Amerikan New York Times gazetesi, rekor rakamlara ulaşan 'Türkiye'den yurt dışına göç' konusu ile ilgili haberinde, göçün başlıca nedenleri için 'kayırmacılık ve artan otoriterleşmeyi' gösterdi.
BBC Türkçe'nin aktardığı haberde çok sayıda kişinin de Yunanistan, Portekiz ve İspanya'dan mülk alma yoluyla göç yolunu kullandığı kaydedildi.
New York Times'ın haberinde, Küresel Varlık Göçü İncelemesi'nin (Global Wealth Migration Review) Türkiye'ye ilişkin verileri de yer aldı.
'EN AZ 12 BİN MİLYONER, SERVETLERİNİ YURT DIŞINA AKTARDI'
Buna göre 2016 ile 2017 yılları arasında, Türkiye'nin varlıklı diliminin yüzde 12'sine denk gelen, en az 12 bin dolar milyoneri, servetlerini yurt dışına aktardı.
Aynı rapora göre, İstanbul varlık göçü yaşanan ülkeler sıralamasında yedinci sıraya yükselmiş durumda.
Rapordaki şu ifadelere de New York Times'ın haberinde yer veriliyor: "Eğer tarihte, ülkelerin yaşadığı önemli yıkımlara bakılırsa, bu yıkımların öncesinde varlıklı insanların o ülkeden göç ettiği görülür."
ÜLKER ÖRNEK GÖSTERİLDİ
Gazete varlık göçüne örnek olarak da Yıldız Holding'i örnek gösterdi. Haberde, Murat Ülker'in başında olduğu holdingin, özellikle sosyal medyada Fethullah Gülen ile ilişkilendirilmesi sonrası sert eleştirilerin odağı olduğu hatırlatıldı.
Haberde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın paralarını yurt dışına çıkaran varlıklı işadamları için 'hain' tanımını kullandığı da hatırlatıldı.
'GÖÇ, TOPLUMU DEĞİŞTİRME ÇABASININ SONUCU'
Gazeteye konuşan İstanbul merkezli bir hukuk firmasının sahibi olan Mehmet Gün, "Özellikle darbe girişimi sonrası miyarlarca dolar Türkiye'yi terk etti. İnsanlar kendilerini tehdit altında hissediyor" dedi.
New York Times'ın haberinde, Türkiye'den İngiltere'ye girişimci göçüne ilişkin de röportaj ve veriler yer aldı. Yine darbe girişimi sonrası politik sığınma taleplerindeki artışa ilişkin verilere de yer verildi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2018 yılında bir önceki yıla göre yüzde 42 oranında artışla, 253 bin 640 kişi Türkiye'den göç etti.