‘ERKEN KAYITLARDA AİLELER ÇİFT TAKSİT VERİYOR'
Okullar yeni başlarken burs verdiğini söylüyor sonra da bursun kaybedildiğini söyleyip ücreti iki üç katına çıkarıyor. Burada bir önce söylediğimiz konuya geliyoruz. Veli okul sözleşmesi önemli. Okulla yaptığınız sözleşmenin her maddesini iyi inceleyin. Burs hangi koşullarda verilecek, bir öğretim yılı için mi, bir kademe için mi? Bunları net bir biçimde öğrenmek gerekiyor. Bazı burslar akademik başarıya bağlı. Öğrencinin notunda değişiklik olunca burs da düşüyor. Okulla yaptığınız sözleşme hangi koşullara sona erecek ücret nedir bunun net bir biçimde belirlenmesi gerekiyor. Okullar kendi içlerinde kurs düzenleyip bunun için ekstra para alabiliyorlar. Bazıları öğretim ücretleri içinde kabul ediyor, bazıları ayrı alıyor. Bunların hepsinin sözleşmede yazıyor olması gerekiyor. Okul ben dışarıdan öğretmen tuttum bunun için para alırım diyor.
30 binin altında okul bulmak çok zor. Anaokullarında yarım gün için 40-45 bini bulan ücret var. 30 bin ila 70 bin arasında değişiyor ücretler. Okulların tümü daha öğretim ücretlerini açıklamadılar. Mayıs ayının sonuna kadar öğretim ücretleri belirlenmiş olur. Mayıs ayına kadar açıklamamış olan okul bir önceki yılın ücretleriyle ilerleyeceğini söyler. Yemek ücreti ayrı ki 6-7 bin lira arasında değişiyor. Buna ek olarak servis ücreti var. Okullar öğretim ücreti dışında yemekten servisten kılık kıyafetten servisten kar etmemesi gerekiyor. Yemekte 7 bin lira gerçekten çok yüksek.
‘ÖZEL OKULLAR İÇİN DEĞERLENDİRME KURULUŞU YOK'
Üniversiteler için YÖK birkaç yıldır tercih kılavuzunda üniversitelerin karşısında akademisyen sayısı, profesör sayısı yardımcı doçent sayısını, sınav bilgilerini veriyordu. Bu kriterleri artıracak, patent sayısı, makale sayısına da dikkat edecek. Dünya ve bölgesel makalelere, endüstriyle ilgili projelerde ne kadar ilerlenmiş onlara bakacak. Üniversiteleri sıralayan uluslararası kuruluşlar var, bunu YÖK de yapacak. Bu doğru olacak mı? Tartışılır. YÖK'ün görevi bu olmamalı. Çünkü bunlar zaten var. Kriterleri ağır olduğu için eleştirilen sıralama kuruluşları var. Türkiye'de ODTÜ içinde kurulan bir ulusal ve uluslararası derecelendirme kuruluşu var. Zaten bunların kriterleri biliniyor. YÖK'ün sıralama yapmış olması bu sefer sıralama kriterlerini tartışmaya açacak. Sıralama yerine özelliklerini kılavuzda karşılarına yazsa bu yeter. Bir de bakmak gerekiyor aileler özel okullar neden çocuklarını gönderiyor. Özel okullara gidenlerin sayısı bir milyon 300 bini aştı. Ücretsiz eğitim varken aileler kredi çekip çocuklarını özel okullara gönderiyor."