Siparişler arasında Cep Telefonu Analiz Edici denilen bir dijital adli tıp cihazı özelllikle dikkat çekiyor. Cep Telefonu Analiz Edici, ister Android, ister iOS, isterse Windows mobil işletim sistemi olsun, her platformdan her türlü şifreleme ve kilitleme modelini devredışı bırakıp tüm veriyi çekiyor ve deşifre ediyor.
Bu cihazın Nisan 2016'da Ermenistan'ın başkenti Erivan'daki bir Amerikan diplomatik temsilciliğine, Kasım 2016'da Karadağ'ın başkenti Podgoriça'daki ABD Büyükelçiliği'ne teslimatı için sipariş verilmiş. Siparişlerin toplandığı merkez, ABD'nin Almanya'nın Frankfurt kentindeki Başkonsolosluğu'nun Bölgesel Tedarik Destek Ofisi (RPSO).
US embassies around the world purchase forensics devices that extract data from cell phones and bypass passwords. The US consulate in Frankfurt helped acquire forensics tools for the embassies in Armenia and Montenegro:https://t.co/4DBtlIfQJohttps://t.co/PEFpab7VSM pic.twitter.com/o1CoO54XrI
— WikiLeaks (@wikileaks) 22 Aralık 2018
Geçen yıl ABD'nin Panama Büyükelçiliği'nden ise dijital istihbarat şirketi Cellebrite'in Evrensel Adli Çekip Çıkarma Cihazı (UFED) için ruhsat talep etmiş, zira niyet Panama'da gözaltına alınan ya da tutuklanan kişilerin cep telefonlarından verileri hortumlayıp almakmış.
And last year the US embassy in Panama sought licenses for Cellebrite's
— WikiLeaks (@wikileaks) 22 Aralık 2018
Universal Forensic Extraction Device (UFED) in order to extract data from the phones of people detained or arrested in Panama.https://t.co/S0LiYpJfoq
More details in the Spy Files: https://t.co/Yliu8KzTUx pic.twitter.com/HvxZlHQtKO
WikiLeaks tarafından 21 Aralık'ta yayımlanan 500'den fazla diplomatik talep, ABD'nin yürüttüğü gizli operasyonlara dair ipuçları veriyor.
ABD'nin Kolombiya Büyükelçiliği'nin 8 Mayıs 2017 tarihli alışveriş listesinde de şapkalar, gözlükler, kameraları, gece sensöreri ve dürbün siparişleri yer alıyor.
ABD'nin Ukrayna Büyükelçiliği ise 15 gizli radyo ve 20 ses kayıt cihazı sipariş etmiş.