‘ANAYASA TARTIŞMAYA AÇIK DEĞİLDİR'
"Binali Yıldırım'ın söylediği siyaset tarihine geçecek, net açık, tartışmasız, oksimoron kavramını gösteren bir söylem oldu: Seçimler siyasi değildir demeci gerçekten çok vahim bir durum. Siyasi mizah konusunda tarihe geçecek bir kavram oldu bu. Anayasa üstünde kimsenin bir takdir yetkisi olamaz. İmamoğlu bu konuda konuştu, umarım bu bir iletişim taktiğidir. Eğer bir hukuk devleti kurmaya çalışıyorsak anayasa tüm kuralların üstündedir. Yoruma açık değildir. Anayasal metin herkesin sorunudur. Bu kadar açık bir anayasa hükmünü bir şekilde kötüye kullanıp kasıtlı olarak göz ardı ediyorsanız sizin bundan sonra ne yapacağınızın da göstergesidir. Sizi hiçbir hukuki kural durduramaz.
Diyelim ki siz aday oldunuz, parlamento muhabirlerini çağırsanız, TBMM çatısı altında sizin toplantınıza gelirler mi? Çünkü parlamento çatısı altında hala TBMM başkanı sıfatını ve yetkilerini kullanıyor. TBMM başkanlığına partiler şahısları aday gösteremez. Tarafsızlığının göstergesi de budur. Geniş kapsamlı bir uzlaşma aranıyor. Göz ardı edilen bir diğer şey de Binali Yıldırım tartışmayı cumhurbaşkanının tespitine kadar bekleyip bence konu kapanmıştır dedi. Hukuk devletinde racon kesmek olmaz.
‘ATİLA SERTEL OLAYINDA ANAYASA MAHKEMESİ KARARI ÖNEMLİ'
Atila Sertel olayını hatırlatmak istiyorum: 2015 senesinde aday olmak istedi. Hem gazeteciler federasyonu başkanı hem Gazeteciler Cemiyeti başkanıydı. Bunlardan istifa etmediği için adaylığı düşürüldü. Demek ki bu Anayasa hükmüne uymamanın bir yaptırımı var. Hukukta yaptırımlardan biri de tam kanunsuzluk halidir. Bir adayın adaylığı gerektirdiği koşullar ortaya çıkarsa Yüksek Seçim Kurulu seçildikten sonra bile onun adaylığını tam kanunsuzluk haliyle iptal edebilir.
Cumhurbaşkanı'nın durumu etik anlamda da önemli. Çok üzerinde durmuyoruz ama anomi diye bir kavram var sosyal bilimlerde. Toplumu bir arada tutan normların ortadan kalkmasına denir bu. Tam da burada YSK'nın devreye girinceye kadar parlamentoda duran partilerin buna tepki vermesi lazım. Siyasi etik ve anayasa göz ardı edilemez. Madem biz hukuksuzluktan şikayet ediyoruz bunu kampanyanın bir unsuru haline getirmeyeceğiz dememesi lazım siyasi partilerin. Bu kadar açık bir anayasa hükmü uygulanmadığı zaman sizin hak ve özgürlüklerin uygulanmaması durumunda diğer hükümler uygulanmadığında sesinizi çıkaramazsınız. Bu tüm yurttaşların sorunu. Bunların tamamı muhalefetin aleyhine işleyecektir. Madem böyle bir eşit adil yarış talep ediyoruz, anayasanın öngördüğü kuralların en açık olanına uyun. İstifa edinceye kadar propaganda olarak bu konuşulmalı."