ABD'DEN GELEN ÇELİŞKİLİ AÇIKLAMALAR
ABD'NİN KARARININ TETİKLEDİĞİ SORU İŞARETLERİ
ABD, SURİYE'DEN GERÇEKTEN ÇEKİLİYOR MU?
ABD'nin çekilme kararının "Suriye oyunundan tamamen çekilme" anlamına gelmediğine işaret eden Orhan "ABD, bir şekilde oyunda kalmaya çalışacak olsa da artık daha eli zayıf bir Amerika söz konusu olacaktır. Çünkü Amerika'nın sahadaki askeri varlığı ona diplomatik masasında bir güç kazandırıyordu. Artık bunu kaybetmiş oldu. Şimdi başta Türkiye olmak üzere yerel güçlerle çalışmak için daha istekli bir Amerika olabilir" ifadelerini kullandı.
ABD, NEDEN SURİYE'DEN ÇEKİLME KARARI ALDI?
WASHINGTON'DAN ÇIKAN KARAR KİME AİT?
TÜRKİYE, SURİYE'DE HANGİ ADIMLARI ATMALI?
Türkiye'nin ABD'deki sancılı karar verme süreci devam ederken derhal Fırat'ın doğusuna yönelik operasyona başlaması gerektiğine işaret eden Polat "Bence Türkiye bir an önce Fırat'ın doğusundaki harekâta başlamalıdır. Aynı zamanda Suriye'de eğer Deyr Ez Zor'la, Rakka'yla ilgili bir takım planları varsa onu hayata geçirmek için öncelik vermelidir. Bölge ülkeleri, Amerikan derin devletinin alternatif bir takım yöntemler bulması, tekrar Suriye dâhiline girecek mekanizmalar oluşturmalı. Eğer Avrasya ülkeleri Rusya, Türkiye, İran, Suriye ve hatta Irak kendilerine güvenirlerse çok kısa süre içinde Suriye'deki inisiyatifi bütünüyle ellerine geçirebilirler. Tıpkı Barzani referandumunda, bağımsızlık girişiminde olduğu gibi." yorumunda bulundu.
‘ABD, SURİYE'DE NELERE SEBEP OLDU?
ABD'nin Suriye'de hidrokarbon kaynaklarına yöneldiğinin bizzat kendileri tarafından itiraf edildiğini hatırlatan Soner "Hidrokarbon kaynaklarının olduğu bölgelerin Amerikan şirketlerinin istifadesine sunulacağı bir ortam yaratmaya çalışıldı. Bu kaynakları PKK'ya yönlendirdi. Hatta tarım alanlarındaki ürünleri de zorla PKK'ya yönlendirdi. PKK bunları Kuzey Irak'tan pazarlayarak aynı zamanda devletçik kurma yolunda mali olarak güçlendi. Baştan itibaren baktığımız zaman, Amerikan hava harekâtlarında her koşulda Suriye'nin altyapısı, sanayi tesisleri, önemli ulaşım şebekeleri hedef alındı. Dolayısıyla Amerika gerçekten bu ülkeye başından itibaren çok büyük kötülükler yaptı" diye ekledi.
YPG'Yİ BEKLEYEN OLASI SENARYOLAR NELER?
Özuğurlu "Türkiye'nin olası bir operasyonuna karşı Şam Kürtlere ‘Benim devlet olarak pozisyonumu kabul ediyorsanız, o zaman silahları bırakıp benimle birlikte hareket edin' diyebilir. Çünkü eğer ABD'nin bölgeden çekilme takvimi hayata geçerse, bu artık geri dönülmez bir biçimde, Kürtlerin artık on yıllarca bir kazanım elde edemeyeceği anlamına geliyor. Çünkü Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ndeki referandumdan sonra destek verilmediği için, Barzani yönetimine, çok büyük bir sürpriz oldu. Benzer şekilde ABD, Suriye'den de çekilirse bu sefer Kürtlerin bir diğer kanadı olan Suriye tarafında da büyük bir boşluk içine düşecekler. Çünkü uluslararası hiçbir destek kalmayacak. Dolayısıyla Amerika'nın çekilmesi uzun yıllar daha Kürt hareketi için bir darbe olacaktır. Tabii gerçekleşirse ve ortada bir pazarlık yoksa. Amerika mesela Rusya'yla şu konuda anlaşmış olabilir; Rusya belki Kırım ya da Ukrayna'yla ilgili bir taviz verecektir, Amerika da buna karşılık Suriye'de Rusya'nın istediğini gerçekleştirecektir. Eğer Kürtlerin yok edilmesini engellemeye ilişkin bir madde varsa; o zaman Rusya da bunu kabul etmiş olabilir. O zaman Türkiye, Suriye'ye girmekten vazgeçirilebilir. Ancak her ne olursa olsun, bu savaşın kazananı Beşar Esad'dır" değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye, YPG'yi, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu görüşünü kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.