ABD ile YPG arasındaki ilişkinin "daimi" olmadığını savunan Jeffrey, YPG'nin Suriye siyasal oluşumunun bir parçası olması gerektiğini ileri sürdü.
'SPESİFİK BİR AMAÇ İÇİN DESTEK VERİYORUZ'
Jeffrey, YPG'yi kastederek, "Biz onlara spesifik bir amaç için destek veriyoruz, bu da IŞİD'in yenilgiye uğratılmasıdır" dedi.
'YPG, IŞİD İLE 'İYİ BİR ŞEKİLDE' MÜCADELE EDİYOR'
"IŞİD ile mücadele etmek onların da menfaatinedir. Bunu bize bir iyilik olarak yapmıyorlar, kendi güvenlikleri için yapıyorlar. Hatırlayın, onlarla ilk kez Kobane'de IŞİD saldırısı ile Türk sınırına sıkıştırıldıkları 2014'te ortaklık yaptık" diyen Jeffrey, örgütün IŞİD'e karşı "iyi şekilde mücadele ettiğini" savundu.
Özel Temsilci Jeffrey, ABD ile YPG ilişkisini, 2003 sonrasında Irak'ta Mesud Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokratik Partisi (KDP), Celal Talabani'nin Kürdistan Yurtseverlerler Birliği (KYB) ve İslami Devrim Yüksek Şurası (IDYŞ) ilişkisine benzeterek şunları söyledi:
Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna muhtemel operasyonu hakkında Jeffrey, "Bu, Türkiye için bir kaygıydı ve kaygılarını anlıyoruz ve Türkiye'nin güvenliğine bağlıyız. Türklerle kapsamlı bir şekilde bunları konuşuyoruz" değerlendirmesini yaptı.
İki hafta önce Türkiye'de üç gün temaslarda bulunduğunu anlatan Jeffrey, Türkiye'nin muhtemel operasyonuna yönelik, ABD Başkanı Donald Trump'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la yaptığı telefon görüşmesi dahil her seviyede ABD'li yetkililerle Türk mevkidaşları arasında temas olduğunu ifade etti.
'SURİYE'NİN KUZEYDOĞUSUNA YÖNELİK BİR HAREKET KÖTÜ FİKİR'
Suriye'nin kuzeydoğusuna yönelik herhangi bir harekatın "kötü bir fikir" olduğunu savunan Jeffrey, diğer taraftan Türkiye'nin YPG konusundaki kaygılarını anladıklarını ifade ederek şöyle konuştu:
"İsrail'in sınırındaki Hizbullah'ı kendine tehdit olarak gördüğü gibi, Suudilerin sınırlarındaki Husileri kendilerine tehdit olarak gördüğü gibi onlar da (Türkiye) PYD'yi en azından kendileri için potansiyel bir tehdit olarak görüyorlar. Bunu dikkate almalıyız, alıyoruz ve Türklerle bu konuda çalışıyoruz".
Türkiye, YPG'yi, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu görüşünü kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.