İlaç fiyatlarını düzenleyecek yeni kurun belirleneceği 19 Şubat öncesi ecza depolarında büyük bir stok krizi yaşanıyor. Hastalar, 'yeşil reçeteli' olarak tabir edilen ilaçların temin etmekte zorlanıyor.
RS FM'de yayınlanan Yavuz Oğhan'dan Bidebunudinle programına konuk olan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman, ilaç krizini değerlendirdi.
"İlaç sorununu az bile konuşuyoruz. Her yılın şubat ayında euro kuru ayarlanıyor ve ona göre fiyatlandırmaya gidiliyor. Bu sene euro kuru henüz ayarlanmadığı için yavaş yavaş ilaçlar ortadan kalkmaya başladı" diyerek sözlerine başlayan Adıyaman, Dünya Sağlık Örgütü'nün tüm ülkelerde "Olmazsa olmaz" dediği 144 ilaçtan 25'inin Türkiye'de bulunamadığını ifade etti.
"Olmazsa olmaz ilaçların 25 tanesi şu anda Türkiye'de eczanelerde bulunamıyor. Bu 25 ilacın 5 adetinin eş değerde olanları da bulunamıyor. Bugün annem için aradım bir kalp ilacını. Bulamadım. Muadili de yok" diyen Adıyaman, şunları söyledi:
'EURO KURUNUN AYARLANMASI GECİKTİKÇE İLAÇLAR BİR BİR ORTADAN KALKIYOR'
'SSK'YA BAĞLI İLAÇ FABRİKALARI VARDI, KAPATILDI'
Adıyaman, Türkiye'nin ilaç konusunda geçmişte kendi kendine yetebilecek kapasiteye sahip olduğunu belirterek, "Esasında Türkiye kendine yetecek, ilacını üretecek kapasitede, bilgi birikime sahip bir ülkeydi. SSK'ya bağlı bir ilaç fabrikası vardı. Bunlar kapatıldı. Şu an tamamen dışa bağlı kaldık. Bu aralar yerli ve milli söylemi var. Yerli ve milli ilaç fabrikalarının tekrar kurulması gerekiyor" diye konuştu.
İlacın eski fiyattan satılması nedeniyle üretici firmaların zarar ettiğini ve ticari kaygılarla bazı ilaçları getirmediğini ifade eden TTB Genel Başkanı, "Bu durumda Sağlık Bakanlığı'nın duruma hemen müdahale edip, ilaçları getirip halka verilmek üzere eczanelere dağıtması gerekiyor" çağrısını yaptı.