Habere göre son 21 yıl içinde Venezüella'yı 2 yıl önce ziyaret eden ilk BM yetkilisi olan de Zayas, sadece iktidar temsilcileriyle görüşmekle kalmayıp ülkedeki sivil toplum örgütleri ve muhalefet temsilcileri, bilim insanları, kilise sözcüleri ve iş adamlarıyla da bir araya geldi.
'GÜNÜMÜZÜN EKONOMİK YAPTIRIMLARI VE ABLUKALARI, ORTAÇAĞ DÖNEMİNDE KENTLERİN KUŞATILMASIYLA EŞDEĞER'
'BM YALNIZCA MADURO'YU ELEŞTİREN VE REJİMİN DEVRİLMESİNE GEREKTİĞİ YÖNÜNDE YORUMLARIN YER ALDIĞI RAPORLARLA İLGİLENMEKTE'
Ancak örgütün rapora kulak vermediğini belirten de Zayas, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri'nin de onunla görüşmeyi reddettiğini ifade etti. Eski raportör, bunun sebebinin, varmış olduğu sonuçların Venezüella'nın rejim değişikliğine ihtiyaç duyduğu yönündeki görüşle çeliştiğine inanılması olduğunu ve BM'nin yalnızca rejimi eleştiren ve devrilmesini gerektiren raporlarla ilgilendiğini aktardı.
Eski raportör, asıl meselenin ABD'nin önceden Venezüella'ya muazzam miktarda para yatırdıkları, ancak kamulaşma sürecinden sonra bu ülkenin sanayi sektörüne erişimini yitirdikleri ve şimdi tüm yatırımlarını geri almaya çalıştıklarından ibaret olduğunu söyledi.
'MALİ ABLUKANIN KALDIRILMASI ÖNEMLİ'
"Kararı ABD ya da İngiltere değil, ancak Venezüellalıların verme hakkına sahip. 1973'te Pinochet'in yaptığı darbenin tekrarlanmasını istemiyoruz. Uluslararası dayanışma yoluyla Venezüella halkına ücretsiz insani yardımla destek olmak, Venezüella'nın dünyanın başka herhangi bir ülkesi gibi alıp satabilmesi için mali ablukayı kaldırmak önemli. O zaman sorunların, adalet ve sağduyunun yardımıyla çözülmesi mümkün olacak."