‘ABD'NİN ÇEKİLMESİ TÜRKİYE İÇİN ÖNEMLİ BİR FIRSAT'
‘SURİYE, RUSYA VE İRAN'LA ORTAK HAREKET ETMEK ŞART'
IŞİD'in Türkiye sınırına 300 kilometre uzakta olduğunun hatırlatılması üzerine Dikmen "Türkiye'nin daha önce IŞİD ile mücadelesi hemen sınırının karşısında bulunan bir terör örgütüyle mücadele şeklindeydi. Ama şimdi Suriye'nin tamamen derinliklerine gömülmüş bir IŞİD ile karşı karşıyayız. Dolayısıyla burada bu mücadeleyi Suriye'yle işbirliği yapmadan yürütmek mümkün değil. Sadece Suriye yeterli mi? Suriye de yeterli olmaz. Çünkü bölgede çok farklı denklemler var. Ancak diğer müttefik, dost ülkelerin hem hava hem istihbari destek yardımları ile birlikte ancak bitirilebilir. Rusya, İran gibi dost ve müttefik olan ülkelerin yardımıyla, ABD tehdidini ortadan kaldırmak için işbirliği sürecinde ilerliyoruz" diye konuştu.
‘TÜRKİYE VE SURİYE BİRBİRİNE KARŞI ÖSO VE PYD KARTI KULLANMAMALI'
‘TÜRK HEYETİ MOSKOVA'DA TEMASLARDA BULUNACAK, ASTANA SÜRECİ PEKİŞİYOR'
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, MİT Başkanı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın 29 Aralık'ta Suriye gündemiyle Moskova'ya gideceğini hatırlatan Dikmen "Şu aşamada, Astana süreci daha da perçinleniyor. Biz Vatan Partisi olarak hep ‘Astana'nın dördüncü ve gizli ortağı da Suriye'dir' demiştik. Bu ortaklığın giderek de güçlendiği bir süreci yaşıyoruz. Bu görüşmeler neticesinde bölge ülkeleri artık birbirine daha da sıkı kenetlenecektir. Terörle mücadeleyi ancak bu şekilde verebilecektir. Ama bizim kafamıza takmamız gereken önemli bir nokta, Amerika'yı sadece bölgeden değil, ABD'nin askeri üslerinin bulunduğu Türkiye'den de defetmektir" dedi.
Türkiye, YPG'yi, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu görüşünü kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.