'GEÇ ALINMIŞ BİR KARAR'
Kalın, "Bir politika tercihi yapıldı bunu devam ettirmek için zorlanıyorlar. 'YPG'yi, PYD'yi PKK'dan ayırıyoruz' diyerek kandıramazlar. Geç kalınmış bir karar. YPG ve PYD'yi perdelemek içinse yakında ortaya çıkar. 'Münbiç yol haritası bütün yönleriyle planlandığı şekilde uygulanacak. PYD-YPG unsurları Fırat'ın doğusuna geçecek. Orta devriyeler başladı'' ifadelerini kullandı.
'BEKLENTİMİZ ABD'NİN PYD İLE ANGAJMANINI TAMAMEN BİTİRMESİ'
Kalın, ''Beklentimiz; ABD'nin PKK'nın Suriye kolu olan PYD-YPG ile angajmanını tamamen bitirmesi. Pozisyonumuz aynı. Suriye'nin toprak bütünlüğü açısından da son derece önemli'' şeklinde konuştu.
'YPG İLE PKK'YI AYRI TUTARAK KİMSEYİ KANDIRMALARI MÜMKÜN DEĞİL'
Ayrıca ABD'nin bu politika doğrultusunda YPG ve PYD'yi PKK'dan ayrı tuttuğunu aktaran Kalın, şöyle konuştu:
"Bununla kimseyi kandırmaları mümkün değil. YPG ve PYD'nin, PKK'nın Suriye kolu olduğunu kendileri raporlarında ifade ediyorlar, bunu da herkes biliyor. Cumhurbaşkanımız 3 yıldır hem Obama'ya hem Trump'a her seferinde bunların birbirinden ayrıştırılamayacağını, bunların organik bağının öyle zannedildiği gibi araçsal bir ilişki olmadığını defalarca anlattı. Ortaya koyduk, raporlarıyla anlattık, kimin kimden talimat aldığını. Bunu bilmiyor değiller, bilgi eksikliği söz konusu değil, bir bakış açısı sorunu var, bir politika tercihi var. Bunu devam ettirmek için zorlanıyorlar. Geçen yıl DEAŞ Suriye'de yenildi, bertaraf edildi, zafer ilan ettirler. Fakat şimdi diyorlar ki 'DEAŞ geri geliyor, dolayısıyla bizim YPG ile anlaşmamızı devam ettirmemiz gerekiyor''.
#SONDAKİKA Cumhurbaşkanı Sözcüsü Kalın'dan, ABD'nin PKK'lı 3 teröristin başına ödül koymasına ilişkin açıklama! https://t.co/WBNxFmG0EH pic.twitter.com/WYlWhBF5yu
— Habertürk (@Haberturk) 6 Kasım 2018
'ABD'NİN TÜRKİYE'YE TERÖRLE MÜCADELEDE GENEL MANADA DESTEĞİNİ GÖREBİLMİŞ DEĞİLİZ'
'TÜRKİYE'NİN SURİYE KÜRTLERİ İLE İLGİLİ BİR SORUNU YOK'
Kalın, Suriye'de IŞİD ile mücadele için ABD'ye Obama döneminde de teklifte bulunduklarını söylerken, PYD'nin Suriye Kürtlerini terörize ettiğini söyleyerek şöyle devam etti:
''Dolayısıyla biz burada hep söyledik, Cumhurbaşkanımız ta o zaman bunu Obama'ya teklif etmişti, Trump'a teklif etti. 'Bakın 'DEAŞ ile mücadeleyi biz hür Suriye ordusu, Suriyeli diğer gruplar, PKK'lı olmayan Kürtler ve biz Türkiye olarak yapabiliriz.' Bu yapılabilirdi. Bazen de şöyle takdim ediliyor, 'Bakın Türkiye, Kürtlere karşı Suriye'de.' Türkiye Kürtlere karşı değil, çok sinsice bir kelime oyunu yapıyorlar. Türkiye orada terör örgütüne karşı ve o terör örgütü PYD, YPG Suriye Kürtlerini de terörize ediyor. Bakın bir tane muhalif Kürt grup kalmadı. Türkiye'ye sığındı, Avrupa'ya kaçan oldu ya da şu anda sinmiş durumda. Hiçbirisi ABD'nin, Avrupa'nın onlara sağladığı siyasi, ekonomik, askeri teknolojik desteği alamıyor. Şunu net ortaya koymak lazım, Türkiye'nin Suriye Kürtleri ile bir sorunu yok terör örgütü ile sorunu var".
#SONDAKİKA İbrahim Kalın'dan ABD'nin İran yaptırımlarına ilişkin açıklama: Alınan kararların siyasi olduğu ortada… https://t.co/WBNxFmG0EH pic.twitter.com/hNhxEDds0B
— Habertürk (@Haberturk) 6 Kasım 2018
'TEHDİT OLUŞURSA GEREKLİ ADIMLAR ATILIR'
Kalın, geçen hafta bölgede yoğun temaslar olduğunu hatırlatarak, şunları anlattı:
İRAN'A YÖNELİK YAPTIRIM
'TÜRKİYE'NİN İRAN İLE TİCARETİ ETKİLENMEDİ'
Türkiye'yle İran'ın ticaretinin bugün itibarıyla etkilenmediğini ancak 6 aylık süre içerisinde ne tür öneriler getirileceğini göreceklerini belirten Kalın, "Burada bizim birinci önceliğimiz kendi milli çıkarlarımızdır, referans aldığımız yer budur. Amerika Birleşik Devletleri şu veya bu gerekçelerle bir ülkeye yaptırım uyguluyor diye biz kendi milli menfaatlerimizden vazgeçecek değiliz" dedi.
İbrahim Kalın, daha önceki yaptırımlarda da benzer bir tablo olduğunu, daha sonra Obama yönetiminin oturup anlaştığını ve nükleer anlaşmayı yaptığını ifade ederek, şöyle konuştu:
'ABD İLE 'ARTIK BU HALK BANK MESELESİNİ GÜNDEMDEN ÇIKARTALIM' DİYE MUTABIK KALDIK'
"Sayın Cumhurbaşkanımızın Trump'la geçen hafta yaptığı telefon görüşmesinde, 'Artık bu Halk Bank meselesini gündemden çıkartalım' diye mutabık kalındı. Sayın Trump Hazine Bakanlığına ve ilgili birimlere bu konuda talimat vereceğini söyledi. Bekliyoruz. Tabii, bugün orada Amerikan seçimleri var, ara seçimleri var, onlarla meşguller. Bu seçimleri atlattıktan sonra olumlu adımlar atmalarını bekliyoruz".
Türkiye, YPG'yi, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu görüşünü kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.