca 500 bin Çinli takip edildi. Sonuçların tüm topluluklarda geçerli olduğunu belirten bilim insanları, alkolün doğrudan etkilerini göstermesi için açısından bugüne kadar elde edilmiş en iyi kanıtlara sahip olduklarını vurguladı.
BİR BİRİM RİSKİ YÜZDE 15'E KADAR ARTIRIYOR
Alkol tüketiminin sınırlanması gerektiğini vurgulayan uzmanlara göre günde 1 ya da 2 içki felç riskini yüzde 10 ile 15 arasında artırıyor. Günde 4 içkide bu risk yüzde 35'e çıkıyor.
Araştırmada '1 içki' olarak bahsedilen miktar ise '1 kadeh şarap, 1 kutu bira ve 1 birim alkollü içki' olarak tanımlandı.
FARKLI ÇEVRELERİN FARKLI YORUMLARI VAR
NEDEN ÇİN'DE YAPILDI?
Doğu Asya ülkeleri uzmanlar için alkolün etkilerini araştırmak için iyi saha olarak kabul ediliyor. Çinli atalara sahip pek çok kişinin taşıdığı gen kombinasyonunun, onları alkole karşı daha duyarlı hale getirdiği düşünülüyor. Söz konusu geni taşıyanlar, alkole daha nahoş bir tepki veriyor ve içki tüketiminin ardından kendilerini daha kötü hissediyorlar.
Bu gene sahip olmayan batılı nüfuslarda ise bu tarz bir araştırma yürütmek mümkün değil.
Bilim insanlarına göre araştırmanın yine de net bir sonucu var, o da günde bir birim içkinin sağlığa iyi geldiğini kanıtlayan bir veri bulunmuyor.
ELEŞTİRİLER DE VAR: SON SÖZÜ SÖYLEMEKTEN UZAK
Cambridge Üniversitesi'nden Dr. Stephen Burgess, sadece Çinli nüfusa ve şarap yerine bira ile yüksek alkollü içkilerin tüketimine odaklanmayı yanlış bulduğunu söyledi. "Felç riski tüketilen alkol miktarıyla orantılı artıyor. Yani insanlar içki içmeyi seçiyorsa, alkol tüketimini sınırlandırabilirler" dedi.
Açık Üniversite'den Profesör Kevin McConway de, araştırmanın her soruya cevap vermediğini belirtti. McConway, "Alkolün rolüne dair bilgilerimizi ileri bir noktaya taşıdı, ama son söz de olamaz. Alkolün felç riskini nasıl artırdığına dair bağlantıyı tam olarak kuramıyor, kalp krizi riskini artırıyor gibi de görünmüyor" diye konuştu.