İran'ın Akdeniz kıyılarında hava ve deniz üsleri kurmayı planladığı ve oradan askeri gücünü Balkanlara göstererek, oradaki Müslüman topluluklara yansıtacağı öne sürülen yazıda, Balkanlarda Türkiye ve İran'ın ‘sızdığı' Arnavutluk, Bosna ve Kosova gibi 3 ülkenin bulunduğu kaydedildi.
‘ANKARA'NIN EYLEMLERİ İSRAİL'İN ÇIKARLARIYLA KESİŞİYOR'
Yeni Osmanlı dış politika yürüten Türkiye'nin Akdeniz'de uzun bir kıyı şeridi olan güçlü bir ülke olduğu belirtilen haberde, Türkiye'nin Gazze'deki Hamas hükümetine destek olduğu, ayrıca Suriye ve Libya'daki gruplarla iyi ilişkiler kurduğu ifade edildi. Gazete, Türkiye'nin ayrıca donanmasını güçlendirdiğini ve hatta İsrail'in Gazze'ye uyguladığı askeri ablukayı delmeye çalışan gemilere refakat edecek askeri gemiler göndermekle tehdit ettiğini, Ankara'nın bu eylemlerinin İsrail'in çıkarlarıyla açıkça kesiştiğini yazdı.
‘TÜRKİYE, İRAN VE RUSYA AKDENİZ'DE GAZ KAYNAKLARINI ELE GEÇİRMEK İSTİYOR'
Akdeniz'in doğusunda muazzam su altı doğalgaz rezervleri bulunduğu için bölgenin uluslararası çaptaki önemin arttığına dikkat çeken gazete, İran'ın müttefiklerinin, ayrıca Türkiye ve Rusya'nın bu doğalgaz zenginliklerini ele geçirmeyi hayal ettiği ileri sürüldü.
Doğu Akdeniz'in, dış ticaret cirosunun% 90'ından fazlasının bu bölgeden geçen İsrail için her zaman önemli olduğu dikkat çekilen yazıda, İsrail'in Akdeniz'deki ekonomik bölgesinde keşfedilen ve sömürülen gaz sahalarının bu bölgenin önemini artırdığı vurgulandı.
‘SAVUNULMASI GEREKEN KANAT'
Yazar şöyle devam etti:
"İsrail, doğu Akdeniz birliğine dâhil olarak Yunanistan ve Kıbrıs'ın yakın ortağı oldu. Mısır da, İsrail'le ayrıca işbirliği yapmayı tercih etse de bu birliğin dolaylı bir üyesi. Bu 4 ülke, Türkiye'nin dış politika rotasından aynı derecede endişeli ve enerji alanında ortak çıkarlara sahip. Washington ile doğu Akdeniz'de işbirliği de büyük önem taşıyor. ABD'nin İsrail'le ve Yunanistan'la ortak askeri tatbikat yapma olasılığının üzerinde durduğunu belirtmek gerekir".