Tüketici fiyatları şubat ayında yüzde 0.16 artarken, yıllık bazda yüzde 19.67 oldu. Bu sonuçla yıllık enflasyon 5 ay sonra ilk kez yüzde 20'nin altına inmiş oldu. Ekonomist Enver Erkan, 6 Mart'taki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından çıkacak olası kararı ve mesajları RS FM'de değerlendirdi.
‘GIDA FİYATLARINDAKİ KONTROLSÜZLÜK ENFLASYONDA YUKARI YÖNLÜ BASKI YARATIYOR'
Para politikaları beklentilerinde ana göstergenin hala enflasyon olduğuna vurgu yapan Enver Erkan, enflasyon seviyesindeki tek etkinin kur kaynaklı maliyet etkisi olmadığını belirtti, yapısal sorunlar olduğunun altını çizdi:
"Bunların başında gıda fiyatlarındaki kontrolsüzlük geliyor. Bir miktar tanzim satışlarla dengelenmeye çalışılsa da gıda kaynaklı riskler devam ediyor. Sorunun kaynağını ortadan kaldırmadığınız sürece çok kalıcı etkiler söz konusu olmayacaktır. Önümüzdeki birkaç ay için enflasyonda yukarı yönlü riskler devam ediyor."
‘MERKEZ BANKASI 'ŞAHİN' DURUŞUNU KORUR'
Türkiye'nin reel faizi gelişen ülke emsallerinin bir miktar üzerinde tutması gerektiğini kaydeden Erkan, "TCMB'nin karar metninde de benimsemiş olduğu şahin görünümü ve sıkı para politikası vurgusunu devam ettirmesini bekliyoruz" dedi.
‘ENFLASYONDAKİ DÜŞÜŞLE BİRLİKTE FAİZLER DE KADEMELİ OLARAK YÜZDE 18'LERE İNER'
Enver Erkan, faiz indirimi için yılın ikinci yarısını işaret etti.
Yılın ikinci yarısında enflasyonun kademe kademe yüzde 15'lere doğru çekilmesinin beklendiğini kaydeden Erkan, bu aşamada Merkez'in de haziran ayı ile birlikte faiz indirimi yapabileceğini söyledi:
"Enflasyondaki düşüşle birlikte yüzde 24'ten fonlama yapmaya gerek kalmayacağından yıl sonuna doğru faizleri daha düşük, daha normal seviyelerde görmemiz mümkün. Yılsonu enflasyonunun yüzde 15 seviyelerinde olacağını varsayıyorsak, Merkez Bankası faizi de yüzde 18-19'larda olacaktır."