Ekonomik kriz özel okulları da etkilerken, kapanan, konkordato ilan eden okul sayısı giderek artıyor. Bu durumla karşı karşıya kalan okullardaki öğrenci, öğretmen ve veli mağduriyetini en aza indirmek isteyen Milli Eğitim Bakanlığı, okul açmak isteyenlere 'teminat şartı' getirdi.
Özel Okullar Derneği'nce Antalya'da düzenlenen eğitim sempozyumunda konuşan Yıldız, özel öğretimin payının yüzde 8.3'e ulaştığını belirterek şöyle devam etti:
"Bu oran önemli ama bunun sürdürebilir ve sağlam olması gerekir. Birkaç kapanma olayı var. Kamuoyunda şöyle bir endişe var: Kapanmalar devam edecek mi? Kapanan okullardaki öğrenciler ve öğretmenler ne olacak? Bir okulun kapanması herhangi bir kurumun kapanması gibi değil. Tek bir okulun bile kapanması canımızı acıtıyor, tedbir almamız gerekiyor. Bir okul kapandığı zaman öğrencilerimizin mağduriyet yaşamasını istemiyoruz. Teminatı yeni açılan kurumlardan isteyeceğiz. Amacımız kapanmak durumunda olan kurumlardaki süreci kayyım vasıtasıyla tamamlamak. O yıl eğitimin kesintiye uğramadan devam etmesi için biz devreye girmiş olacağız. Veli ve öğrenciyi korumak istiyoruz, kurum sahipleriyle de görüştük. Sektöre giriş daha kontrollü olacak."
TEMİNAT MİKTARI NE KADAR OLACAK?
Kapanan temel liselerde 'öğrenci teşviki'nin geri alınmayacağını da söyleyen Yıldız, özel öğretim kurslarının kapanmasının ardından eşzamanlı olarak alınacak hukuki düzenlemelerle kaçak kurslar için ağırlaştırılmış yaptırımlar geleceğini de anlattı.
Yıldız, "Resmi boyutu olmayan, bakanlıktan onay almamış, ‘merdiven altı' olarak tanımlanan ruhsatsız kurumlarla ilgili hukuki altyapısı hazırlanarak çok etkin denetim sistemi uygulanacak. Çok ciddi tedbirler alınıyor, çok ağır cezalar gelecek. Kimseye göz açtırmayacağız. Velilere de, ‘kamunun bu anlamdaki düzenlemelerine, uygulamalarına destek verin, güvenilmeyen, emin olmayan, resmiyeti bulunmayan yerler tehlikeli, çocuğunuzu göndermeyin' diyoruz'' diye konuştu.