Gelişmeleri Koç Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Altay Atlı ile konuştuk.
‘ABD AB'Yİ ÇİN KONUSUNDA SÜREKLİ UYARIYOR, İTALYA'NIN HEDEFE KONULMASI İKİYÜZLÜLÜK'
Altay Atlı'ya göre, Çin'in Avrupa'da yatırım ve ticaret anlamında hedefleri yeni değil. Ancak ‘Kuşak ve Yol Girişimi' eşliğinde ABD ile ticaret savaşına tutuşulmasıyla işbirliği çabalarının daha fazla önem kazandığını belirten Atlı, Amerikan yönetiminin Avrupalılara yönelik Çin baskılarına dikkat çekti. Özellikle Huawei ve 5G teknolojisinde Amerikalıların Çin ile işbirliğini men etme çabalarına dikkat çeken Atlı, İtalya'nın da ‘Kuşak ve Yol Girişimi' mutabakatına imza koyan ilk G7 üyesi olarak Washington'ın şimşeklerini üzerine çektiğini vurguladı. ABD'nin İtalya'ya yönelik eleştirilerine Avrupa kanadının da katıldığını aktaran Atlı, bu tutumun ‘ikiyüzlü' olduğuna dikkat çekti:
‘ALTYAPIDAKİ BİRTAKIM EKSİKLİKLERİ ÇİN GİDERİYORSA AVRUPA, ÇİN'İ TERCİH EDİYOR'
Avrupa'da sadece İtalya'nın değil Fransa'nın da Çin ile önemli işbirliğinin bulunduğunu aktaran Atlı, bunun yanında Çinlilerin Yunanistan ve Macaristan'la yoğunlaşan altyapı ilişkilerine dikkat çekti. Bunun arkasında ciddi altyapı meselelerinin yattığını belirten Atlı, Çin'e yönelik AB içinde ‘insan hakları' başlıklı şüphelere karşılık Avrupa'nın altyapı ihtiyaçları için bu ülkeyi tercih etmelerine dikkat çekti:
‘ÇİN İÇİN FARKLI AVRUPALAR VAR'
Atlı'ya göre meselenin bir boyutu da Çin'in Avrupayı AB olarak değil ‘farklı Avrupalar' olarak algılaması ve üye ülkelerle ayrı ayrı ilişkiler tesis etmesi. Batı Avrupa'nın Pekin'e karşı ulusal güvenlik ve diğer teknolojik kaygılarla daha temkinli durduğunu da belirten Atlı, diğer yandan AB üyesi ülkelerin de Çin karşısında ortak politikalar zaten geliştirmemiş olmalarına dikkat çekti:
‘ALMANLARIN HER ANLAMDA ÇİN İLE DAHA FAZLA İŞBİRLİKLERİ VAR'
Bu karmaşık ilişki ağı içerisinde Atlı, Almanya'nın Çin ile diğer Avrupa ülkelerinden daha derin işbirliği tesis etmiş olmasını dikkat çekici buluyor. Merkel'in defalarca Çin'i ziyaret ettiğini anımsatan Atlı, İtalya'nın son mutabakat ile ‘Avrupa'yı terk ettiği' türünden eleştireliren haksızlığını dile getirdi. Avrupa'nın Çin'e yönelen arayışlarında Trump yönetiminin de etki ettiğini vurgulayan Atlı, sürekli ortaya serilen ‘insan hakları' temasının da giderek sıkıntılı bir başlık teşkil etmeye başladığının altını çizdi:
‘ALMANYA ÇİN'İN TEMİZ ENERJİ HAMLESİYLE İLGİLENİYOR'
Atlı, Çin'in ekonomik kalkınmasını temiz enerji kaynaklarına erişecek yeni teknolojilere yönelme eşliğinde geliştirme çabalarına da atıf yaparken, ülkenin bu açıdan Avrupa için cazip olduğunu vurguladı. Özellikle Almanya'nın enerji dönüşümü meselesiyle ilgilendiğini anımsatan Atlı, Pekin ile ilişkilerin giderek çok boyutlu hale geldiğinin altını çizdi: